Luka Jović
Luka Jović

Jović u Realu: Ko je kriv? Zašto Ajntraht? I šta će biti dalje?

Vreme čitanja: 4min | čet. 14.01.21. | 18:42

Marka se bavi analizom srpskog napadača tokom 18 meseci u Madridu

Luka Jović se posle godinu i po dana vratio u Frankfurt iz Madrida.

Sa mnogo manje pompe nego kada je u leto 2019. došao iz Ajntrahta u Real u transferu teškom skoro 63.000.000 evra. Tog leta je bio jedna od zvezda prelaznog roka u Evropi. Tražili su ga brojni veliki klubovi, a na kraju je izabrao poziv najvećeg. Real nije žalio para da obezbedi potpis jednog od najboljih mladih napadača Evrope. U startu mu je rečeno da je doveden da se privikava na ulogu Benzemine alternative budući da Zidan ne odstupa od formacije sa jednim špicem. Srbin je projektovan kao neko ko će učiti uz Benzemu, menjati ga kada je potrebno, igrati sa njim kada je neophodno i koristiti svaku šansu. Nažalost, nije uspeo. A ne može se reći da nije imao prilike. U poslednje vreme je čak spao na ulogu trećeg špica, iza Marijana Dijasa kojeg Zidan lično i ne ceni mnogo i uvek mu je Srbin bio draži.

Izabrane vesti

Lokalna Marka se danas u glavnom tekstu na svom portalu bavi analizom Jovićevog učinka, trenutne situacije i budućnosti.

Marka piše da je Jović prošle nedelje održao ozbiljan razgovor sa Zidanom. Želeo je da zna kakvi su planovi trenera sa njim i šta treba da unapredi jer nije želeo da mu i drugi deo sezone bude kao prvi u kojem je odigrao samo 208 minuta na pet utakmica. Zidan mu je otvorio vrata zimskog odlaska jer smatra da Jović posle godinu i kusur dana nije ništa bliži ozbiljnijoj ulozi u timu. Uhvaćen u koštac sa problemima zbog povreda, adaptacije i nekih privatnih razloga. Samo dva gola na 32 meča su mršav učinak kojeg je i igrač bio svestan.

Joviću su potrebni minutaža i kontinuitet da bi opet postao igrač koji je privukao pažnju evropske javnosti kada je dao 28 golova za Ajntraht u sezoni 2018/19. Ti golovi nisu bili slučajnost za igrača koji je imao samo 21 godinu, ali su obe strane znale da mu se u Realu ove sezone neće ukazati prilika da se vrati u tadašnju formu. Zato su se složili da je pozajmica najbolje rešenje da nađe golgeterski njuh koji je izgubio u španskoj prestonici. Ajntraht i trener Hiter mu garantuju utakmice.

Marka se poziva na ljude bliske Joviću koji su joj potvrdili da je igrač sam doneo zrelu odluku izborom da pruži prioritet Ajntrahtu umesto Milanu i klubovima iz Engleske i Francuske koji su ga zvali ove zime. Iako su to glamurozniji i ambiciozniji klubovi od Ajntrahta koji je osrednji bundesligaš, cilj igrača od 60.000.000 evra nije bio da juri Evropu nego da se vrati u formu. Izabrao je mesto na kojem će biti srećan, na kojem mu nema treba adaptacija i gde poznaje rad i metode trenera koji je iz njega izvukao ono najbolje. 

Jović je tokom mandata u Madridu pravio razne greške, većinu od njih u privatnom životu. S obzirom da je mlad, mogao je da se opravda neiskustvom. Učio je na nekim greškama da se vrati i fokusira što je rekao i sam Zidan.

Zato je Real Madrid pristao na pozajmicu ove zime, ali uz uslov da nema opcije otkupa. Zato što ozbiljno računa na Luku u budućnosti. Nadaju se da će Jović u Ajntrahtu opet biti onaj stari Jović i da će se vratiti pun samopouzdanja narednog leta. Jer, Real nema baš luksuz da opet istrese velike pare za novog napadača s obzirom na krizu u fudbalu koja je potresla tržište. Ajntraht je želeo opciju kupovine, ali pod skromnijim finansijskim uslovima nego pre godinu i po dana. Real je odbio. Sada je sve na Joviću.

Za kraj, Marka je napravila i ankete među njenim čitaocima sa dva pitanja. Preko 35.000 ljudi je glasalo u anketama.

Prvo pitanje je glasilo: Da li je Real u pravu što je pustio Jovića?

Čak 91 odsto čitalaca je glasalo za odgovor: „Da, jer bi u Madridu malo igrao“.

Samo devet odsto je glasalo za odgovor: „Ne, napad je oslabljen“.

Drugo pitanje je glasilo: Čija je krivica što Jović nije uspeo u Realu?

Za odgovor: „Jovićeva, jer se nije uklopio“, glasalo je 51 odsto ispitanika.

Za odgovor: „Zidanova, jer mu nije dao dovoljno šansi“, glasalo je 40 odsto ispitanika.

Za odgovor: „Jović jednostavno nije nivo kvaliteta Realovog tima“ je glasalo samo devet odsto čitalaca Marke.

Utisak je da svi u Madridu i dalje veruju u Luku, da smatraju dobrim potezom što je otišao na pozajmicu i da je upozoren da je sam sebi kriv što nije ostavio bolji utisak za godinu i po dana. Svi se nadaju da je ovo bila dovoljna opomena mladom Srbinu i da će od sledećeg leta Madrid videti napadača kakvog je želeo.


tagovi

Luka JovićZimski prelazni rok 2021

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara