©Reuters
©Reuters

Junajted u Napulju pronašao zamenu za Megvajera: Crveni đavoli odvojili 60.000.000 evra za krpljenje odbrane

Vreme čitanja: 3min | uto. 09.05.23. | 14:31

Štoper šampiona Italije želja premijerligaša, lista konkurenata već poduža

Tlo podno Vezuva, ali i na čitavom Apeninskom poluostrvu još podrhtava posle prve titule Napolija od 1990. godine, a poput eha uspeha iščekivanog decenijama krenule su priče o prodaji nosilaca igre novog šampiona Italije. Legendarni Dijego Armando Maradona dobio je najzad dostojne naslednike, čitava Evropa priča o Viktoru Osimenu i Kviči Kvaračheliji, međutim iz senke Nigerijca i Gruzina uspeli su da iskorače i drugi veoma zaslužni stvaraoci nove istorije kluba među kojima i stub trenutno najčvršće odbrane u Seriji A - Kim Min Đae.

Pouzdani 26-godišnji štoper ove sezone bio je jedan je od glavnih šrafova u ekipi Lučana Spaletija na putu do treće titule Napolija, a prve posle 33 godine dugog posta. Korpulentni centralni bek predstavljao je neizostavni deo tima u prilog čemu govori podatak da je bio starter na 33 od 34 utakmice u Seriji A, kao i da je sa saigračima na čak 16 utakmica uspeo je da sačuva mirnu mrežu. Reprezentativac Južne Koreje došao je u Napulj pred početak aktuelne sezone, kao zamena za Kalidua Kulibalija, od letos defanzivca Čelsija i brzo potvrdio da su Napolitanci uradili sjajan posao njegovim angažmanom iz Fenerbahčea za 18.100.000 evra.

Izabrane vesti

Min Đae se vrlo brzo ustalio u timu čija defanziva nosi epitet najčvršće na Apeninskom poluostrvu uz samo 23 primljena gola (odnosno kapitulaciju na svakih 126 minuta) i postao neizostavni deo liste želja fudbalskog krema na Starom kontinentu. Defanzivac koji je sa 87 posto dobijenih duela u skoku dominantno zadužio ulogu čuvara neba iznad Vezuva, sjajnim igrama uspeo je da privuče pažnju širom Starog kontinenta pa bi već ovog leta mogao da promeni sredinu, iako ima ugovor do 2025. godine, a ukoliko se najave transfera obistine, ovogodišnji učesnik četvrtifinala Lige šampiona i osvajač italijanskog prvenstva mogao bi ozbiljno da profitira. Osetili su to čelnici Napolija i već se upustili u pregovore o novom ugovoru kojim bi ujedno bila isključena otkupna klauzila od 46.000.000 evra, dok istovremeno sa Ostrva stižu vesti da je Mančester već nagovestio spremnost da plati 60.000.000 evropskih novčanica za igrača italijanskog kluba.

Svesni da spisak interesenata raste iz dana u dan predstavnici Junajteda pokazali su nameru da preduhitre potencijalne konkurente, a da pozitivan rasplet ovog transfera mogao bi da se odrazi na status Harija Megvajera čiji bi odlazak rasteretio budžet i nadoknadio deo novca utrošenog za dovođenje Korejca. Megvajer je od dolaska na Old Traford uspeo da pređe put od kapitena i potencijalno dudogodišnjeg lidera odbran do najvećeg razočarenja i prvog na udaru kritika pri praktično svakoj analizi Junajtedovih spoticanja. Sklon kiksevima koji su neretko skupo koštali ekipu, ove sezone je odigrao samo 14 utakmica u prvenstvu na kojima nije ispunio očekivanja cele fudbalske javnosti na Ostrvu. Uloga engleskog štopera u Ten Hagovim projekcijama bila bi izvesno i skromnija da se holandski strateg nije suočio sa kadrovskim problemima u defanzivi ovog proleća. Junajted je u duelu sa Seviljom zbog povreda ostao bez Rafaela Varana i Lisandra Martineza te je u završnicu sezone ušao sa Megvajerom i Viktorom Lindelofom kao opcijama bez adekvatne alternative.

Iako Megvajer ima ugovor do juna 2025. godine, činjenica da je i u skromnoj konkurenciji izgubio mesto, te je Ten Hag protiv Vest Hema izveo Lindelofa i Šoua kao štoperski par, najbolje dočarava poziciju reprezentativca Engleske čija godišnja zarada iznosi skoro 10.000.000 evra. Deficit pouzdanih štopera primorao je Junajted na potragu u kojoj je pol poziciju zauzeo igrač Napolija, međutim značajno ograničenje za ostrvskog velikana predstavljaće najave štednje. Britanski Atletik nedavno je otkrio da će Junajted tokom leta smeti da izdvoji samo 115.000.000 evra na pojačanja, a nedavno je sa Ostrva stigla i vest da su na Old Trafordu krenuli u potragu za napadačem, nezadovoljni učinkom Vauta Veghorsta.

Interesovanje za Min Đaea pokazali su uz Junajted pokazali i drugi premijerligaši poput Liverpula i Totenhema, kao i Pari Sen Žermen i Bajern. Eventualnom realizacijom transfera na Old Traford Korejac bi postao drugi najskuplje plaćeni defanzivac u crvenom delu Mančestera, upravo iza Megvajera čija je sloboda koštala 87.000.000 evra.

PIŠE: Vlada Nikolić


tagovi

Kim Min DžeHari MegvajerNapoliMančester Junajted

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara