Ekipa Loznice posle pobede (©Starsport)
Ekipa Loznice posle pobede (©Starsport)

Jedno leto, dva pripremna perioda, dva prelazna roka, tri bonusa... U Loznici bar ne može da ti bude dosadno

Vreme čitanja: 5min | ned. 19.11.23. | 08:00

Marketing i slika u javnosti su jedno, realnost često ume da bude potpuno drugačija, pa nam tako oni koji bi trebalo da donesu taj “već viđeni” rezultat otkrivaju i drugu stranu medalje

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Loznice)

Nov, ušminkan, elegantan, pa još na dva nivoa – ponos Mačvanskog okruga. Velelepni Lagator sinoć je i svečano otvoren pobedom nad Vrelo Sportom (3:2) i sigurno će danima biti glavna tema u Loznici. Čekao se mesecima i nekako po automatizmu u javnosti će pokrenuti priče o momentalnom napadu zeleno-belih na Mozzart Bet Prvu ligu Srbije, a zatim i elitni rang takmičenja.

Izabrane vesti

Međutim, marketing i slika u javnosti su jedno, realnost često ume da bude potpuno drugačija, pa nam tako oni koji bi trebalo da donesu taj “već viđeni” rezultat otkrivaju i drugu stranu medalje. Onu koja kaže da je izgradnja novog stadiona, sa ta dva nivoa sasvim jedinstvenog u Srbiji, samoj ekipi donela i – jedinstvene probleme.

U najkraćem, pojašnjava šef stručnog štaba Loznice Aleksandar Janjić, a mi ćemo samo napraviti uvertiru podsećanjem da se u letnjim mesecima, zbog kazne Kolubari i time izazvanim pomeranjima, spekulisalo da bi Loznica mogla “preko reda” čak i u Mozzart Bet Superligu, dok se Prva liga maltene podrazumevala. Pa ipak, Loznica je ostala u Srpskoj ligi Zapad, a Aleksandar Janjić nam otkriva da je u takvim okolnostima selektiranje ekipe i rad sa njom bio maltene nemoguć.

Mi smo ovog leta imali dva pripremna perioda i dva prelazna roka. U jednom smo se spremali za Prvu ligu, jer nam je tako rečeno, a onda smo imali novi prelazni rok i novi pripremni period, jer tog momenta kad su nam rekli da igramo Srpsku ligu ostali smo bez osmorice igrača”, premotava Janjić film u izjavi za Mozzart Sport.

Slavlje sa “soluncima“ (©Starsport)Slavlje sa “soluncima“ (©Starsport)

I nastavlja u dahu…

Morali smo tog momenta da dovedemo šestoricu novih igrača, da dovedemo tri bonusa, ali bonusi nisu 2002, nego 2004. Godište, a što je najvažnije – igrači koji su ostali nisu bili, narodski rečeno, u kanalu. Bili su na dnu! Mnogo je teško bilo biti u FK Loznici u ovih šest meseci. Ne bi bilo tako da su nam odmah rekli Srpska liga, ali ovako…

Ako mislite da su ovo samo alibi priče kakvima su treneri skloni, onda evo i kapitena Dragiše Komarčevića

Mi smo 19. juna krenuli sa pripremama. Sedam, osam, možda i deset dana pre ostalih prvoligaša, baš da bismo se pripremili. Imali smo dosta drugačiju ekipu, dosta više iskusnih igrača, dosta dužu klupu. I dešava se sve to, saznajemo da smo Srpska liga, odlaze nam igrači, pravi sve iz početka”, kaže nam Komarčević.

Za neupućene detaljnije pojašnjenje.

Sistem takmičenja je drugačiji u Srpskoj ligi, moraš da imaš tri bonusa starog do 19 godina, ne jednog od 21. U protokol ne može 22 igrača, nego 18. To je mnogo drugačije, skroz drugačije. Ko je malo više u fudbalu on to razume. To je bio veliki šok za sve nas”.

GOVORIO SAM MLAĐIMA DA UPALE SVETLA U SOBAMA DA SE NAVIKNU NA REFLEKTORE

(©Starsport)(©Starsport)

Toliko da su u Loznici morali da stanu ne bi li odlučili koji je sledeći korak.

Napravili smo pauzu od četiri ili pet dana samo da bismo razmišljali šta i kako. I onda opet nove pripreme. Kao kapiten, mogu da kažem da smo dosta izvukli iz ove ekipe. Mogao je naravno još koji bod da se uzme, ali ima i taj drugi deo sezone. Kad vidiš ovaj stadion ne možemo ni da se krijemo iza priča o tome da želimo da igramo Srpsku ligu”.

E sad, tu se vraćamo na onu lepu, najlepšu stranu novog Lagatora. Mlađi fudbaleri Loznice, oni koji tek treba da naprave prave karijere, nisu mogli ni da sanjaju da će već u Srpskoj ligi igrati na jednom ovakvom objektu.

Govorio sam im juče, da upale svetla u sobama da se naviknu na reflektoru”, smeje se iskusni napadač Nemanja Kojić, u Srbiji najpoznatiji iz perioda u Radu i Partizanu.

Šalu na stranu, mnogo nam znači svima. Podstrek je za dalje. Da vide svi momci kako to izgleda na ozbiljnijem nivou šta može da ti postane svakodnevica sa malo truda”.

(©Starsport)(©Starsport)

I poslovično ozbiljni šef Janjić ne krije oduševljenje.

Osetiš se jednostavno kao deo tog fudbalskog cirkusa koji stalno gledaš na TV-u. Veliki dan za nas. Sa stručne strane, ovaj teren nam omogućava da igramo brz fudbal. Perfektan je zaista. Opet je veliki broj golova bio, 3:2, mi volimo taj rezultat, a-ha-ha (na isti način Loznica je savladala OFK Mihajlovac, Polet, Tutin i sada Vrelo Sport, prim.aut). Sigurno je samo jedno: na našim utakmicama je uvek dobra zabava. Nema šanse da neko dođe i da mu bude dosadno”.

Zabavno je bilo i protiv Vrela. Mada očekivano nije izostala ni nervoze…

Bila je velika tenzija, veliki pritisak. Svi smo hteli da obeležimo ovaj istorijski dan na najbolji način. I kod 2:0 videl se taj pritisak, i kod 3:1… Jednostavno, želeli smo pobedu. U stvari, nismo želeli da ne pobedimo. E, to je bila greška u glavama. Ali, već naredna utakmica biće lakša”, sumira Janjić utiske.

PRE STIGNEŠ NA MORE NEGO NA NEKA GOSTOVANJA U SRPSKOJ LIGI

Komarčević postiže drugi gol (©Starsport)Komarčević postiže drugi gol (©Starsport)

Kapiten Komarčević, strelac istorijskog prvog, a zatim i drugog gola na novom Lagatoru, jedva uspeva i toliko.

O emocijama ne mogu da pričam, jer one rečima ne mogu da se opišu. Ja sam igrao na starom Lagatoru, pa kada smo otišli u Klupce, ja sam ostao, igrao tamo, sad se vratiš ovde i na debiju kao kapiten daješ dva gola, dobijaš utakmicu… Ja stvarno ne mogu da vam opišem kako se osećam. Na zapadu mi je bila supruga sa ćerkicama, i to je lep osećaj, ne može da se opiše”.

Taj osećaj ostaje zauvek, ali cilj je da bude samo prvi u mnoštvu. Međutim, prevario se svako ko je pomislio da će se Loznica prošetati do Mozzart Bet Prve lige Srbije samo na osnovu toga što joj je država izgradila nov stadion. Trenutno je četvrta na tabeli Srpske lige Zapad, vodeći Borac 1926 ima 10 bodova više, pribojski FAP je isto odličan…

Nije tako, iskreno. Borac i FAP imaju dobre ekipe, FAP je i prošle sezone bio pretendent da ode gore. Generalno, a igrao sam dosta liga, pa i našu Superligu, ljudi potcenjuju Srpsku ligu zapad. Ima dosta dobrih timova, dosta dobrih igrača, prevelika je regija, imaš putovanja od po osam sati, pre bi stigao na more, ne možeš da se pohvataš. Znali smo mi da će biti teško, ali nadamo se i borićemo se”, kaže nam Nemanja Kojić.

Uveren ipak da je sada vreme da novi stadion zaista postane benefit Loznice, a ne samo teg na nogama igrača.

Iskreno sam pristalica toga, pričam gde god mogu, da u viši rang ulaze samo ekipe koje imaju stadion, infrastrukturu, pa i bankarske garancije da bar igrači znaju da će naredne sezone da dobiju platu. Jer igrao sam na baš lošim terenima, i u Superligi, sad i ovde, imaš klubova gde stvarno ne može da se igra. Ekipa koja hoće da igra – ne može. Zato ovo mnogo znači i treba nam što više ovakvih stadiona”.

Treba nam dakle i Loznica u višem rangu? To je pitanje na koje će teren morati da odgovori. Ali bar je teren perfektan, i tribine su impresivne, a to je već više nego dobar početak.


tagovi

LoznicaSrpska liga ZapadAleksandar JanjićNemanja Kojić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara