Pogodak Elmasa u Duizburgu (© Reuters)
Pogodak Elmasa u Duizburgu (© Reuters)

Kad se igra srcem, nije bitno kako se zoveš: Makedonci ubili u pojam Nemačku, brukali se Ridiger i Verner (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 31.03.21. | 22:44

Bibars Natho overio pobedu Izraela u Moldaviji

Krajem prošle godine premijerni plasman na Prvenstvo Evrope, pride prelazak u viši razred Lige nacija, a u prvoj akciji tokom 2021. istorijska pobeda. Ona koja vraća veru u fudbal, pokazuje da mali i te kako mogu da naude velikima, da favoritima put ka Mundijalu u Kataru ne mora obavezno da bude posut laticama. Očekivali su Nemci šetnju do Katara, a već sad, na trećini puta, ta staza je prepuna trnja, pošto je Severna Makedonija napravila najveće iznenađenje dosadašnjeg toka kvalifikacija za narednu smotru planetarnih reprezentacija.

U Duizburgu je bilo 2:1 za sastav Igora Angelovskog koji je četvorostrukim prvacima sveta očitao lekciju iz borbenosti, ideje, požrtvovanja, pa i taktike. Zasluženo, uprkos tome što je slabi sudija Karasev sve vreme navlačio za Pancer diviziju. Čak ni Rus nerazumnim odlukama nije uspeo da spreči senzaciju u trećem kolu Grupe F.

Izabrane vesti

Na tabeli ove grupe izdvojila se – pazite sad – Jermenija sa svih devet bodova. Makedonija je zbog bolje gol-razlike na drugom mestu, a tim Joahima Leva (pretrpeo prvi poraz u kvalifikacijama za Mundijal posle 35 utakmica) kad bi se sad završile kvalifikacije, ne bi ni baraž video!? Doduše, ima još dosta do kraja, sedam rundi pre spuštanja zavese, dovoljno vremena da Nemci isprave propuste, ali kakvog štopera imaju i kakvog nespretnjakovića u napadu deluje da će morati da menjaju navike, tim, ideju, pa tek onda da smisle kako da, recimo, pobede u Skoplju. Ovo je bio genocid za oči.

I to u izvedbi Antonija Ridigera i Tima Vernera. Da je bilo navijača na tribinama rekli bi kako tamnoputi štoper „ne zna gde udara“, delovalo je kao da je pogubljen u vremenu i prostoru, dok je njegov kolega iz Čelsija dobio šansu kad je trebalo ubaciti u brzinu više, postići gol za pobedu, a onda se pri rezultatu 1:1, obrukao „za sve pare“. Promašio čovek gol za pet metara. Profesionalni fudbaler!?

Za reprezentaciju se, očigledno, igra srcem. Onako kako „kida“ Goran Pandev. Iskusni napadač će u junu proslaviti 38. rođendan, ali kad je shvatio da mu Matijas Ginter i Emre Džan – Ridigera ne pominjemo, on je u svom svetu – ostavljaju širok prostor, logično je što ih je centarfor Đenove kaznio. I tu u najboljem trenutku za Makedonce, a najgorem za Nemce. Drugi minut nadokande prvog dela. Taman da nagradi goste za sjajno taktičko izdanje, disciplinovanu odbranu koja je svela favorita na mali borj udaraca, ali i izvanredne trkačke sposobnosti.

Štaviše, Makedonija je imala najbolju šansu pre vođstva. Udarac Ademija i refleksna odbrana Ter Štegena. Domaćin nije shvatio znakove upozorenja. Čak ni kad je Alioski faulirao Sanea, a Ilkaj Gundogan pogodio sa 11 metara, osećalo se u vazduhu da Levov tim nije kadar za preokret. Onda taj neshvatljiv potez Vernera i pogodak Elifa Elmasa, tek da prvotimac Napolija pokaže špicu Čelsija kako se koriste ziceri. Povrh svega, šta znači nacionalni naboj. Severna Makedonija u velikom naletu. Nemci u slobodnom padu...

Što se tiče Grupe F, Danska je na kontre – čak tri gola dala na taj način – ubila u pojam Austriju u Beču (4:0), sa devet bodova i gol-razlikom 14:0 istakla ozbiljnu kandidaturu za Katar. Mesto koje vodi u baraž trenutno drži Škotska, posle pokera Farskim Ostrvima (4:0), dok će ovde biti velika borba za tu poziciju, jer se ni Izrael ne pominje, što je dokazao preokretomu Moldaviji.

U Kišinjevu je bilo 4:1 za goste, čiji je prvi trijumf u kvalifikacijama pečatirao Bibars Natho. Vezista Partizana, sa kapitenskom trakom oko ruke kad igra za državni tim, bio je precizan udarcem sa ivice kaznenog prostora u 66. minutu, taman da kompletira uraganski nastavak gostiju (tri pogotka za devet minuta), a vredi istaći da je pokrenuo akcije za još dva gola svog tima.

KVALIFIKACIJE ZA PRVENSTVO SVETA, EVROPSKA ZONA, TREĆE KOLO

Grupa F

Austrija – Danska 0:4 (0:0)

/Skov Olsen 58, 74, Mele 63, Hojbjerg 67/

Škotska – Farska Ostrva 4:0 (1:0)

/Mekgin 7, 53, Aadams 60, Frejzer 70/

Moldavija – Izrael 1:4 (1:1)

/Karp 29 – Zahavi 45+2, Solomon 57, Dabur 64, Natho 66/

Grupa J

Jermenija - Rumunija 3:2 (0:0)

/Spercijan 56, Harojan 87, Barsegjan 89 - Kikaldau 62, 72/

Nemačka – Severna Makedonija 1:2 (0:1)

/Gundogan 63 pen – Pandev 45+2, Elmas 85/

Lihtenštajn – Island 14 (0:2)

/Frik 79 – Saevarson 12, Bjarnason 45+1, Palson 78, Sigurjonson 90+4 pen/



tagovi

reprezentacija MakedonijeFudbalska reprezentacija NemačkeBibars Nathoreprezentacija IzraelaKvalifikacije za SP 2022.kvalifikacije za svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara