Kristijano Ronaldo (©Reuters)
Kristijano Ronaldo (©Reuters)

Junajted bez Ronalda u najvećem derbiju engleskog fudbala

Vreme čitanja: 4min | uto. 19.04.22. | 15:54

Zamenili su Mančester i Liverpul uloge prethodnih godina, sada su Redsi ti koji nižu trofeje, dok se velikan sa Old Traforda koprca između Lige šampiona i Lige Evrope, a sada će ljutom rivalu na megdan bez najboljeg igrača

Porodična tragedija pogodila je Kristijana Ronalda. Portugalac je porukom na društevnim mrežama obavestio javnost da je tokom porođaja njegove dugogodišnje partnerke Georgine Rodrigez došlo do komplikacija zbog kojih su ostali bez sina. Reč je bila o blizanačkoj trudnoći, a rođene devojčice je proteklo u redu. As Mančester junajteda je ozbiljno potrošen i prema poslednjim informacijama neće moći da pomogne ekipi u velikom derbiju sa Liverpulom (21.00).

Ogroman peh za četu Ralfa Rangnika, kojoj se i sa Ronaldom nisu davale velike šanse na Enfildu. Bez njega su, čini se, Crveni đavoli pred nemogućnom misijom. Ipak, stali su iza igrača u teškom trenutku, što je za svaki respekt.

Izabrane vesti

"Porodica je najvažnija stvar na svetu. Ronaldo je uz svoje voljene u ovo neverovatno teško vreme. Tako možemo da potvrdimo da neće nastupiti protiv Liverpula na Enfildu", stoji u saopštenju sa Old Traforda pred večerašnji duel.

Kako prenose engleski mediji, navijači Liverpula će u sedmom minutu (zbog broja koji nosi na dresu) aplauzom dati podršku legendi najvećeg rivala.

Smejali su se velikom rivalu na Old Trafordu dok se pod vođstvom ser Aleksa Ferguson nizali trofeje. Ali vremena su se promenila, pa se sada Liverpul kupa u uspesima, dok Mančester junajted slavi het-trik Kristijana Ronalda protiv Noriča (3:2) koji ih je ostavio u trci za Ligu šampiona.

Međutim, uoči gostovanja na Enfildu ne bi izabranici Ralfa Rangnika da budu preterani optimisti, jer objektivno – Liverpul je mnogo kvalitetniji tim. Dovoljno je samo setiti se prethodnog okršaja u Premijer ligi i pobede Redsa od 5:0 uz tri gola Mohameda Salaha i po jedan Nabija Keite i Dioga Žote.

Nije ni samo to. Mančester junajted je poslednju ligašku pobedu nad Liverpulom upisao još marta 2018. U narednih sedam mečeva četiri pobede Liverpula uz tri remija i gol-razliku 15:4.

Neverovatno zvuči, ali poslednja tri duela ljutih rivala, računajući tu i Junajtedovu pobedu od 3:2 u FA kupu, donela su bar po pet golova.

Liverpul pride ima rezultatski motiv da opet nagazi. Posle podele plena u derbiju sa Mančester Sitijem (2:2) ostao je na bod zaostatka za Građanima. A ove sezone na Enfildu nijedan poraz u prvenstvu: 15 utakmica i 12 pobeda. Poslednju utakmicu kod kuće izgubili su aprila 2021. od Aston Vile, dok je Junajted ove sezone na gostovanjima osvojio samo 23 boda od mogućih 45.

Posle pobede nad Noričem je tri boda iza četvrtoplasiranog Totenhema, ali uzevši sve u obzir – Liverpul je čini se preveliki zalogaj. I potencijalno ozbiljna mina za Junajted, jer bi u slučaju još jedne kanonade – ne deluje nezamislivo – mogao ozbiljno da uzdrma sampouzdanje Rangnikove čete.

Jirgen Klop ima sve snage na raspolaganju, dok njegov zemljak sa klupe Đavola ima ozbiljne glavobolje. Neće moći da računa na Ronalda, Mejson Grinvud je odavno suspendovan zbog optužbi o seksualnom zlostavljanju, a povrede su od terena odvojile Luka Šoa, Edinsona Kavanija, Skota Mektominija, Rafaela Varana i Rangnikovog miljenika Freda.

Klop je u najavi utakmice istakao da Junajted može da napravi ogroman problem njegovoj ekipi i zato je Redsima potreban čvrst i poseban stav pred večerašnji susret.

"Moramo da budemo ljuti, ali na dobar način. Kao da nismo osvojili ništa, da nemamo nijedan bod i da su pred nama tri najvažnija boda u životu. To je stav koji nam je potreban za ovaj meč. Ako dozvolimo Junajtedu da radi šta želi, stvoriće nam velike probleme. Velika utakmica, ogromna - duel dva najveća kluba na svetu. Možda bi dva španska rekla nešto drugačije, ali da - ovo su dva najveća kluba na svetu, bez dileme", rekao je trener Liverpula

Kolega i zemljak sa klupe Junajteda ga je ozbiljno nahvalio.

"Jedan od najboljih, ako ne i najbolji trener u proteklih par godina. Njegov put bi trebalo svima da bude primer. Nije slučajnost što je došao i završio deveti. Nakon toga je napravio neophodne prokmene, doveo prave igrače i napravio ekipu koja je sad tu gde je", priča Rangnik kojeg i pojedini igrači povezuju sa narednim protivnikom: "Jirgen je ovaj tim gradio poslednjih šest i po godina. Šest ili sedam igrača su nekad bili moji. Doveli smo ih kada niko nije za njih znao i nije slučajnost što je ovo najverovatnije klub sa najvećim brojem igrača iz mojih bivšim timova. Taj pristup, stil igre, način na koji žele da igraju je prilično sličan".

Istakao je i ključne stvari pred susret na Enfildu.

"Kao što sam rekao posle Noriča, moramo da budemo kompaktniji, da pronađemo bolji balans kada su u pitanju stvari koje možemo da radimo sa loptom i bez nje. Moramo da budemo agresivniji, ofanzivniji, ali i da imamo sve igrače iza lopte. Oko kaznenog prostora moramo da budemo najbolji defanzivno, ali i da zadržimo formaciju i pristupimo tako da možemo i sami da budemo opasni", zaključuje vršilac dužnosti na klupi Đavola, kojeg će na leto naslediti Erik ten Hag.

Procene su da bi prve postave trebalo da izgledaju ovako:

Liverpul (4-3-3): Alison - Aleksander Arnold, Ibrahima Konate, Virdžil van Dajk, Endi Robertson - Džordan Henderson, Fabinjo, Nabi Keita - Mohamed Salah, Sadio Mane, Luis Dijaz

Mančester junajted (4-3-3): David De Hea - Diogo Dalot, Hari Megvajer, Viktor Lindelof, Aleks Teljes - Bruno Fernandes, Pol Pogba, Džesi Lingard - Entoni Elanga, Rašford, Džejdon Sančo

PREMIJER LIGA - ODLOŽENI MEČ 30. KOLA

Utorak

21.00: (1,45) Liverpul (4,80) Mančester junajted (7,75)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Kristijano RonaldoMančester JunajtedLiverpulJirgen KlopRalf Rangnik

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara