Kako FIFA računa poredak na rang-listi? Uveden novi algoritam, prijateljski mečevi gube na značaju

Vreme čitanja: 3min | čet. 16.08.18. | 15:54

Komplikovano, ali - čini se - pravedno

FIFA je od ovog meseca počela da koristi novi sistem računanja ranga na svetskoj rang-listi! Tako je na najnovijoj lestvici svetski prvak Francuska, skočivši za šest pozicija, vodeća, dok je dosadašnji lider Nemačka pala na 15. mesto! I naš tim je takođe, pao, ali samo za dve pozicije, te je sada 36. Iako deluje jednostavno, ovaj matematički problem je daleko od lakog, te je MOZZART Sport odlučio da ga "reši" i prikaže što jednostavnijim.

Kako navodi izveštaj svetske kuće fudbala, novi model računanja rangiranja je opširno proveravan tokom prošle dve godine kada je testiran veliki broj algoritama. Cilj nije bio da izabrani algoritam (jednačina za rešavanje problema) samo pojednostavi shvatanje i poveća preciznost formule, već i da bude povezan sa prethodnim modelom izračunavanja, ali i da nudi jednake uslove svim timovima.

Izabrane vesti

Rešenje je bazirano na "Elo modelu" koji je razvio američko-mađarski fizičar Arpad Elo za potrebe šahovske federacije pedesetih godina prošlog veka, ali sa malim promenama za potrebe fudbala. U pitanju je dodavanje i oduzimanje poena posle mečeva, u zavisnosti od rezultata i snage, to jest ranga protivnika. Novi sistem se zove SUM i u njemu će biti ispravljen neke "nepravde", pa će tako prijateljski mečevi biti daleko manje važni od utakmica u FIFA takmičenjima, kao što je Svetsko prvenstvo, kao i mečevi u završnicama takmičenja u odnosu na one u grupnoj fazi.

Formula SUM algoritma je sledeća: P = Pbefore + I x (W – We) gde je Pbefore - poeni pre mečeva, I je važnost meča (od 5 za prijateljske mečeve van kalendara, do 60 za četvrtfinale i nadalje na SP), W je rezultat susreta (1-pobeda, 0,5-nerešeno, 0-poraz), a We očekivani rezultat meča, a on je jednak 1 kroz 10 na - DR/600 (DR je razlika između rang poena dva tima pre meča) plus 1.

Bolje je ipak da pogledate kako zapravo izgleda ta jednačina, pa vam možda bude jasnije.

Ni to nije sve, ima i posebnost kao što je pobeda posle penala i mečevi u završnim rundama takmičenja. Tako tim koji pobedi izvođenjem jedanaesteraca dobija 0,75 poena, a ekipa koja zaradi negativne poene tokom grupne faze takmičenja (poraz ili pobeda nakon penala protiv slabijeg tima), ne gubi poene ako uđe u nokaut fazu. 

FIFA je pokušala da novi sistem rangiranja uvede tako da ne utiče previše na prethodno stanje, pa je tako svaki tim, u zavisnosti od plasmana dobio između 800 i 1.600 poena, s tim da razlika između dva susedna tima ne sme da bude ispod četiri poena. Tu se pojavljuje nova jednačina, koja konačno određuje poene za rangiranje, a izgleda ovako: 1600 - (R – 1) x 4.  Ovo "R" u jednačini je plasman tima na tabeli, pa je tako 1. mesto 1.600, treće 1.592, 100. 1.204, 200. je 804 bodova...

U kratkim crtama to je to, pa ako vam je išta jasnije, drago nam je što smo pomogli. Trebalo bi napomenuti da se Elo rangiranje koristi u većini sportova, a posebno je akutelan kod video-igrica te je ovo još jedan detalj koji "najvažniju sporednu stvar" gura u prekopotrebnu modernizaciju, u istom košu sa VAR sistemom, gol-tehnologijom, većim brojem sudija itd.

Takođe, ovaj sistem deluje daleko pravičnije pošto će se izbeći pregršt problema sa prethodnim načinom računanja, a i najnovija rang-lista zapravo predstavlja prirodno stanje stvari.

Za one kojima i dalje nije sve jasno preporučujemo da pogledaju zvanično objašnjenje FIFA.

FOTO: Shutterstock


tagovi

FIFAFIFA rang lista

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara