Migel Anhel Borha i saigrači proslavljaju pogodak (©AFP)
Migel Anhel Borha i saigrači proslavljaju pogodak (©AFP)

Junior i nevidljivi neprijatelj čekaju Bolivar

Vreme čitanja: 4min | čet. 15.04.21. | 23:10

Kopa Libertadores: Bolivijski predstavnik silazi sa 3.600 metara na obalu mora, u Barankilju, gde će pokušati da u vlažnoj klimi odbrani prednost od 2:1 iz prvog susreta i plasira se u grupnu fazu kontinentalne elite

Po ko zna koji put se visina svetlucavih vrhova Kordiljera ispostavila kao nepremostiva prepreka za klubove iz Kolumbije. Junior je pre sedam dana odigrao veoma težak meč u La Pazu, gde je sa 2:1 poražen od Bolivara, u prvoj utakmici treće faze kvalifikacija za Kopa Libertadores. Uprkos lošem rezultatu, Ajkule su dvomeč ipak ostavile otvorenim do samog kraja, zahvaljujući golu u gostima koji je postigao Herman Mera u 10. minutu susreta. Time su sačuvale izgledne šanse u revanš meču koji je na programu noćas (02.30) na Metropolitan Roberto Mendes stadionu u Barankilji, u kom će pokušati da nadoknade zaostatak iz prvog susreta i i po 18. put postanu deo najjačeg klupskog takmičenja Južne Amerike.

Ekipa koju predvodi mladi stručnjak Luis Perea, nekadašnji štoper Atletiko Madrida, ne prolazi baš kroz najbolji period u dosadašnjoj sezoni. Prethodnog vikenda Junor je zabeležio i drugi uzastupni remi bez postignutog gola. Ovoga puta to se dogodilo na gostovanju Deportivo Pastu, što ga iako se trenutno nalazi na 7. mestu koje vodi u narednu fazu prvenstva, može koštati nastavka takmičenja. Ajkule su jedini tim sa 18 odigranih kola na pozicijama koje obezbeđuju plej-of , dok su svi ostali sa utakmicom manje, a znajući da im za vratom dišu prošlogodišnji šampion Amerika iz Kalija, kao i Independijente iz Medeljina, neizvesnosti će biti do samog kraja ligaškog dela.

Izabrane vesti

02.30: (1,40) Junior (4,40) Bolivar (7,25)

Perea želi da loše rezultate ostavi iza sebe i konačno ostvare pobedu posle tri meča u svim takmičenjima. Čak i minimalan rezultat Ajkulama bi obezbedio grupnu fazu najeminentnijeg takmičenja na Zelenom kontinentu. Za razliku od prvog susreta, u sastav se posle povrede i kraće puze vraća prva zvezda i najbolji strelac ekipe Migel Anhel Borha. Mladi krilni napadač Fabijan Anhel (20) nije uspeo da se oporavi od povrede mišića u desnoj nozi, te će se i ovoga puta naći van stroja. Osim njega, gotovo svi Juniorovi prvotimci su u opticaju, ponovo će se u veznom redu naći Fredi Inestroza, Lari Vaskez, Didijer Moreno i Enrike Martines, dok će u napadu pored Borhe delovati i iskusni kapiten ekipe Teofilo Gutijerez.

Sa druge strane, Bolivar je proteklog vikenda zabeležio treću pobedu u nacionalnom prvenstvu i petu uzastupnu u svim takmičenjima, sa skorom od 11 postignutih i samo jednim primljenim golom, upravo od noćašnjeg domaćina u prvom susretu na Ernando Silesu. Visina od 3.600 metara iznad mora, na kojoj se nalazi legendarni stadion, ponovo je bila saigrač nebesko-plavoj ekipi, koja je strpljivo čekala da nevidljivi neprijatelj u vidu razređenog vazduha odradi svoje, a nakon 35 minuta susreta, samo jedna ekipa ostala je pribranih misli.

Bolivijska ekipa je već neko vreme u Barankilji, tačnije od utorka, čime se privikava na izuzetno vlažnu klimu na obodu amazonske prašume i obali karipskog mora, što ovoga puta njima može da predstavlja problem. Tim koji predvodi španski stručnjak Načo Gonzales uglavnom je sastavljen od domaćih igrača, a jedan od retkih internacionalaca je Argentinac Leonardo Havijer Ramos, igrač koji je postigao vodeći pogodak u prvom susretu već posle pet minuta igre.

Za razliku od meča u kom su bili domaćini, nebesko-plavi tim je u Barankilju doputovao sa čvršćom odbranom, pošto se u sastav vratio standardni centralni bek Lusi Felipe Karvaljo. Urugvajski defanzivac ima popriličnog iskustva igranja u skandinavskim zemljama, gde ja nastupao za švedske klubove poput Malmea i Falkenberga, kao i u norveškoj Volerengi, u rodnom Montevideu nosio je dres Nasionala, odakle je početkom godine i stigao u visine Anda. Što se tiče napada, svoju šansu iz kontre vrebaće uvek budni Leandro Ramos, nekadašnji član meksičkih ekipa Pačuke i Leona, dok će se u vezi naći Ervin Savedra, čovek koji jednim potezom može da promeni čitav tok utakmice.

Biće ovo četvrti susret između Juniora i Bolivara, a u sva tri dosadašnja susreta bolivijski predstavnik izašao je kao pobednik. Pobedniku iz ovog dvomeča, pripašće poslednje mesto u Kopa Libertadores, a koje vodi u Grupu D, možda i najjaču po imenima i trofejima, gde se već nalaze River Plejt, Independijente Santa Fe i Fluminense. Utešna nagrada za poraženog biće mesto u Grupi C Kopa Sudamerikane, a koju čine Horhe Vilsterman, Arsenal Sarandi i Seara.

KOPA LIBERTADORES, KVALIFIKACIJE - 3. KOLO, REVANŠI

Sreda

Santos – San Lorenco 2:2 (1:0) /prvi meč 3:1/

/Leonardo 17, Para 57 – Di Santo 59, Romero 78/

Četvrtak

Gremio - Independijente del Valje 1:2 (1:1) /prvi meč 1:2/

/Žan Pjer 22 - Ortiz 45, 66/

Atletiko Nasional - Libertad 4:1 (1:1) /prvi meč 0:1/

/Barera 16, Perlaza 51, Alvez 58, Duke 74 - Ensiso 2/

Petak

02.30: (1,40) Junior (4,40) Bolivar (7,25) /prvi meč 1:2/

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa LibertadoresJuniorBolivar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara