Popović u dresu kadetske reprezentacije Srbije (© MN Press)
Popović u dresu kadetske reprezentacije Srbije (© MN Press)

Kako Jamal može za Barselonu, a Popović ne može za Partizan?

Vreme čitanja: 6min | pet. 17.11.23. | 10:42

Slučaj mladog ofanzivca, koji je pred potpisom za Milan, i dalje izaziva polemike među crno-belima

Letos na istom turniru, čak su bili jedan naspram drugog, obojica uticajni, a onda su im se putevi razdvojili. Jedan je lansiran u orbitu i o njemu se priča kao budućoj svetskoj zvezdi, dok je drugi skrajnut na margine, mada je i takav interesantan najvećim plantarnim klubovima. Talenti su kao voda, uvek nađu put, samo što je Lamin Jamal već u prvom timu Barselone i dresu A reprezentacije Španije, a Matija Popović još nije debitovao za Partizan. Niti će, pošto je letos sklonjen posle razmimoilaženja oko potpisa novog ugovora i sačekaće da mu istekne sadašnji kako bi u januaru napustio klub.

Verovatno će preći u Milan, kao što poslednjih dana javljaju relevantni evropski mediji. Dobiće ugovor na četiri i po godine, novac kakav prosečan Srbin ne može da zamisli – i neka će, kad je toliko dobar – međutim, njegov status je više pokazatelj još jedne propuštene šanse da se u Humskoj oformi fudbaler koji bi mogao da udari pečat u prvom timu, kasnije klubu donese novac, kao što su činili Nikola Milenković, Strahinja Pavlović i evo ih sad kao uzdanice selektora Dragana Stojkovića.

Izabrane vesti

Nije za poređenje, jer prvotimci Fjorentine i Salcburga igraju u odbrani, a Popović je ofanzivni vezni ili drugi špic, ali je suština, da se klub njime nije dovoljno bavio, niti našao rešenja za zahteve roditelja i(li) menadžera i umesto da tokom jeseni skuplja minute u seniorima, 17-godišnji ofanzivac uopšte ne igra fudbala. Ni za prvi, ni za omladinski tim u koji je trebalo da bude prekomandovan letos. Ovako je poslednji meč odigrao u četvrtfinalu Prvenstva Evrope za kadete, kad je sastav Aleksandra Lukovića poražen od Poljske, na turniru na kome je Popović bio naš najbolji igrač tokom grupne faze. To se videlo najpre na meču sa Italijom, kad je namestio dva gola, a onda i protiv Španaca kad je njegova asistencija bila dovoljna za prednost protiv Španaca, na utakmici u kojoj je za Crvenu furiju pogodio – Jamal.

Španci su sa Laminom otišli do polufiala EP u Budimpešti, ali je još važnije što su dobili igrača za seniorsku reprezentaciju. A Barselona momka na kome gradi budućnost. Uprava kluba je prepoznala još proletos kakav dragulj joj je pred očima, trener Ćavi Ernandes mu je dao šansu, a posle tog suštinski razvojnog turnira u Mađarskoj (na kome je dao četiri i namestio dva gola) uveo u prvi tim i na njega se oslonio. Sad vidimo kako momčić iz „klase 2006“ igra, dobacio je čak i do dresa A reprtezentacije i postao najmlađi strelac u istoriji Španije (bilo mu je 16 godina i 57 dana kad je pogodio na gostovanju Gruziji), a u međuvremenu je podebljao učinak na susretu sa Kiprom, u četvrtak veče.

Matija Popović gubi dragoceno vreme. Trebalo je i on ove jeseni da bude na terenu, da makar debituje za Partizan, jer tako nalažu logika i orijentacija kluba koji se godinama oslanjao na talente iz škole. I sad kad se pojavio biser, umesto da se promoviše i njegova vrednost multiplicira, nema ga na terenu.

Moje mišljenje je da bi i za Matiju Popovića i za Partizan bilo korisno da se tokom prvog dela prvenstva našao u igri na nekim utakmicama. Niko ne kaže da je trebalo da počne, niti bih da se mešam u rad Igora Duljaja, ali na susretima u Subotici, sa Mladosti, protiv Voždovca i sličnih protivnika, verujem da je bilo prostora da se predstavi javnosti. Ako može Barselona da promoviše Lamina Jamala, zašto Partizan ne bi mogao svog talenta, kad su već skrenuli pažnju na kadetskom prvenstvu Evrope“, zapaža Goran Arnaut, pomoćnik direktora Omladinske škole Partizana.

Upravo je nekadašnji skaut prvog tima (između ostalih, zaslužan za dolaske Leonarda i Tavambe) još pre turnira u Budimpešti, baš za Mozzart Sport secirao potencijal igrača koji je u mlađim kategorijama rešavao utakmice. I taj talenat je potvrđen.

Reč je o jednom od najdarovitijih igrača koji se pojavio u Partizanu u poslednjoj deceniji. Njegova tehnika, imajući u vidu visinu od 190 centimetara je nalik Ibrahimovićevoj. Sjajan je individualac, ali individualac koji je u najjačim utakmicama, kao što su one sa Crvenom zvezdom ili Vojvodinom, pokazao da je najbolji. I bio je najbolji u kadetskoj reprezentaciji letos. Doveli smo ga direktor škole, Vanja Radinović i ja, oformili detaljan program kako da ga kroz trenažni proces podignemo, radili su sa njim Bojan Zavišić i Đorđije Ćetković i kad je doveden do ozbiljnog nivoa, a klub trebalo da naplati rad kompletne škole, desilo se da Matija i roditelji odluče drugačije (da odbiju predlog novog ugovora, op. aut.), jer je očigledno neko ponudio veću cifru“, smatra Arnaut.

Njegove reči potvrđuju Miloš Vazura, predstavljanjem plana po kome bi Matija Popović bio već danas prvotimac, verovatno zapaženog učinka, ali je klub naišao na branu u vidu zahteva glave porodice.

Razgovarali smo sa ocem dečaka. Partizan nije klub koji će trpeti ucene nijednog oca i dok sam ja u klubu sigurno niko neće davati nikakve procente, a mogu da kažem da se radi o 50 odsto od dalje prodaje. Igrač je dobio ponudu kluba koja je najveća u istoriji kada je u pitanju mladi fudbaler, jer mislimo da je veliki talenat, ali u ovom trenutku ponuda i dalje stoji. Nemamo nikakav odgovor, to je to. Ako ne potpiše, želim mu sve najbolje u životu. Ako želi da ide mimo Partizana, želim mu srećan put. Ali ja sam ubeđen da to nije dobar put. Ja bih voleo da taj igrač potpiše za Partizan i na osnovu izveštaja Ivice Kralja dobio je taj najveći ugovor. Imali smo i ranije situacija sa roditeljima i nećemo dozvoliti da iko uđe u prvi tim, a da nismo načisto sa njim. Želje druge strane nisu fudbalske, a ni zakonite. Nećemo kršiti propise da bi neko bio zadovoljan“, pojasnio je Vazura.

Sad niko nije zadovoljan. Partizan, jer će ostati bez igračkog doprinosa i bez novca koji bi mu sigurno sledovao da je igrač afirmisan kroz prvi tim. A ni sam Matija, jer ne igra, a to je za fudbalera, bilo koje dobi, najveća kazna.

Velika šteta je za klub sto takav igrač nije igrao za prvi tim, jer bi Partizan imao ozbiljne benifite“, smatra Goran Arnaut.

Da li je trebalo da bude malo više diplomatije, obećanja u vidu sigurnih minuta, drugačijeg tretmana u odnosu na vršnjake kad je već toliko talentovan, iz ove perspektive nije toliko ni važno, koliko saznanje da crno-beli ostaju bez još jednog bisera. U prošlosti je bez minuta u prvom timu samo Matija Nastastić uspeo da izgradi karijeru za pohvalu, a svi ostali koji je je gradili mimo Partizana nisu se baš proslavili. Na primer, ne tako davno je Luka Cvetićanin važio za veliki potencijal, pa je sad u Kolubari.

Popovića su zvali Borusija iz Dortmunda, Leverkuzen, Barselona slala izveštaje više desetina puta, a verovatno će ga dobiti Milan, koji mu je predočio najbolje opcije za razvoj. Sve ono što nije uspeo da dobije u Partizanu.


tagovi

Matija PopovićFK PartizanMiloš Vazura

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara