Juče sam šetao sa kravama u svom selu, a sad treniram najbolje igrače na svetu

Vreme čitanja: 6min | uto. 14.01.20. | 14:40

Vrlo interesantna konferencija za štampu na prezentaciji novog šefa struke Barselone, Kikea Setjena

Novi trener Barselone, Kike Setjen, predstavljen je na Nou Kampu, gde je stavio paraf na ugovor do juna 2022. godine. U medijima se provlačila opcija da je u pitanju ugovor na šest mesci, uz opciju na godinu, plus godinu dana ugovora, čime su se Katalonci maksimalno ogradili, ali je to Bartomeu demantovao, uz napomenu da postiji samo izlazna klauzula 2021. godine, pošto su tada izbori u klubu.

Kike Setjen, čovek sukoba i lepršavog fudbala, ali tu je i Barsin DNK 

Izabrane vesti

Setjen je jutros već odradio trening sa ekipom, a onda se prešlo na formalnosti i prezentaciju vema znatniželjnoj javnosti. Prvo se obradio predsednik Đozep Marija Bartomeu.
"
Pre svega želim da zahvalim Kikeu što je prhvatio ovaj izazov. Klub poput Barselone uvek ima svoje poteškoće, ali ima i svoje nagrade. Znamo Kikea i njegov način igranja. On vodei računa o igri i stilu i u tome se slažemo sa njim. Zahvalnost i Ernestu Valverdeu za sve što je učinio sa nama u ove dve i po godine. Užvivali smo i pobeđivali i moramo da mu se zahvalimo. Ali sada o malo o našoj odluci. Znali smo da dinamika nije najbolja, uprkos činjenici da su rezultati bili dobri. Letos smo razgovarali sa Valverdeom jako prisno i bili uz njega, poslednjih dana smo ragovarali o nekim neprimerenim stvarima. Sada smo odlučili da napravimo promenu jer smo usred sezone i trebalo nam je pojačanje. Sa ovim zamahom i novom dinamikom težimo ka osvajanju prvenstva, Lige šampiona i Kupu kralja", poručio je Bartomeu.

"TEŠKO IZ GLAVE IZBACUJEM STVARI U KOJE SAM UBEĐEN"

Sam Kike Setjen kao da još uvek ne veruje da mu je pružena ovako velika šansa u karijeri.
"Zahvalan sam ovoj instituciji, njenom predsedniku i najbližim saradnicima na prilici koju su mi pružili da budem ovde. Ni u svojim najboljim snovima nisam mogao da zamislim da budem ovde. Vrlo sam emotivna osoba i danas je vro emotivan dan za mene. Pokušaću da ustupim igračima entuzijazam i želju koje imam. Juče sam šetao sa kravama u svom selu, a danas u Barseloni treniram najbolje igrače na svetu. Sa Valverdeom sam uvek imao dobar odnos, korektna je osoba, cenim posao koji je obavljao, njegove principe. Možda je poraz u Superkupu imao svoje posledice, ali posao koji je Valverde radio i kakav tim ostavlja je za zahvalnost. Razgovarao sam sa igračima, imali smo prvi kontakt i predispozicije su izvanredne. Siguran sam da ćemo se brzo prilagoditi, jer mnoge stvari koje ćemo tražiti od njih oni već poznaju", poručio Setjen.

Novog trenera Barselone često su kritikovali zbog previše ofanzivnog stila igre, ali on nema nameru da odstupa od svojih principa.
"Imam vrlo jasne principe. Uvek saslušam sve, ali mi je teško da izbacim iz glave stvari u koje sam ubeđen. Ja sam prvi koji će braniti svoje igrače i umreti za svoje ideje. Barsa će nastaviti da ide svojim putem, a mi ćemo pokušati da poboljšamo sve što možemo. Moj cilj je osvojiti sve što može da se osvoji. Nemam drugi način da se svake godine poboljšavam i osvajam sve feje, osim da igram dobro. Najbolji način za pobedu je igrati dobro", dodao je Setjen.

Lionel Mesi, koji je već više od jedne decenije lider ovog tima, i dalje vodi glavnu reč na terenu.
"Već sam rekao, ne samo njemu. Nemam problem da kažem da sam u živao poslednji 12 ili 14 godina sedeći za TV-om i gledao ovu ekipu i ove igrače. Uživao sam u fudbalu. Danas počinjem da treniram najboljeg igrača na svetu i njegove saigrače. Još uvek nisam svestan šta to znači, ali rekao sam i njemu i drugima: Jedno je divljenje koje imam prema vama, Mesi je Mesi, Buskets je Buskets, Pike je Pike, ali svako mora da zna svoje mesto. Videćete da sam veoma direknta osoba, ne hodam po oblacima i pokušaću da iznesem nešto što budem video. Talenat i kvalitet su prisutni".

KONSENZUS OKO SVIH ODLUKA

Ostaje da se vidi kakva će sada biti prva reakcija ekipe, odnosno koliko će Setjen upeti da utiče na promenu klime na samom terenu.
"Svaki put kada dođe novi trener u igračima se pojavi stimulans, koji sam video na prvom treningu i koji se mora zadržati. Uveren sam da mogu da prenesem neke stvari koje mi se dopadaju, ali koje mi se ne dopadaju, ne samo iz vremena sa Valverdeom, nego i od ranije. Neke stvari mogu i bolje, jer da je sve u redu moj dolazak ne bi bio ni potreban. Uveren sam da mogu da poboljšam detalje, komunikacione stvari, koje se razlikuju od jednog do drugog trenera. Proveli smo mnogo sati analizirajući ovaj tim i mislim da postoje stvari koje mogu da se poboljšaju vremeno. Zahtevi ovog kluba to forsiraju, jer poseduje najbolje igrače na svrtu. To bi trebalo da bude podsticaj za njih i za klub".

Setjen je sklon lepršavoj igri, ali isto tako i promenama sistema.
"Imam svoju ideju o ovom klubu, timu i igračima, ali dok ne pokušate da ih sprovedete u delo ne znate koliko možete daleko da idete. Sve je bilo brzo i sve je novo. Mnogo je stvari koje treba analizirati i percipirati kroz trening i igu, ali razgovarli smo i dobili informacije. Ono što ću najviše ceniti biće percepcija o onome što vidim i razgovori koje ću voditi sa mojim stručnim štabom. Uslediće niz promena koje ću imati. Mnogo stvari nam je jasno, ali trenutno ih stavljamo pod navodnike. Što se tiče mladih igrača, mislim da je u ovom klubu to izvanredno. Imam predisposiciju da ih koristi tako da se oni "gore" ne opištaju. To je poruka koju uvek šaljem: Ako stvarno napreduju i zaslužuju, oni mogu savšeno igrati u prvom timu i biti jedan od ravnopravnih".

Neizostavna su i pitanja vezana za prelazni rok, s obzirom da je Suarez povređen.
"O svim pitanjima moramo da razgovaramo. Uvek ćemo imati konsenzus o odlukama koje donosimo. Ja sam osoba iz kluba, svi smo u pravu i svo grešimo. Sada moramo da razgovarramo o onima koje imamo, iako se radi o povredi veoma važnog igrača".

BARSA U FORMACIJI 4-4-2?

Moguće su i promene sistema igre.
"Na papiru je važna filozofija, da bi se znalo šta iogramo. Moguće je da napravimo neku promenu na 4-3-3 ili 4-4-2, koja se sada dosta igra. ALi moramo da razgovaramo sa igračima i vrednujemo njihovo mišljenje. Formacija se može promeniti, ne kažem da ne može".

Poziv Barselone se nije mogao odbiti, iako Setjen priznaje da ga nije očekivao.
"Nije mi trebalo pet minuta razmišljanja o tome da li da prihvatim ovu opciju onda kada sam obavešten o tome. Prvo sam saznao iz medija, ali iskreno nisam mislio da će me Barsa pripremiti. Nemam titule, niti opsežan nastavni plan i program, samo volim moju filozofiju i da moji timovi igraju izuzetno dobro. To jedino što mmogu da garantuje, da će moj tim igrati dobro. Ne znam da li će biti dovoljno to ubediti ovako veliki tim, koji je uvek igrao dobro, čak sada u poslednjoj utakmici protiv Atletika, kada je ima vrlo dobrih 70 minuta", zaključio je Setjen.

Kike Setjen će debitantski nastup kao trener Barselone imati u nedelju kada je na programu utakmica sa Granadom na Nou Kampu. Katalonci u ovom trenutku dele prvo mesto sa Real Madrido u Primeri, dok ih u osmini finala Lige šampiona očekuje dvomeč sa Napolijem 25. februara i 18. marta.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara