"Uživa na Filipinima: Nilan Nikolić"
"Uživa na Filipinima: Nilan Nikolić"

Kako je na Filipinima? Kul je na Filipinima...

Vreme čitanja: 4min | sre. 04.05.16. | 10:25

Srpski štoper Milan Nikolić (28) gradi zanimljivu karijeri u Aziji

Uživa na Filipinima: Nilan Nikolić

Republika Filipini prostire se na oko sedam hiljada ostrva smeštenih u Pacifiku. Ova egzotična država ima preko 100.000.000 stanovnika. Glavni grad je Manila, a službeni jezici su filipinski i engleski. Prosečna godišnja temperatura je 27 stepeni, a ostrva za 365 dana pogodi prosečno oko devetnaest tajfuna. Filipinski pezo je zvanična valuta...

Izabrane vesti

Sport na Filipinima je u ekspanziji. Košarka je sport broj jedan i Filipini će biti domaćini kvalifikacionog turnira za plasman na Olimpijske igre. U fudbal se sve više ulaže što je donelo rezultat, plasman nacionalne selekcije na završni turnir azijskog kupa. Takođe, dve ekipe su otišle u drugu rundu Kupa Azije. Ipak, više detalja o fudbalu na Filipinima saznaćemo iz prve ruke, od prvog fudbalera iz Srbije koji je ikada zaigrao u ovoj ostrvskoj državi.

Štoper Milan Nikolić (28) karijeru je započeo u šampionskom timu Obilića. Potom je prešao u Čukarički odakle se otisnuo u Oman. Tri godine je nastupao i u BiH, tačnije u Sutjesci i Slaviji iz Sarajeva, pa u Sileksu iz koga je prešao u nemački Ulm. Usledili su angažmani u crnogorskom Jedinstvu i slovačkoj Dukli. Sve u svemu, jedna obična fudbalska priča dok Nikoliću nije stigao poziv za egzotičnu destinaciju.
“Minule zime dobio sam poziv sa Filipina, od kluba Global. Prihvatio sam ponudu pre svega iz finansijskih razloga, a i klub je stabilan. Može da posluži kao odskočna daska za prelazak u lige Vijetnama, Malezije, Tajlanda ili Singapura”, započinje razgovor za MOZZART Sport Nikolić.

Već ste ostvarili neke zapažene rezultate?
“Global se rangira na jednu od prve tri pozicije u državi. Takmičenje u kupu počelo je u februaru, završeno je pre dve sedmice i mi smo ga osvojili, samim tim izborili smo i plasman na azijski kup. Proglašen sam za najboljeg defanzivca kup takmičenja što je obradovalo ljude u Globalu koji su mi ponudili ugovor na dve godine. Dao sam i dva gola u Liga kupu. Opravdao sam očekivanja i verujem da sam time otvorio vrata našim igračima. Evo, već je jedan Srbin parafirao ugovor sa ovdašnjim klubom. To je Ivan Petrović”.

Nikolić sa saigračima

Liga na Filipinima ima dvanaest ekipa?
“Takmičenje je startovalo minulog vikenda, pobednik lige ide u kvalifikacije za Ligu Šampiona Azije. Počeli smo trijumfom u derbiju, rezultatom 4:2. Od dosadašnjih devet utakmica trijumfovali smo svih devet puta. Ono što nas očekuje u narednom period su i kupovi Singapura i Malezije”.

Sve utakmice se igraju u prestonici Manili?
“Tačnije na stadionu Rizal, ali tako će biti još samo ove sezone, od naredne godine svaka ekipa će biti domaćin u svom gradu. Naš grad je na jednom od ostrva Takloban”.

Da li je bilo vremena za upoznavanje države, pre svega Manile?
“Glavni grad je ogroman sa 20.000.000 stanovnika i podeljen je na dva dela. Jedan je sa ogromnim zgradama koje liče na američke građevine. Realna Manila je kad se izađe iz tog bogatog dela u siromašni, velika je klasna razlika”.

Siromašni deo Manile

 Koliko zarađuju Filipinci?
“Plata radnika po prodavnicama je do 200 dolara. Najbolji posao koji može da dobije ovdašnji stanovnik je rad u kol-centru i tu je plata 1.000 dolara."

Šta je sa kuhinjom, verujemo da je ima za svačiji ukus i džep?
“Zanimljivo, ovde ima i srpski restoran po imenu Balkan. U vlasništvu je dvojice braće koji su ovde igrali košarku, a potom ostali da žive i rade. Filipinci vole našu hranu, dok je njihova jako začinjena. U osnovi svakog njihovog jela su pirinač i piletina”.

Vremenska razlika sa Filipinima je šest sati, a najčešće prevozno sredstvo je džipni?
“Amerikanci su ostavili džipnije, Filipinci su ih kopirali i sad ih na ulicama ima na hiljade”.

Džipni

Na Filipinima ima veliki broj stranaca?
“Najviše iz Engleske i SAD-a pa je razumljivo što se najviše priča na engleskom jeziku. Domaći, filipino jezik je u upotrebi samo u siromašnim delovima grada”.

Deo grada u kome vi živite zove se Burgos?
“Ovde žive samo stranci, cene stanova za iznajmljivanje su od 1.000 do 5.000 dolara. Za normalan život dovoljno je oko 1.000 dolara, a ako se izlazi, ni tri puta više nije dovoljno. Siromašni Filipinci znaju da prežive i sa 200 dolara, pa ne ulaze u ove delove grada”.

Kako stići do Filipina?
“Povratna avionska karta može da se nađe po ceni od 900 dolara. Let traje od sedamnaest do trideset tri sata koliko sam ja putovao. Aerodrom u Manili je ogroman i svaki grad ga poseduje zbog razvijenog turizma. Plaže su fenomenalne i svrstavaju ih kao  najlepše na svetu”.

Da li ste upoznali mentalitet Filipinaca?
“Uvek su nasmejani, nikad tužni ili nervozni. Nikad vam neće pokazati da vas ne vole jer je osmeh, često lažan, uvek na licu”, zaključio je javljanje sa Filipina za naš portal Milan Nikolić.

PIŠE: Đurđe Mečanin
djurdje.mecanin@mozzartbet.com

 

tagovi

Milan NikolićFilipini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara