Luka Jović, Andrej Ilić, Jovan Vlalukin i Stefan Panić (©Reuters, ©Starsport)
Luka Jović, Andrej Ilić, Jovan Vlalukin i Stefan Panić (©Reuters, ©Starsport)

Jović vraća samopouzdanje protiv "Letonaca" Ilića, Panića i Vlalukina: Želim da pronađem starog sebe

Vreme čitanja: 6min | čet. 08.09.22. | 12:22

Fjorentina će ugostiti malo poznati RFS u 1. kolu Lige konferencije (četvrtak, 18.45), a srpski reprezentativac se uoči te utakmice za sajt UEFA prisetio svog debija u Ligi šampiona protiv Bajerna

Letonski fudbalski fanovi preživljavaju ovih nedelja najsrećnije dane od raspada Sovjetskog Saveza. RFS je ovog leta izborio plasman u Ligu konferencije, prvi put baltička zemlja ima predstavnika u grupnoj fazi nekog takmičenja UEFA. RFS će debitovati tamo ovog četvrtka od 18.45 časova, kada će gostovati Fjorentini u Firenci.

Rigina škola fudbala, od čega je skraćenica RFS, priredila je senzaciju u kvalifikacijama. Iako je ispala od HJK Helsinkija već na prvom koraku u kvalifikacijama za Ligu šampiona, posle toga je uspela da se konsoliduje i nadigra Hibernijans sa Malte (4:2) i Linfild iz Severne Irske (3:3, penalima 4:2).

Izabrane vesti

U srcu uspeha Letonaca našla su se trojica srpskih fudbalera, koji do sada nisu uspeli da ostave neki značajniji trag ni u domaćem fudbalu. Otkrovenje sezone je nekadašnji omladinac Partizana, 22-godišnji napadač Andrej Ilić, koji je ove sezone na 31 mečeva za RFS postigao 17 golova i upisao pet asistencija. Bio je tri puta precizan i u kvalifikacijama, ne računajući jedan od četiri penala u Severnoj Irskoj koji su odveli RFS u Ligu konferencije.

Ilić je inače u Rigu stigao prošlog septembra posle jedne dobre sezone u dresu Javora iz Ivanjice. Doveden je kao zamena za Darka Lemajića, koji je prešao u Gent. Ispostavilo se da je 189 centimetara visokom centarforu transfer u Letoniju bio pun pogodak, sada je po proceni specijalizovanog portala Transfermarkt.com najvredniji igrač RFS-a. Veruje se da vredi 1.200.000 evra.

18.45: (1,13) Fjorentina (10,0) RFS (23,0)

Nije Ilić jedini bio precizan u onoj istorijskoj penal seriji, gol odluke je dao Stefan Panić. Ovaj 29-godišnji defanzivni vezista je starosedelac u letonskom fudbalu, dve i po godine je branio boje Rige, a u RFS je stigao ovog leta iz kiparskog Pafosa. Na 16 mečeva za prošlogodišnjeg prvaka Letonije upisao je i jednu asistenciju.

Plavi dres nosi još jedan bivši školarac Partizana Jovan Vlalukin, koji je takođe ovog leta došao u Rigu. On je prethodno tri sezone igrao za Metalac, a u dresu RFS-a je sakupio već 12 nastupa.

Nisu ni Ilićevi, Panićevi i Vlalukinovi saigrači ništa iskusniji, iako je tim sastavljen mahom od legionara. Većini je igranje u takmičenjima UEFA do ove godine bila misaona imenica. Primera radi, kapiten Tomislav Šarić, 32-godišnji vezista iz Hrvatske, pre dolaska u Letoniju je igrao za Osijek i italijanske niželigaše Savoju i Pistoljeze. Brazilsko krilo Emerson Deoklesijano je od evropskog fudbala imao samo nekoliko meseci iskustva u Lokomotivi iz Zagreba, a napadač iz Obale Slonovače Sedrik Kuadio je bio totalni anonimus pre dolaska u Letoniju. Gambijac Alfusainej Džata je pre dolaska u RFS igrao za češki Viskov i austrijskog niželigaša Pincgau Salfelden.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

Zapravo, jedini igrači letonskog tima sa kakvim-takvim iskustvom u Evropi su litvanski golman Vitautas Černijauskas, koji je 2011. branio za rumunski Vaslui u Ligi Evrope, odnosno napadač Kevin Frajsenbihler, koji je 2016. i 2017. igrao isto to takmičenje sa Austrijom iz Beča.

Sada će svi oni imati priliku da gostuju Fjorentini na čuvenom „Artemio Frankiju“ u Firenci. Viola je jedan od glavnih favorita za osvajanje Lige konferencije, predvođenoj srpskim reprezentativcima Nikolom Milenkovićem, Lukom Jovićem i Aleksom Terzićem.

Pitanje je doduše kakav tim će Vinčenco Italijano da izvede večeras na teren, ali realno je da su Ljubičasti favoriti sve i da izađu sa rezervnim timom. Kvalitet, iskustvo, domaća publika, sve je na strani italijanskog tima.

Vinčenco Italijano (©Reuters)Vinčenco Italijano (©Reuters)

Očekuje se ipak da Jović dobije novu šansu u startnoj postavi. Jer, bivšem špicu Real Madrida i Ajntrahta iz Frankfurta je neophodno da se vrati u golgetersku formu kako bi povratio samopouzdanje. Kontraproduktivno bi bilo za sve ako bi Italijano sada preselio 24-godišnjeg napadača na klupu, jer on trenutno trpi kritike zbog neiskorišnjenog jedanaesterca prošle subote u derbiju sa Juventusom (1:1).

Znate šta mislim o penalima. Imamo tri-četiri igrača koji ih izvode, pravilo je da se za loptu hvata onaj koji se najbolje oseća u tom momentu. Jović je neko ko je već izvodio penale, a normalno je da svako ko ih izvodi nekad promaši. Žao mi je, mogao je to da bude veoma važan gol za njega, ali idemo dalje. Nadam se da ćemo imati još mnogo penala, jer će to da znači da smo stacionirani u protivničkom šenasestercu. Nemamo pravo da koljemo one koje greše, ali činjenica je da moramo da koristimo više šanse koje nam se ukazuju“, kazao je Italijano na konferenciji pred meč sa RFS-om.

Uoči početka grupne faze najmlađeg takmičenja UEFA Jović je bio interesantan i uredniku zvaničnog portala Evropske kuće fudbala. Jović je za sajt UEFA izneo svoja očekivanja, ali nisu tema bili Letonci već šanse Fjorentine da ponovi Romin uspeh i dođe do trofeja.

Svi bismo voleli da igramo u Ligi šampiona, ali hvala bogu da postoji Liga konferencije, pa imamo priliku da igramo to takmičenje i oprobamo se u Evropi. Mislim da smo među favoritima da ga osvojimo. Moramo da se prilagodimo svakom protivniku, ali siguran sam da možemo da stignemo do finala. Prethodnih godina sam osvojio Ligu šampiona i igrao polufinale Lige Evrope, pa se nadam uspehu i trofeju i u ovom takmičenju. Pre svega, želim da se vratim na svoj prethodni nivo, jer znam da to mogu. Uveren sam u kvalitet koji posedujem. Pred nama je duga, iscrpljujuća sezona, ali nadam se velikom broju golova i tome da ću opet da pronađem starog sebe“, rekao je Jović.

Fudbaleri RFS-a će verovatno u čudu da posmatraju prvotimce Fjorentine kada budu večeras izašli na teren stadiona „Artemio Frenki“. Jer, do sada je klub, kojem je ovo tek četvrta evropska sezona, od većih imena igrao samo protiv Olimpije iz Ljubljane (2019), Partizana (2020) i Genta (2021). Između poraza od srpskog i belgijskog tima pobeđivao je KI Klaksvik i Puškaš Akademiju.

Kako će igrači letonskog predstavnika da se osećaju Jović može da pretpostavi, jer i sam je imao priliku da iznenada bude ubačen u vatru i da igra protiv svetskih zvezda.

Sećam se dobro svog prvog meča u Ligi šampiona, mesec i po ili dva pošto sam potpiso za Benfiku. Igrali smo protiv Bajerna. Imao sam 18 godina i tek što sam stigao iz Srbije. Ušao sam u igru u 85. minutu i ništa mi nije bilo jasno. Bio je prekid i stajao sam pored Roberta Levandovskog i Artura Vidala, gledao sam ih i razmišljao ‚kako je ovo moguće, da li je ovo san ili java, šta se dešava‘? Čak sam uspeo da zabeležim i jedan šut na toj utakmici, uhvatio sam poluvolej levom nogom. Dok je lopta išla ka golu mislio sam da će to da bude evrogol, ali Manuel Nojer je samo napravio jedan korak na stranu, bacio se i uhvatio loptu. Shvatio sam tada da moram još mnogo da radim da bih igrao na tom nivou“, prisetio se Jović.

Večeras ćemo da vidimo koliko je još rada potrebno Iliću, Paniću i Vlalukinu da bi dostigli nivo Serije A...

LIGA KONFERENCIJE – 1. KOLO

Četvrtak

Grupa A

18.45: (1,13) Fjorentina (10,0) RFS (23,0)

18.45: (3,60) Harts (3,35) Bašakšehir (2,10)

Grupa B

18.45: (1,60) Anderleht (4,10) Silkeborg (6,25)

21.00: (1,23) Vest Hem (7,00) FCSB (14,0)

Grupa C

18.45: (2,35) Austrija Beč (3,35) Hapoel Ber Ševa (3,05)

18.45: (1,18) Viljareal (7,25) Leh (15,0)

Grupa D

18.45: (2,50) Nica (3,35) Keln (2,80)

18.45: (2,55) Slovacko (3,40) Partizan (2,95)

Grupa E

21.00: (6,00) Dnjepar 1 (4,10) AZ Alkmar (1,55)

21.00: (3,35) Vaduz (3,40) Apolon (2,30)

Grupa F

21.00: (2,25) Molde (3,45) Gent (3,15)

21.00: (3,90) Šamrok Rovers (3,50) Jurgorden (2,05)

Grupa G

18.45: (3,50) Balkani (3,20) Kluž (2,20)

21.00: (3,70) Sivas (3,40) Slavija Prag (2,15)

Grupa H

21.00: (1,20) Bazel (7,75) Pjunik (16,0)

21.00: (1,65) Slovan Bratislava (3,80) Žalgiris (6,25)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Liga konferencijeLuka JovićFjorentinaAndrej IlićJovan VlalukinStefan PanićRFS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara