Najnovije vesti

Najviše komentara

Kladionica vesti

/ Izvor: mozzartsport.com

Jedinstveni Neven Subotić: Onih 222.000.000 evra od Nejmara dao bih najsiromašnijima da imaju vodu, da se obrazuju...

Vreme čitanja teksta: 2 minuta

“Nekima je fudbal štamparija novca, igraju Fifu u realnom životu. Drugima je strast”, kaže novi štoper Uniona

Jedinstveni Neven Subotić: Onih 222.000.000 evra od Nejmara dao bih najsiromašnijima da imaju vodu, da se obrazuju...

U Srbiji kao da ga polako zaboravljamo. Retko ćete u kafani čuti da se povela priča o Nevenu Subotiću. A baš je Neven Subotić čovek o kome treba da se priča. I zato što je bio izuzetan fudbaler. I zato što nije bio samo izuzetan fudbaler. Subotić preko svoje fondacije već godinama pomaže ljudima iz seoskih područja o najsiromašnijim zemljama sveta, Africi prvenstveno. I zato ne čudi što ima pomalo specifičan pogled na svet oko sebe.

Zato je uostalom verovatno i pristao da karijeru nastavi u berlinskom Unionu, jednom sasvim alternativnom klubu, koji je čak i u vreme DDR-a bio – koliko je mogao - opozicija Štaziju. Bilo je tu disidentnih tonova, bilo je genijalnih ideja, poput one da navijači daju krv – bukvalno – kako bi sakupili dovoljno novca da Union ostane u četvrtoj ligi Nemačke.

Ali uz sav taj šarm, Union prosto nije deo ovog novog, modernog fudbala kakav se zapatio širom planete. Pa i u Francuskoj, iz koje je Subotić stigao, a u kojoj Pari Sen Žermen, kako primećuje autor opširnog intervjua u tiražnom Bildu, pali milione. PSŽ i Union, da li se oni uopšte bave istim sportom?
Svima je jasno šta se dešava u modernom fudbalu. Veliki klubovi pokušavaju da odmaknu malima. Jer za neke  fudbal je štamparija novca, kao da igraju Fifu na konzoli, samo što to rade u realnom životu. Za druge, posebno za navijače, fudbal je strast, stil života. Nažalost, oni kojima je fudbal u srcu ne sede često na vrhu. Ali navijačka kultura ne sme da poklekne. Iako još nismo pronašli ravnotežu između pravog fudbala i svog ovog novca”, kaže Subotić u intervjuu za Bild.

To je takođe sasvim jasno. Dok većina klubova jedva preživljava, PSŽ je istresao 222.000.000 evra za Nejmara. Šta bi Subotić uradio sa tim novcem?
Sve bih dao u moju fundaciju. Ona je moje životno delo. Koncetrišemo se na seoska podrška u najsiromašnijim zemljama sveta. Tamo se ljudi svakog dana susreću sa neverovatnim teškoćama. Žene i deca putuju po nekoliko sati da bi pronašli bilo kakav izvor vode” , odgovara Subotić.

To sve donosi i druge probleme. Na koja nema odgovora. Iako ima rešenja.
Obrazovanje! Obrazovanje bi zaista moglo da pomogne da se popravi budućnost. Zato im obezbeđujemo čistu vodu ne samo u stanovima, već i u školama. Brinitemo se o sanitarnim čvorovima kako bismo zaštitili i privatnost dece”, kaže Subotić.

Fudbaler koji misli van šablona. Misli i van fudbala. I ne dopada mu se uvek ono što vidi. Recimo, porast popularnosti ultradesničarske Alternative za Nemačku.
Kao da nam nedostaju ideje. Svi čekaju da se nešto novo pojavi”, kaže Subotić.

Komentari 19

Veličina slova

Ostale vesti

Uživo
Najava mečeva