Vladimir Silađi
Vladimir Silađi

Jedina nepoznanica uoči poslednjeg kola: Ko će biti prvi strelac Superlige?

Vreme čitanja: 2min | pon. 15.06.20. | 10:25

Mrtva trka trojice golgetera

Kolo pre kraja srpskog šampionata, poznati su odgovori na skoro sva ključna pitanja. Poznato je ko je šampion. Zna se i koja tri kluba idu u kvalifikacije za Ligu Evrope (još se ne zna ko će od drugog kola). Zna se i da nema ispadanja.

Ostalo je još jedino otvoreno pitanje prvog strelca lige. Uoči poslednje prvenstvene runde, trojica napadača se bore za status kralja strelaca u ovoj sezoni.

Izabrane vesti

Na listi strelaca vodi tandem iz TSC Bačke: Nenad LukićVladimir Silađi. Obojica su postigla po 16 golova. Za petama im je Javorov napadač Nikola Petković koji je postigao jedan gol manje, ali se nada da u poslednjem kolu može da preskoči tandem sa severa Vojvodine.

TSC Bačka u poslednjem meču sezone gostuje Radničkom u Nišu koji nije lak zalogaj i ekipa za popravljanje gol-razlike. Iako će Nišlije biti lišene rezultatskog imperativa jer im bodovi ne znače mnogo. Očekuje se da i Silađi i Lukić budu na terenu i da nastave trku za titulom prvog strelca lige. Istovremeno, Javor dočekuje bezbrižnu Inđiju pa Nikola Petković ima realnu šansu da dobrom utakmicom preskoči tandem iz Bačke.

Ako se desi da dvojica ili više igrača završe sezonu sa istom brojem golova, oni će podeliti zvanje najboljeg strelca sezone. Takve situacije su se već dešavale u dve sezone. Prvi put u sezoni 2010/2011 kada su Ivica Iliev i Andrija Kaluđerović podelili titulu, a drugi put pore tri godine kada je Partizanov tandem ĐurđevićLeonardo postigao po 24 gola.

Ali i u ovoj situaciji postoje nijanse koje čine razliku. U tom slučaju bi neka vrsta moralnog pobednika bio Silađi koji je svih 16 prvenstvenih golova dao iz igre, dok su njegovi konkurenti Lukić i Petković četvrtinu ukupnog broja pogodaka postigli iz penala.

Šta god da se desi, biće to prvi put u istoriji našeg šampionata da je neki igrač iz TSC Bačke ili Javora završio sezonu kao najbolji strelac. Iako su titule najboljih strelaca uglavnom do sada osvajali fudbaleri Crvene zvezde ili Partizana, bilo je i slučajeva da kralj strelaca bude i nekih igrač iz manjih klubova poput Srđana Baljka (Banat 2006/07), Darka Spalevića (Radnički Kragujevac 2011/12), Miloša Stojanovića (Jagodina 2012/13), Patrika Ezea Frajdeja (Maldost Lučani 2014/15).

Inače, ovo je i jedna od najneefikasnijih sezona u trci za najboljeg strelca. Ukoliko se ne desi baš neko čudo u poslednjem kolu, biće ovo prvi put za pet godina da je prvi strelac lige osvojio to priznanje sa manje od 20 postignutih golova. 

Pogledajte MOZZART NJUZZ, vaš prozor u svet sporta...



tagovi

Vladimir SilađiNenad LukićNikola PetkovićTSC Bačka Topola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara