Kako je moglo odlično se završilo: Jović izbegao drakonsku kaznu za "nasilničko ponašanje"

Vreme čitanja: 2min | uto. 20.02.24. | 17:34

Srpski fudbaler neće imati pravo nastupa na predstojeće dve utakmice Rosonera u Seriji A

Taman je Luka Jović počeo da postepeno povećava golgeterski saldo i stiče sve veće poverenje Stefana Piolija, a onda je uradio verovatno jedino što nije smeo. Dočekao je 26-godišnji napadač da posle dva i po meseca oseti zadovoljstvo igranja u startnoj postavi sedmostrukog evropskog šampiona, samo da bi na startu drugog poluvremena nedeljne utakmice protiv Monce udario u lice (praktično ošamario) protivničkog defanzivca Armanda Ica i zaradio direktan crveni karton.

Uzimajući u obzir koliko je Jovićev udarac u prvi mah izgledao prilično bezobzirno, činilo se da disciplinska komisija Serije A neće imati milosti. Srećom, nije bilo tako. Prema pravilniku 38 "kodeksa sportske pravde" najvišeg ranga italijanskog fudbala, kazna za nasilničko ponašanje na terenu iznosi tri ili više utakmica, a izuzetno se u slučajevima olakšavajućih okolnosti može umanjtii na dve. Nekadašnji napadač Crvene zvezde, Ajntraht Frankfurta i Real Madrida neće imati pravo nastupa samo za mečeve protiv Atalante 25. februara i Lacio prvog marta.

Izabrane vesti

Kako je navedeno u pomenutom pravilniku, fudbaleri odgovorni za nasilničko ponašanje prema igračima ili drugim prisutnim licima tokom utakmice kažnjavaju se u osnovi na tri utakmice neigranja, a onda komisija sagledava potencijalno postojanje otežavajućih i olakšavajućih okolnosti. U slučaju "posebno ozbljnog nasilničkog ponašanja" minimalna kazna iznosi pet utakmica. U Lukinom slučaju, komisija nije navela u zvaničnom saopštenju da li je takvih okolnosti bilo, već se govori "da je kažnjen sa dve utakmice suspenzije zbog nasilničkog ponašanja".

Jović je od početka sezone odigrao 21 utakmicu svim takmičenjima i dao sedam golova, a nakon što u prva tri meseca po dolasku u klub nije zatresao mrežu nijednom, konačno je od decembra postao produktivniji i sakupio pet prvenstvenih pogodaka i dva u Kupu Italije.

Nije Lukina kazna najstrožija izrečena na današnjoj sednici glavnog disciplinskog organa Serije A. Sportski direktor Lacija Anđelo Fabijani suspendovan je zabranom prisustva utakmicama do 20. marta 2024. godine, pošto je na kraju prvog poluvremena duela sa Bolonjom ušetao na teren i "pretećim i zastrašujućim stavom" razgovarao sa sudijama i pokušao da ospori njihove odluke. Po ulasku arbitara u svlačionicu, ponovio je isti postupak blagim odgurivanjem sudije Mareske u visini ramena.



tagovi

Luka JovićMilansuspenzija

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara