Detalj sa derbija (©Starsport)
Detalj sa derbija (©Starsport)

Kakav će to biti derbi: Partizan i Zvezda imaju najduže pobedničke nizove na svetu

Vreme čitanja: 3min | pon. 08.03.21. | 09:00

Prekinuta serija Mančester sitija

Do večitog derbija ostalo je još mesec dana (7. april), a ako je suditi po formama dva tima, duel će biti – epski!

Crveno-beli imaju veliku bodovnu prednost, igraće na domaćem terenu, ali i pored toga neće moći ležerno da izađu na megdan Partizanu, jer su i crno-beli u fantastičnoj formi.

Izabrane vesti

Štaviše, dva srpska večita rivala su trenutno najbolji timovi sveta! Niko nema takav niz pobeda u domaćem prvenstvu kao dva tima sa beogradskog Topčiderskog brda. Lider je do minulog vikenda bio Mančester siti, koji je imao 15 pobeda u nizu, ali mu je tu seriju prekinuo gradski rival Mančester junajted (2:0).

Sada, posle jučerašnjih utakmica, Partizan i Zvezda sede na vrhu kolone. Crno-beli Aleksandra Stanojevića su protiv Rada ostvarili 14. uzastopni trijumf u Superligi, dok su crveno-beli Dejana Stankovića udarili protiv Čukaričkog 13. recku u šampionatu.

Iza srpskih velikana je nemački četvrtoligaš Viktorija sa 11 pobeda zaredom, a onda dolazi belgijski Klub Briž sa deset, koliko imaju i slovenačko Radomlje i belgijski drugoligaš Sent Žiloaz.

Partizanova velika serija krenula je od 31. oktobra. Pet dana pre toga crno-beli su izgubili od Radničkog u Nišu (1:0), a tog poslednjeg dana u mesecu su u Humskoj savladali Mačvu (2:0). I niz je počeo da se pravi. Na red su došli Spartak (2:1), Proleter (1:0), Bačka (4:0), Čukarički (1:0), Voždovac (2:0), Mladost (4:0), a onda u drugom delu sezone Napredak (3:0), Novi Pazar (4:1), Javor (1:0), Radnik (3:0), Inđija (6:0), Vojvodina (2:0) i juče Rad (5:0).

Uspeo je tim Aleksandra Stanojevića da spoji 14 pobeda uz neverovatnu gol-razliku 40:2!

Crvena zvezda ima na kontu pobedu manje (13) od večitog rivala, ali i utakmicu manje! Može lako da se dogodi da kada ekipa Dejana Stankovića odigra meč sa Mačvom, izjednači se po broju vezanih trijumfa sa Partizanom.

Crveno-beli su dan kasnije u odnosu na rivala sa druge strane Topčiderskog brda počeli da prave niz. Zvezda je 1. novembra savladala Radnik u Surdulici (4:1), a pet dana pre toga je odigrala poslednji susret u Superligi koji nije dobila, protiv Javora na Marakani (0:0).

Posle Radnika padali su redom Inđija (3:2), Vojvodina (2:0), Rad (3:0), Zlatibor (1:0), Bačka (2:0), Metalac (1:0), Novi Pazar (3:1), Radnički (1:0), Spartak (2:1), Proleter (4:0), TSC (3:1) i juče Čukarički (2:0).

Stankovićev tim je u tih 13 pobeda ostvario gol-razliku 31:6.

Do večitog derbija ostala su još tri kola. Partizan će igrati protiv Zlatibora i Metalca kod kuće i protiv Bačke na strani, dok će Zvezda u četvrtak igrati zaostali meč sa Mačvom, a onda i sa Voždovcem i Napretkom u gostima te ekipom Mladosti na Marakani.

Ako se ove impresivne pobedničke serije nastave, imaćemo 7. aprila spektakularni sudar na Marakani: dva evropska lidera sa po 17 uzastopnih trijumfa za sobom. Barem jednom će se niz tog dana prekinuti...

Inače, svetski mediji vode da je svetski rekorder po broju uzastopnih pobeda Bajern, koji je u sezoni u kojoj je osvojio sve (2019/20) imao 23 vezana trijumfa na svim frontovima. Jedino što zapadni mediji „ne priznaju“ rekorde ovih manjih evropskih liga, kakva je Superliga Srbije.


tagovi

Superliga SrbijeFK PartizanFK Crvena zvezdaAleksandar StanojevićDejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara