Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Junior pod pritiskom: Pobeda ili zbogom snovima o tituli

Vreme čitanja: 4min | sub. 18.11.23. | 23:03

Tim iz Barankilje u drugom kolu Grupe A kolumbijskog Kvadrangulara dočekuje Deportivo Kali

Kolumbijska Klausura zagazila je u čuvenu Kvadrangularnu fazu, što znači da je osam najboljih timova iz prve faze klasifikovano tako da sačinjavaju dve grupe od po četiri tima u svakoj, a samo prvoplasirani iz svake imaće pravo da se u velikom finalu bori za titulu. Noćas su dueli drugog kola Grupe A, nešto u ranijem terminu (23.00) na teren stadiona Alberto Hrisales u Rionegru izaći će igrači Agvilasa i Tolime, dok će od 01.30 po srednjoevropskom vremenu svoj meč odigrati Junior iz Barankilje i Deportivo Kali.

Obe ekipe dolaze na ovaj meč sa ogromnom potrebom za bodovima i prvom pobedom, sve u cilju plasmana u veliko finale. Domaći tim je u prvom kolu izgubio 3:1 od Tolime na Manuel Muriljo Toro stadionu u Ibageu, dok je Deportivo Kali na svojoj Palmiri imao prednost do poslednjih minuta meča protiv Agvilas Doradasa, ali je na kraju morao da se zadovolji remijem od 1:1.

Izabrane vesti

Junior je pod pritiskom za ovaj obračun, pošto zauzima poslednju poziciju u Grupi A, posle poraza sa kojim se suočio u prvom kolu. Jedna od suštinskih razilka u odnosu na Kvadrangular koji se odigrao u ovogodišnjem izdanju Aperture je taj što će se nadmetanje po grupama u Klausuri odigrati jednokružno, umesto sa revanš mečevima, tako da je svaki bod od krucijalne važnosti. Ajkule su do ove faze prvenstva stigle pošto su u ligaškom iliti kvalifikacionom delu zauzele 6. mesto na tabeli sa 30 osvojenih bodova iz osam pobeda i šest nerešenih ishoda, uz isto toliko poraza. Na poslednjih pet mečeva zabeležene su tri pobede uz dva poraza. Kao domaći tim, Junior je na poslednjih deset ligaških utakmica zabeležio pet pobeda, tri remija i dva poraza.

01.30: (1,70) Junior (3,50) Deportivo Kali (4,80)

Ipak, tim iz Barankilje ostavio je mnogo nedoumica iza sebe posle poraza od Tolime na startu Kvadrangulara. Devetostruki šampion Kolumbije ove sezone ne može se pohvaliti ostvarenim rezultatima. Pored toga što je klub izostao sa međunarodnih takmičenja, prerano je završio učešće u Kupu Kolumbije gde ga je u osmini finala eliminisao drugoligaš Deportivo Kukuta, dok mu je Kvadrangular Aperture izostao za jedan bod, ostavši kao devetoplasirani na tabeli i prvi ispod crte.

Iako takmičarska godina još nije završena, u Barankilji se uveliko spekuliše ko bi od naredne sezone mogao da predvodi tim Ajkula. Najčešće se pojavljuju imena dva kandidata kao moguća zamena za trenutnog trenera Artura Rejesa, koji je inače došao da "ugasi vatru" posle loše kampanje Hernana Bolilja Gomeza, a koga očekuje verovatno slična sudbina.

Prvi na meti bi je Alehandro Restrepo, koji je već napustio Pereiru, posle godinu dana velikog uspeha kako u nacionalnim takmičenjima tako i u Kopa Libertadores. Ipak, razočaranja u ovogodišnjoj Ligi i Kupu dovela su do prekida saradnje čuvenog stručnjaka i kluba iz departamenta Risaralda. Drugi kandidat bi bio Venecuelanac Sezar Farijas, sadašnji trener Agvilas Doradasa, tima koji je ostavio trag neporaženošću u kvalifikacionoj fazi Klausure i na prvom meču Kvadrangulara. Da li će još jedna radikalna promena biti rešenje za budućnost Juniora? To je jedno od poslednjih pitanja na koje nije odgovorio odbor sastava iz Barankilje koji se odlikuje zapanjujućim nedostatkom strpljenja u procesima adaptacije.

U ovom trenutku, Deportivo Kali se pojavljuje na deobi druge pozicije u grupi A, sa jednim bodom, osvojenim posle nerešenog ishoda kod kuće protiv Agilasa. Bio je to veoma loš rezultat za ekipu Haiva de la Pavae, koja je protraćila prednost koju je stekla realizacijom kaznenog udarca Luisa Sandovala u 85. minutu meča. Deportivo Kali ove godine ne karakteriše svrsishodna igra, a protiv Agvilasa je imao ogromne poteškoće do kraja sukoba. Iako je imao veći posed lopte, izuzetno je teško dolazio do ofanzivne igre. Gosti su uprkos rezultatskom zaostatku u finišu meča uspeli da u sudijskoj nadoknadi dođu do poravnanja. U slučaju poraza u drugoj utakmici, gotovo izvesno El Azakuerosi će ostati bez šansi da se nađu u velikom finalu.

Za ovaj meč, Junior će imati dva izostanka. Prvi je golman Santjago Mele, koji je sa nacionalnim timom Urugvaja u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2026. godine, a drugi Homer Martinez, koji je zaradio isključenje na prvom susretu protiv Tolime. S druge strane, Deportivo Kali će takođe imati zagarantovan izostanak, a to je Bolivijac Luis Hakin, koji takođe igra u kvalifikacijama sa selekcijom Bolivije i to bi bio jedini izostanak u sastavu Haimea de la Pave.

U tekućoj takmičarskoj kampanji ova dva tima odmerila su snage u dva navrata uz po jednu pobedu sa obe strane sa identičnim rezultatom od 3:2, a obe su ostvarene u domaćim okolnostima. Na poslednjih sedam okršaja ovih rivala gostujući sastav nije zabeležio pobedu. Poslednji put kome je to pošlo zarukom bio je Deportivo Kali koji je sa 2:1 savladao Junior na Metropolitanu, još 18. februara 2021. godine u sedmom kolu Aperture.

KOLUMBIJA 1, KVADRANGULAR - 2. KOLO

Subota

Agvilas Doradas - Tolima U TOKU

Nedelja

01.30: (1,70) Junior (3,50) Deportivo Kali (4,80)

23.00: (2,15) Miljonarios (3,25) Amerika Kali (3,25)

Ponedeljak

00.30: (2,15) Independijente Medeljin (3,25) Atletiko Nasional (3,25)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1JuniorDeportivo Kali

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara