(©Reuters)
(©Reuters)

Kad izgubiš od Moldavije i Albanije rastanak je neminovan: Fernando Santos napušta Poljsku

Vreme čitanja: 2min | pon. 11.09.23. | 18:22

Portugalac jeste evropskom titulom 2016. ušao u legendu i stekao veliko poštovanje u domovini, ali je za samo osam meseci u Varšavi potrošio sav kredit

Proživljava Reprezentacija Poljske najteže dane u poslednjih dvadesetak godina. Za manje od jedne godine dospela je od selekcije za koju se plasman na veliko takmičenje podrazumeva (a eliminacija u grupi smatra neuspehom) do ivice neodlaska na Evropsko prvenstvo 2024. Cenu blamantnih poraza od Moldavije i Albanije platiće selektor Fernando Santos. Iako još nije zvanično razrešen dužnosti, pitanje je dana, a možda i sata kada će se i to dogoditi.

Nije poljska javnost bila zadovoljna partijama državnog tima u Kataru prethodne zime. Selektoru Česlavu Mihnijeviču zameran je defanzivni stil igre, možda i najzatvoreniji od svih ekipa na Mundijalu. Uprkos kritikama, on je odveo Orlove u nokaut fazu šampionata u Dohi i tu naleteo na Francuze. Prekipelo je navijačima kada je na njegovo mesto stigao trener takođe primarno orjentisan na odbranu svog gola, doduše neuporedivo bogatije biografije. Nije Santosu olakšao posao takav prijem u Varšavi, a to se od samog početka odrazilo na rezultate, jer je u martovskom debiju zabeležen rutinski poraz od Češke, uz trijumf na jedvite jade protiv Albanije.

Izabrane vesti


Junski termin ogolio je sve mane i pokazao da Poljska i 69-godišnji stručnjak nisu stvoreni jedno za drugo, jer je pretrpljen bolan poraz nakon preokreta (od 2:0 do 2:3) u Kišinjevu od Moldavije, jedne od reprezentacija sa najlošijim rezultatima u Evropi u poslednjih desetak godina. Ponovo je problem samo zamaskiran pobedom protiv Farskih Ostrva nekoliko dana kasnije.

Kada je prethodne večeri Albanija preslišala Levandovskog i saigrače, bilo je jasno da je meč u Tirani poslednji na kom je Santos sedeo na klupi Poljske. Već ovog popodneva vode se razgovori između Fudbalskog saveza Poljske i Santosa, a glavna tema tiče se uslova pod kojim bi rastanak bio što bezbolniji. Stručnjak iz Lisabona zarađuje čak 2.400.000 evra godišnje, što je najskuplji ugovor u istoriji poljskog fudbala. U slučaju da dobije prevremeni otkaz, jasno je da se bivši selektor Grčke i Portugala neće tako lako odreći preostalih plata. Poređenja radi Santosov prethodnik Mihnijevič radio je za skoro pet puta manje novca (oko 500.000 evra godišnje).

Poljaci do kraja kvalifikacija za EURO 2024 igraju još tri utakmice. U oktobru im slede gostovanje na Farskim Ostrvima i meč kod kuće protiv Moldavije, kada će im šest bodova biti imperativ. U poslednjem kolu u novembru, u Varšavu stiže Češka. Tri kola pre kraja Poljska ima dva boda manje od Češke uz meč više, dok za liderom Albanijom zaostaje četiri boda iz istog broja utakmica.




tagovi

Fernando SantosFudbalska reprezentacija Poljske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara