Kakav Pariz - strašan Pariz: Leonardo doveo sve što je hteo, poslednja udica za levog beka

Vreme čitanja: 4min | sre. 14.07.21. | 20:22

I ponovo pogled ka Milanu...

Nema mnogo onih što imaju lepu reč za Leonarda. Nakon završetka igračke karijere Brazilac se uglavnom susretao sa teškim kritikama, bez obzira da li je radio kao trener, ili kao sportski direktor. Spočitava mu se mnogo toga, silne greške u procenama, loša poslovna politika. Tako je bilo dok je sa klupe vodio Milan i Inter, tako je bilo za vreme prvog mandata u Parizu dok je direktorovao, tako je bilo na istoj funkciji na San Siru. Tako mu je počeo i drugi mandat na Parku prinčeva. Međutim ovo leto i ovaj prelazni rok mogli bi značajno da promene sliku o Leonardu kao fudbalskom operativcu.

Ruku na srce, kupovine Navasa, Erere, Danila Pereire, Rafinje i još nekih igrača, s finansijskog aspekta, nisu bile tako loše, ali jasno je kao dan da Brazilac tek u svojoj trećoj godini od povratka u Pariz pravi velike stvari. I utisak je, stvara tim koji bi mogao da hara Starim kontinentom.

Izabrane vesti

ZVANIČNO: Donaruma pod svetlima Pariza,

najboljem golmanu Evrope 60.000.000 evra

Četiri velika posla zaključio je PSŽ u prve dve nedelje otkako je zvanično počeo prelazni rok. Kapiten Reala Serhio Ramos i jedan od najboljih holandskih igrača Žoržinjo Vajnaldum stigli su bez evra obeštećenja. Večeras kao slobodan agent paraf na petogodišnji ugovor sa Svecima zvanično je stavio najbolji golman Eura Điđo Donaruma, dok je za (po mnogima) budućeg najboljeg desnog spoljnjeg na svetu izdvojeno 60.000.000 evra (plus 10.000.000 kroz bonuse).

Pa da rezimiramo: doveden najbolji (ili makar u bližoj perspektivi prvi golman Evrope); osvežen vezni red; u defanzivnu liniju ali i čitav tim "ubrizgan" šampionski DNK što sa sobom nosi jedan od najtrofejnijih fudbalera svih vremena; desni bok obezbeđen za godine i godine koje dolaze.

I sve to u samo 14 dana zvaničnog trajanja letnje pijace.

Međutim PSŽ se ovde neće zaustaviti. Bilo je određenih nagoveštaja da bi mogla da pukne još jedna bomba, govorkalo se kako je Pol Pogba sledeća meta, ali kako trenutno stvari stoje Leonardov prioritet je ipak da na duže staze osigura i levu stranu terena.

A gde je najbolji šoping? U Milanu, razume se.

Posle Hakimija i Donarume istim putem mogao bi i Teo Ernandez. Istina, ovu informaciju plasirao je torinski Tutosport koji nema baš najbolji uvid u dešavanja u milanskim klubovima, pa ipak, pažnju je i te kako privukla. I potakla na razne analize, predviđanja, ocene i procene.

Zamislite tandem ofanzivnih bekova Hakimi - Ernandez. Jedan od najboljih igrača Milana prošle sezone upisao je osam golova i isto toliko asistencija, dok je Hakimi razuverio neverne tome da posle Bundeslige može da ponovi iste brojke i u mnogo težem takmičenju - sedam golova i čak 11 asistencija. Učinkovitiji od ove dvojice u protekloj sezoni Serije A bio je smo Robin Gosens. Podsetimo, šunjao se PSŽ i oko Gosensa, pokazivao interesovanje, no izgleda da se u poslednji čas ipak okrenuo drugoj opciji.

Naravno, neće Parižanima biti lako da realizuju ovaj pakleni plan. Tutosport navodi kako je prva ponuda već otišla na adresu Milana, da je bila teška 40.000.000 evra, ali da su je Rosoneri dosta lako odbili. Uzdaju se Leonardo i Al Kelaifi u Ernandezovu želju da igra u klubu koji će se boriti za najveće trofeje - a Milan puštanjem Donarume i Čalhanoglua svakako ne nagoveštava ozbiljne ambicije u dogledno vreme - pa prema istom izvoru ne nameravaju lako da odustanu. Novu, pojačanu ponudu, treba očekivati još do kraja nedelje.

Da ništa ne prepuštaju slučaju, te da ne isključuju mogućnost da puste povremenog francuskog reprezentativca za odgovarajuću ponudu, Maldini i njegovi saradnici pokazuju time što su uveliko započeli pregovore sas Monakom oko angažovanja Fode Balo Turea (24). Zvanična verzija Rosonera glasi da bi ovaj momak trebalo da bude alternativa Ernandezu, međutim...

U svakom slučaju i bez angažovanja novog levog beka PSŽ je napravio strašan posao u ovom prelaznom roku. Određene praznine je popunio, neke linije tima "podebljao". Čini se da posle ovog šopinga takvom "dubinom" sastava može da se pohvali samo Pep Gvardiola.

Počevši od golmana, gde će imati Donarumu i Navasa (Areola bi trebalo u Vest Hem), Maurisio Poketino će skoro na svakoj poziciji u timu imati makar dva odlična igrača. Uz Hakimija, desnu stranu pokriva Kolin Dagba, po potrebi i Tilo Kerer. Štoperi su Markinjos, Kimpembe, Ramos, Dijalo, te mlađani Pembele, uz pomenutog Kerera, razume se. Na levom boku, ako ne bude pridošlica, standardan će biti Huan Bernat (Kurzava bi trebalo u Galatasaraj, alternativa Špancu biće silom prilika Pembele; zato je teško poverovati da Sveci neće kupiti još jednog levog beka), dok je u vezi kao u košnici: Paredes, Pereira, Gej, Verati, Vajnaldum, Rafinja, Erera. Ne treba isključiti možda čak i dva odlaska...

Udarne igle kao i u prethodnim sezonama Nejmar (njegov novi ugovor takođe ide u Leonardove zasluge), Mbape i Di Marija, pomoćna radna snaga Ikardi, Sarabija, Draklser. I ovde svakako ima prostora da se budžet rastereti s jednim ili dva transfera.

Parižani su danas odigrali prvi kontrolni meč i dobili Le Man sa 4:0. U timu nije bilo najvećih zvezda, a Poketino je predsezonu počeo u formaciji 4-4-2. Da li će joj ostati veran? Nemojte se iznenaditi ukoliko pređe na sve popularniju 3-5-2 ili neku od njenih varijacija (3-4-3, 3-4-2-1, 3-4-1-2). Jer dolazak Hakimija (klasičnog ofanzivnog beka), odnosno interesovanje za igrača istih karakteristika za levu stranu (Ernandez, Gosens...) nagoveštava tako nešto. U krajnjem slučaju i Huan Bernat je mnogo korisniji kao wing-back. Materijala za tako nešto, dakle, ima.

Da se na kraju malo poigramo - idealnih startnih 11 PSŽ-a za predstojeću sezonu: Donaruma - Ramos, Markinjos, Kimpembe - Hakimi, Vajnaldum, Verati, Ernandez - Di Marija, Mbape, Nejmar.

Nije loše, zar ne?


tagovi

Leonardoletnji prelazni rok 2021Teo Ernandez

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara