Sremčević, Delibašić, Jocić, Popović, Maksimović (©MN Press)
Sremčević, Delibašić, Jocić, Popović, Maksimović (©MN Press)

Ko je s 12 godina sam putovao iz Niša za Beograd, koga u Partizanu porede s Modrićem, a koga u Jagodini s Grizmanom?

Vreme čitanja: 9min | čet. 18.05.23. | 08:17

Upoznajte naše kadetske reprezentativce pred početak Evropskog prvenstva

Može da bude mač sa dve oštrice, jer maloletne momke treba čuvati od komplimenata koliko i od kritika. Ovde i ne želimo da ih hvalimo. Ne još. Samo da ih upoznamo, jer nikada se ne zna ko će od njih izrasti u igrača za najjači državni tim. A, selektor kadetske reprezentacije Srbije Aleksandar Luković smatra da su momci pred nama najbolje što imamo na U17 nivou. 

Iskreni da budemo, tek ćemo ih videti. I nikome nećemo prerano da sudimo. Ali kako bismo bar znali šta da očekujemo, pozvali smo “stručne konsultante” da nam pomognu sa upoznavanjem. 

Izabrane vesti

Naši sagovornici danas: Nikola Jelić, glavni trener omladinske škole Crvene zvezde, Goran Arnaut, šef skauting službe Omladinske škole Partizana, Pavle Delibašić i Lazar Popović, treneri u Omladinskoj školi Čukaričkog, Neško Milovanović, dugogodišnji trener lučanske Mladosti, Nenad Milovanović, trener kadeta Jagodine, Aleksandar Božović, trener golmana Sloge iz Kraljeva, te Milorad Nikolić, trener golmana kadetske reprezentacije. 

Pa da čujemo šta imaju da kažu pre no što počnemo da navijamo za kadete na Evropskom U17 prvenstvu. Debi danas sa Slovenijom, rivali u grupi biće nam još i Španija i Italija… 

VANJA RADULAŠKI (golman, Partizan) – Nije bio reprezentativac dve godine, ali je odbranama skrenuo pažnju. Trener crno-belih Đorđije Ćetković forsira igru nogom, začetak akcija kroz pas iz poslednje linije, a momak iz Kikinde je napredovao u tom segmentu. Prepoznaje dešavanja na terenu, dobar je u situacijama „jedan na jedan“, lako kupi centaršuteve. Omogućava ekipi da se oseća sigurno. 

VIKTOR DŽODIĆ (golman, Monpelje) – Jedini internacionalac u ekipi, mlađi sin proslavljenog reprezentatvca Nenada Džodića. Viktor je startni golman kadetske reprezentacije i poseduje sve karakteristike modernog čuvara mreže. Savršeno igra nogom, oseća igru i učestvuje u akcijama čitavog tima, praktično je igrač više u polju. Golmanski stasava u savremenoj metodologiji rada. Sezonu je u Monpeljeu je započeo u kadetskoj selekciji, posle čega je prekomandovan u omladinski tim što dovoljno govori o njegovom ogromnom potencijalu. Može se reći da je na svojim plećima izneo kvalifikacije i biće jedan od ključnih aduta kadetske reprezentacije Srbije na ovom Evropskom prvenstvu. 

ĐORĐE SPASOJEVIĆ (golman, Sloga Kraljevo) - Ima odličnu distribuciju nogom i aktivno učestvuje u igri. Izuzetno je zahvalan za rad, brzo prihvata informacije, pa je brzo savladao i pojedine aspekte u defanzivnom delu igre, jer smo mu objasnili da nije sve u distribuciji lopte, tako da je morao da popravi i neke stvari u defanzivi, da mnogo bolje brani gol. Uskoro će, ako nastavi ovako da radi, biti kompletan golman. Specifično je građen, ali po stilu igre definitivno podseća na Nojera. Đorđe ga baš zbog te igre nogom i voli. Na nekim utakmicama je izvodio i prekide, na jednoj izveo čak i penal. Bilo je to pre dva kola protiv Grafičara. Golman mu je odbranio. Nije inače redovan izvođač, ipak svi su se saglasili da on treba da izvede penal. Ali vratilo mu se pošto je on pet minuta kasnije odbranio jedanaesterac. Ako ostane u Slogi nije isključeno da će uskoro dobijati priliku i u seniorskom timu, Ako ostane, jer, naravno, ima poziv dosta klubova iz Omladinske lige Srbije. 

NIKOLA SIMIĆ (štoper, Partizan) – Za njega je karakteristično da je 2007. godište, a toliko je napredovao da je dobio poziv u godinu dana stariju selekciju. Upada u oči svima, dobar na lopti, zna da igra, odlikuje ga i kvalitetan skok. Uz to, “čita“ igru. Trener Ćetković ga je baš podigao radom kroz trenažni proces. Iako ni u klubu, ni u reprezenatciji nisu zagovornici ideje da se “mešaju“ godišta, selektor Luković ga je nagradio za dominantne partije. Rodom je iz Šapca, odakle i seniorski reprezentativac Strahinja Pavlović, za razliku od člana Salcburga, desna noga mu je jača. Karkaterno je snažan, nametnuo se. Od pionira je u Partizanu.

VELJKO MILOSALJEVIĆ (štoper, Crvena zvezda) – Izuzetno fizički jak za svoje godine. Predstavlja veliku budućnost kluba, u Zvezdi očekuju da kroz godine napornog rada postane standardan član seniorskog tima Crvene zvezde. Odlikuju ga dobra igra glavom, odlična defanziva i ono što je jako bitno ulazak u igru. Ima miran prvi pas, što je za defanzivca Crvene zvezde jako važno. Hrabar i agresivan, kada je bio u timu u kvalifikacijama Srbija je po mišljenju njegovog kluba odigrala najstabilniju utakmicu. Na selektoru Lukoviću je da proceni.  

ANDREJ POPOVIĆ (štoper, Partizan) – Još jedan Šapčanin, samo levonog, što mu je početna prednost za naredni period. Ekstremeno napredovao, narastao do 192 centrimetra. Prošle godine, na turniru u Milanu, u konkurenciji fudbalera Rosonera, Fjorentine, Empolija i ostalih, proglašen za najboljeg igrača turnira. Izuzetan potencijal. Iz Humske podsećaju da je prelaz iz kadetskog u omladinski fudbal koji ga čeka uvek komplikovan i nadaju se da će prevazići taj prvi udar.  

Viktor Stojanović ©MN PressViktor Stojanović ©MN Press

VIKTOR STOJANOVIĆ (štoper, Crvena zvezda) – Uglavnom igra centralno u reprezentaciji, pošto selektor Luković preferira igru sa trojicom pozadi. U Zvezdi je uglavnom levi štoper. Ima strašnu levu nogu, i kao Milosavljević odličan prvi pas. Odlikuje ga dobra anticipacija, odnosno čitanje igre. Dobar u skoku.  

DAVID ĐURIĆ (levi bek, Crvena zvezda) - Igrač koji je od samog početka karijere u Crvenoj zvezdi. Dobar u igri u oba pravca, odlikuje ga gotovo savršen centaršut. Levi bek, ali pretpostavka je da će ga javnost u reprezentaciji upoznati kao levog štopera, uzimajući u obzir formaciju selektora Lukovića.

ADEM AVDIĆ (levi bek, Crvena zvezda) - On je, kao i Maksimović, godinu dana mlađi predstavnik Zvezde. Bio je standardan do sada u reprezentaciji. Igrač prefinjene tehnike i sjajnog centaršuta. Stalno se ubacuje iz drugog plana i pravi višak. Ima prostora da u defanzivi bude bolji.

UROŠ ĆUK (desni bek/desni spoljni, Partizan) – Odlikuju ga naglašene brzinske sposobnosti, moć ponavljanja, igra u oba pravca, sve što zahteva moderni fudbal. Dosta je napredovao. Kadeti Partizana igraju na posed, zagovara se ulazak bekova unutra, da maltene dejstvuju kao vezni, tačno se vidi koliko se podigao radom kod Ćetkovića.

ZORAN ALILOVIĆ (zadnji vezni, Partizan) – Na osnovu fizičkog izgleda ne biste zaključili da je u stanju da pravi razliku na terenu. A – pravi. Poseduje izvanredan smisao za kombinatoriku, koristi obe noge, forsira kratke pasove, izvodi prekide, tehnički je doteran. U trenutku kad je osetio da je fizički inferioran u odnosu na ostatak grupe počeo je više da radi na sebi, snažnije da trenira, više da trči, pa se i na tom planu poboljšao. Mada u Zemunelu ističu da su strahovali kako će zbog visine od 168 centimetara parirati konkurenciji, a ispostavilo se da u njemu vide tip igrača kakav je na ozbiljnom nivou – Luka Modrić.

ANDREJ PETROVIĆ (zadnji vezni, Crvena zvezda) - Pravi „boks tu boks“ igrač. Vrlo odgovoran za svoje godine, fokusiran svih 90 minuta. Zavidna disciplina, mada mu to nije jedina pozitivna karakteristika. Ima sjajan prekid i šut.

STEFAN MITROVIĆ (zadnji vezni, Čukarički) - Biser iz Kosjerića spona je svih linija u timu. Veliki je radnik i igrač koji ume da podredi ulogu timskom učinku. Krasi ga odličan udarac desnom nogom sa distance, te ume da iz drugog plana iznenadi rivale. U poređenju sa prvotimcima Čukaričkog najbliži je Marku Dociću.

ANDRIJA MAKSIMOVIĆ (ofanzivni vezni, Crvena zvezda) – Za njega svi koji prate fudbal znaju da je jedan od najtalentovanijih igrača u zemlji. Što bi se reklo – talenat van klase. Blago Crvene zvezde i srpskog fudbala. U reprezentaciji igra malo dalje od protivničkog gola, ali bez obzira na to, u Ljutice Bogdana očekuju veliki doprinos u igri. Izuzetno je kreativan, brzina donošenja odluka mu je na visokom nivou. Uvek vidi najbolje rešenje. Strahovit prekid, ima odličan udarac sa obe noge.

VELJKO JOCIĆ (ofanzivni vezni, Jagodina) – U kadetskoj selekciji Jagodine praktično sve zavisi od njega. Malo ga više koriste u napadu, jer nemaju dovoljan fond igrača i jedini je igrač u Jagodini koji može da reši utakmicu. Zato je i gurnut napred, da bi Jagodina popravili bodovni saldo. Već je dao 12 golova i namestio još sedam-osam. Njegova prava pozicija je iza napadača, mada može da igra i na krilu, levom ili desnom, nebitno je. Jača mu je leva noga, ali se sa obe služi podjednako dobro. Lucidan je, fudbalski bezobrazan, uvek želi da pobedi, željan je rezultata, rođeni pobednik. U Jagodini kažu da dosta podseća na Antoana Grizmana, mada ga u Nišu upoređuju sa Draganom Stojkovićem Piksijem. Dao je gol direktno iz kornera nedavno i pritom je Nišlija, tako da ga vide kao novog Piksija

ANDREJ SUBOTIĆ (ofanzivni vezni, Čukarički) - Talenat iz Gradiške za kojeg se Čukarički borio da ga dovede do 15. godine. Trik igrač, individualac koji potezom može da reši utakmicu. Snalazi se u više uloga u ofanzivi, ali uglavnom deluje po boku. Uz Cvetkovića je udarna igla kadeta Čukaričkog sa 29 postignutih golova ove sezone.

VELJKO VUKOJEVIĆ (levo krilo, Crvena zvezda) - U Zvezdi igra levo krilo, ali sudeći po kvalifikacijama očekujemo ga u Mađarskoj kao igrača koji će pokrivati suprotan bok. Motorički sposoban igrač, ima mogućnost ponavljanja, odgovoran i karakterno dobar. Može da da veliki doprinos u oba pravca. Izuzetan u završnici.

MIHAJLO CVETKOVIĆ (napadač, Čukarički) - U kojoj meri je privržen i marljiv najbolje govori podatak da je od desete godine vikendom dolazio na Banovo brdo na utakmice iz Niša, a da je sa 12 počeo da sam putuje autobusom za Beograd. Konstantan, stabilan i bez oscilacija. Iako mu je desna noga primarna, odlično koristi i levu. Ima sjajan prvi korak i igru leđima. Igra za godinu dana stariju selekciju i u takvoj konkurenciji postigao je 33 gola u Kadetskoj ligi Srbije u kojoj je najbolji strelac.

Nikša Delibašić i Nikola Simić, ©MN PressNikša Delibašić i Nikola Simić, ©MN Press

NIKŠA DELIBAŠIĆ (napadač, Čukarički) - Na Banovo brdo je stigao pre pet godina iz Kosovske Mitrovice. Godinama se odricao zarad fudbala, živeo na točkovima s obzirom na to da je u Beograd prvo dolazio samo vikendom. Veliki je radnik i dobro dete te je sasvim zasluženo kapiten ove generacije. Prototip je pravog golgetera, poseduje osećaj za gol, odličnu levu nogu i građu modernog centarfora. Prethodne godine igrajući za stariju generaciju postigao je preko 30 golova, a u aktuelnoj sezoni ravnopravno se bori i sa tri godine starijim rivalima.

UROŠ SREMČEVIĆ (napadač, Mladost Lučani) - Prvi put primećen je kada je igrao za pionire Radničkog iz Kragujevca protiv Mladosti iz Lučana u finalu regiona Zapadne Srbije. Tada se videlo koliko je dominantan i Lučanci su poželeli da ga dovedu u svoje redove. Uroš je igrač za velike domete, ne samo što se tiče Mladosti, nego i za srpski fudbal. Igra sa obe noge, napada prostor, odličan je u igri leđima, ima sjajan osećaj za igru. Pored svega toga, izuzetno je dete, iz zdrave porodice i zbog svega oni koji ga prate tvrde da ga čekaju visoki dometi u karijeri. 

MATIJA POPOVIĆ (napadač, Partizan) – Iz Partizanove škole, a Goran Arnaut ju je prošao, bio kadetski i omladinski reprezentativac, pa ipak ističe da odavno nije video igrača kojem visina od 193 centimetra nije prepreka za kvalitetno baratanje loptom. Odlikuju ga miran pas, kvalitetan šut, smisao za izgradnju akcija. Pod jednim uslovom, kad mu se igra... Do izražaja dolazi na težim utakmicama, dok ga „manje“ ne ispirišu. Mada, i to može da bude kvalitet, jer preuzima odgovornost na svoja leđa kad je gusto, u velikim mečevima. Arnaut kaže da ga Popović karakterno podseća na Ivicu Ilieva iz omladinskog staža kod trenera Branka Rašovića: “Najslabiji igrači bi ga čuvali, a oni najbolji štoperi mu ne bi mogli ništa jer je tad posebno inspirisan”. Iz Partizana uveravaju da će se postarati da Matiji objasne kako je potrebno da svaku utakmicu igra na jedna način. Ističu da poseduje kvalitet da jednog dana bude u „Ligama petice“. Dobar je i realizator, ove sezone je već postigao 20 golova, a na sve to ima i dvocifren broj asistencija. Kako bi publici bili jasno šta može da očekuje onda bi ga uporedili sa Emanuelom Adebajorom, na osnovu toga da poseduje sjajan smisao sa igru, iako je visok skoro dva metra. Retka pojava u savremenom fudbalu. Posebno našem. 

GRUPA B

Danas

17.00: (1,77) Srbija (3,50) Slovenija (4,30)

20.00: (2,80) Italija (3,25) Španija (2,40)

21. maj

16.30: Španija – Slovenija

20.00: Srbija – Italija

24. maj

17.00: Španija – Srbija

17.00: Slovenija Italija


Pišu: Aleksandar JOKSIĆ, Darjan NEDELJKOVIĆ, Ivan DŽODIĆ, Nenad JOVANOVIĆ, Stefan STANKOVIĆ, Vujadin TOMKOVIĆ


tagovi

kadetska reprezentacija SrbijeSrbija U17

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara