Ristić na treningu Zemuna
Ristić na treningu Zemuna

Jedinstven slučaj srpskog fudbala: Zemun sa 20 bonusa obara i favorite

Vreme čitanja: 3min | sre. 18.11.20. | 13:27

Uz trenerski pečat Milana Ristića

Četvrta recka protiv Recka. Došao je Dragan Antić u Gornju varoš uveren da će nastaviti uspešan niz započet pobedama nad Borcem i Slogom, ali je naleteo na kuražnu mladost i u Vranje se vratio razočaran. Koliko je u Dinamu bilo namgrođenih, toliko je u Zemunu bilo ozarenih lica u ponedeljak po podne.

Razlog: četvrta pobeda u sezoni. Po jedna svakog meseca. U avgustu je savladan Trajal na premijeri, u septembru direktan konkurent za opstanak (Sloga), u oktobru kandidat za Superligu (Kabel), u ponedeljak bivši član elitnog ranga (Dinamo). U nekim davnim vremenima, pre deceniju i po, rezultati iz kategorije redovnih, danas dobijaju obrise vanrednih, jer su ih ostvarili - poletarci.

Izabrane vesti

"Preciznije, omladinci", pojašnjava u razgovoru za MOZZART Sport Milan Ristić, trener zeleno-plavih. "Od 22 igrača u protokolu poslednje utakmice čak 20 potpada pod bonuse. Po tome smo jedinstven slučaj srpskog fudbala. Raritet na terenima prva dva ranga takmičenja, gde se sprovodi pravilo FSS da makar dva igrača mlađa od 21 godine obavezno počinju meč".

Pobeda nad Dinamom dobila je na značaju ako se zna da su Vranjanci dvaput vodili, ali da tinejdžeri nisu odustajali. Golovima Ristovića, Petrovića i Križana preokrenuli su rezultat i predali fenjer Slogi.

"Ponosan sam na činjenicu da je osam momaka koji su se našli u kombinaciji za susret samo dan ranije igralo meč Omladinske lige Srbije i savladalo Sinđelić (2:1). Nemamo budžete kao drugi, niti logistiku, ali imamo srce i zdravu priču, taj ambijent nas drži u igri".

Iza ideje o promociji bonusa krije se zabrana UEFA kojom je Zemun sprečen da dovodi igrače do juna 2021. U takvim okolnostima oslonio se na sopstvene resurse.

"U danu kad sam decembra prošle godine preuzeo ekipu otišlo je devet igrača. Nismo imali prebijene pare, ali jesmo potencijal u mlađim kategorijama. Tadašnje mlađe kadete sam prekomandovao u prvi tim i počeli smo da gradimo atmosferu u kojoj nas zanima isključivo naša igra, ne ime protivnika, niti plasmani. Najveća nagrada nam nisu bodovi, nego osmesi posle utakmica, kao i priznanje mnogih rivala da smo ih preznojili, namučili, neke i na kolena bacili. Bez lažne skromnosti, u dosadašnjem toku Prve lige, samo nas je Radnički iz Sremske Mitrovice pregazio, u svim ostalim mečevima bili smo konkurentni. Na kraju krajeva, mogli smo i bolji saldo da imamo, o čemu svedoči činjenica da nas je čak šest ekipa dobili samo golom razlike. A podsećam da smo ubedljivo najmlađi sastav od 38 klubova saveznog ranga. Štaviše, ni u ligama širom Evrope nisa pronašao podatak da neko igra seniorski fudbal sa omladincima".

Konkretno: Nemanja Stevanović je rođen 1999, Nikola Ristović, Nikola Pejović, Milan Turkulj, Mateja Njamculović, Lazar Stokić, Lazar Križan i Filip Avrić 2001, Aleksa Marinković, Nikola Đurđević, Veljko Kuzmanović, Tadija Pantić, Mitar Milanović, Luka Lazarević, Stefan Gojković, Filip Petrović, Andrej Đorđev 2002, Nikola Jovanović, Dušan Jovančević, Aleksa Jovanović, Nikola Todorović i Dušan Cakić 2003, dok je Dejan Davidović 2004.

"Prosek 'kvare' iskusni, za prvoligaške terene, provereni igrači, Marko Đalović (1986), Andrija Mijailović (1995) i Strahinja Bosanac (1996). Velika su podrška meni u stručnom radu, a najbitnije je da uz njih tinejdžeri brže stasavaju, pa su, primera radi sa Krstovića već pitali u Partizanu, Njamculović je interesantan superligašima iz vrha tabele (rođeni brat mu igra za OFK Bačku), pred Križanom i Kuzamanovićem je fina karijera..."

Ristić je posebno ponosan na nedavnu pobedu nad Kabelom (strečac Križan) kojom je spotakao Novosađane u trci sa kragujevačkim Radničkim za prvo mesto.

"Najdraže mi je da vidim osmehe na licima dečaka. Znak da su napredovali, da se raduju svakoj utakmici. Saglasili smo se da nas ne interesuje protiv koga, nego kako igramo. A kako igramo - pitajte druge. Mogu samo reći da smo zbog negovanja stila kratkih pasova, čemu sam učen dok sam radio u Partizanu, dobijali komplimente skoro svih rivala", dodao je Milan Ristić, ranije angažovan u mlađim kategorijama crno-belih i u Teleoptiku.



tagovi

FK ZemunPrva liga SrbijeMilan Ristić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara