Ernan Gomez i Luis Perea (©Shutterstock, ©Reuters, ©AFP)
Ernan Gomez i Luis Perea (©Shutterstock, ©Reuters, ©AFP)

Junioru neće biti lako u Medeljinu, DIM pamti deprimirajuću scenu iz 1993.

Vreme čitanja: 6min | sre. 13.01.21. | 23:10

Pojačani Independijente dočekuje sastav iz Barankilje u okviru četvrtfinala Kupa Kolumbije

Kolumbijski profesionalni fudbal je ponovo na sceni. U Novu godinu pojedini klubovi ulaze sa obavezama u nedovršenom Kupu za proteklu sezonu, prekinutom zbog globalne pandemije virusa korona. Već u vikendu koji nam predstoji, zvanično će startovati prvenstvo za 2021. kroz format Apertura.

Do tada, osvrnimo se kratko i na mečeve u okviru četvrtfinala Kupa, gde se nalazi i prošlogodišnji šampion Amerika iz Kalija, koja će na gostovanju u San Huanu da ukrsti koplja sa Deportivo Pastom. Najtrofejniji klub Kolumbije, Atletiko Nasional će u Medeljinu da bude domaćin uvek neugodnoj Deportes Tolimi, a tu je i jedan iznenađujući par koji čine Kindio, koji u prethodnoj rundi eliminisao Deportivo Kali i Aliansa Petrolera, koja je do ove faze dospela savladavši Miljonarios. Međutim, duel koji definitivno privlači najveću pažnju jeste onaj između drugog tima iz Medeljina, Independientea i Juniora, čiji su dvoboji proteklih godina sve učestaliji na fudbalskoj sceni Kolumbije.

Izabrane vesti

Popularne Ajkule iz Barankilje zaustavljene su u polufinalu prošlogodišnjeg prvenstva od strane trenutnog šampiona Amerike, pa bi spas sezone mogle da potraže kroz Kup, dok je Independijente imao totalno nezapaženu godinu, završivši tek kao 14. u generalnom plasmanu. Duel dva izuzetno trofejna i važna imena za kolumbijski klupski fudbal. Junior kao devetostruki šampion poseduje i dva trofeja iz Kupa. Sa druge strane, popularni DIM (Deportivo Independiente Medeljin), tim naroda, šest puta upisao se kao prvak države i sa istim brojem pehara Kupa kao i njegov večerašnji protivnik, s tim što je poslednje izdanje upravo ovog takmičenja, održano 2019 godine, pripalo baš njemu.

U poslednjih pet godina, okršaji ovih ekipa postali su tradicionalni u eliminacionim fazama prvenstva, kao i u Kupu, koji su 2017. godine odlučili u direktnom sukobu. Ako se vratimo na same početke profesionalnog fudbala u Kolumbiji 1948. godine, videćemo da su ova dva kluba među njenim osnivačima, kojih je bilo ukupno deset. U debitantskoj sezoni i prvi zvaničan susret između DIM-a i Juniora odigran je 22. avgusta 1948. godine, u kom je tim iz Medeljina slavio sa 3:2. To je ujedno bila i istorijska prva pobeda u nacionalnoj ligi za Independijente.

Kroz istoriju Kategorije A, najjačeg ranga kolumbijskog fudbala, Junior i Independijente tek jednom su direktno odlučivali o tituli državnog prvaka. Mada, postoji i jedan izdvojen slučaj 1993. kada su, opet indirektno, uticali jedni na druge u raspletu prvenstva. U poslednje kolo, Ajkule su ušle sa liderske pozicije i 53 osvojena boda. Na svom Metropolitano Roberto Melendez stadionu dočekivale su Ameriku iz Kalija, protiv koje im je pobeda bila neophodna, jer ih je u stopu pratio Independijente sa dva boda manje i boljim međusobnim skorom, koji je u poslednjem kolu trebao da preživi pakao gradskog derbija sa Nasionalom. U Paisa Klasiku, minimalnim rezultatom, DIM je odneo pobedu i za trenutak zaposeo vrh tabele, jer je u Barankilji na snazi bio egal 2:2. Bar su oni tako čuli.

Oba susreta trebalo je da počnu istovremeno. Međutim, meč između Ajkula i Crvenih đavola, počeo je sa zakašnjenjem od 10 minuta. Fudbaleri Independijente trčali su pobednički krugo, čak su i davali izjave novinarima, kada je usledio hladan tuš. Vest koja je stigla na Atanasio Hirardot u vidu Juniorove pobede od 3:2 duboko u sudiskoj nadoknadi, donela je jedan od najdeprimirajućih scenarija viđenih u kolumbijskom fudbalu. Nešto što niko kome je DIM pri srcu ne može da zaboravi.

Stadion Atanasio Hirardot (©Reuters)Stadion Atanasio Hirardot (©Reuters)

Naredne godine, kao šampioni i vicešampioni, prvi put ukrstili su koplja u Kopa Libertadores, gde su se u okviru grupe A našli sa paragvajskim dvojcem Sero Portenjo - Olimpija. Oba kolumbijska prestavnika sa ostvarenim minimalnim pobedama u međusobnim duelima prošla su u eliminacionu fazu takmičenja, kada su se ponovo sreli u četvrtfinalu. Bolji iz ovog dvomeča izašao je crveno-beli tim, sa pobedom u Barankilji od 2:0 i remijem bez golova u Medeljinu. Kasnije, Ajkule su ispale u polufinalu od moćnog Veleza, predvođenog Hoseom Luisom Čilavertom.

Prvi direktan okršaj za titulu, odigrao se 2018. za format Klausura. Na poluvremenu mreže sa obe strane su mirovale, a onda je usledio rafal koji je u velikoj meri napunio gol tada gostujuće ekipe Independijentea. Prvi susret završen je 4:1 u korist Juniora, a golove za Ajkule postigli su Luis Dijaz sadašnji član Porta, Teofilo Gutijerez, Hames Sančes koji je ove godine prešao u redove Independijentea i Marlon Pijedraita, nekadašnji igrač upravo bordo-crvenih iz Medeljina. U revanš susretu odigranom osam dana kasnije na Atanasio Hirardotu, domaća ekipa bila je nadomak senzacije kada je na 3:0, golom u 70. minutu Andresa Gonzalesa Junior sprečio dalju agoniju i sa ukupnim rezultatom 5:4, podigao devetu titulu šampiona Kolumbije.

Što se tiče Kupa Kolumbije, Ajkule su ga, kako je već spomenuto osvojile u dva navrata, i oba puta direktno eliminisavši Independijente. Prvi put 2015. godine u polufinalu, posle boljeg izvođenja jedanaesteraca sa 5:4, kada je rezultat iz dvomeča bio 3:3. Kasnije u finalu savladale su i Santa Fe. Naredne godine, ponovo su se sastali, ovoga puta u četvrtfinalu kada je Junior opet bio uspešniji ubedljivim rezultatom iz dvomeča od 5:1 (3:0, 2:1). Jedini put kada su direktno odlučivali o sudbini ovog takmičenja, bilo je to 2017. godine u finalu. I ovog puta tim iz Barankilje bio je bolji sa 3:1 (2:0, 1:1). Na drugoj strani, isti broj pehara poseduje i Independijente. Prvi još iz davne 1981 godine, kada je savladan Deportivo Kali sa 4:1, i drugi iz 2019. godine, kada je ponovo porazio Zeleni tim iz Kalija sa 4:3, a koji mu večeras daje ulogu branioca trofeja.

Oba puta kada je bordo-crveni klub iz Medeljina poneo pehar namenjen osvajaču Kupa, uspeo je da izbegne Junior, koji u dosadašnjim susretima unutar ovog takmičenja ima apsolutnu dominaciju.

Prošlo je gotovo mesec dana od kada su obe ekipe odigrale poslednji zvaničan susret. Za Independijente je to meč sa Aguilasom u gostima 10. decembra. Dok je Junior svoj prethodni okršaj imao na internacionalnoj sceni u Kopa Sudamerikani, 17. decembra na gostovanju čileanskom Kokimbu, gde je slavio sa nedovoljnih 2:1 za prolazak u polufinale ovog drugog po jačini klupskog takmičenja Južne Amerike.

U dosadašnjem prelaznom roku Independijente je vredno radio, te se tako u timu koji predvodi Ernan Gomez, inače novi šef stručnog štaba, našlo i nekoliko novih imena, na koje nažalost iskusni stručnjak neće moći da računa u noćašnjem susretu. Pored Urugvajca Matijasa Mijera koji je stigao iz La Ekidada, i koji se trenutno nalazi u izolaciji zbog pozitivnih analiza na korona virus. Pravo nastupa nema ni moćni veznjak Hose Ernandez, koji je nedavno stigao iz venecuelanskog Truhilanosa, i čeka na obradu svog kolumbijskog državljanstva na koje ima pravo sa očeve strane, te je tako i on van stroja.

Glavni adut Independijentea leži u mladom argentinskom napadaču Israelu Eskalanteu, kome se od ove sezone pridružio iskusniji zemljak, istina hrvatskog porekla, Agustin Vuletič iz otpisanog Deportivo Kukute. U sastavu medeljinskog kluba treba očekivati i iskusnog urugvajskog defanzivca Aleksisa Hermana Rolina, nekadašnjeg člana Nasionala, Katanije, Olimpije, Boke Juniors i Rentistasa, odakle je početkom godine i prešao u Kolumbiju.

Na drugoj strani, najveću pretnju po odbrambenu liniju Independijentea predstavljaće Migel Anhel Borha, koji je u protekloj sezoni na 23 odigrana susreta postigao 13 golova. Novopridošli Argentinac Fabijan Sambueza zbog suspenzije koju je zaradio još u Santa Feu, sa kojim je igrao finale formata Klausura protekle sezone, neće imati pravo nastupa na još dva duela u bilo kom takmičenju. Huan David Rodrigez, Džoan Kastro i Džon Fredi Pahoji još neka su od imena koja su u prethodnom periodu pojačala redove Ajkula.

Kako bi se takmičenje ubrzalo i završilo u predviđenom roku, igraće se samo jedan susret u okviru četvrtfinala, a isto će važiti i za polufinale, kao i samo finale. Što se tiče međusobnih okršaja, poslednja tri pripala su Junioru, dok je Independijente poslednji put slavio protiv Ajkula još 16. decembra 2018. godine. U nedelju 17. janura ove dve ekipe, ponovo će se susreti u prvom kolu Aperture za 2021. godinu...

KOLUMBIJA, KUP - ČETVRTFINALE

Sreda

23.30: (2,65) Kindio (2,80) Alijansa Petrolera (2,90)

Četvrtak

02.00: (2,90) Independijente Medeljin (2,85) Junior (2,60)

23.30: (2,85) Deportivo Pasto (2,65) Amerika Kali (2,85)

Petak

02.00: (2,55) Deportivo Tolima (3,00) Atletiko Nasional (2,80)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

KolumbijaJuniorIndependijente MedeljinKup Kolumbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara