undefined
undefined

Kako Srbija može do drugog šešira ako ne pobedi Norvešku i zašto navijamo za Šveđane?

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.09.22. | 11:16

Malo kalkulacija...

Reprezentacija Srbije ne igra večeras (20.45, RTS 1) samo za plasman u Diviziju A Lige nacija i sigurno mesto u baražu u predstojećim kvalifikacijama za Evropski šampionat 2024. godine u Nemačkoj, nego i za što bolji status na predstojećem žrebu za to takmičenje.

Poznato je da nam tri boda u Oslu protiv Norvežana garantuju mesto u drugom šeširu, međutim sada je pravi trenutak da pomenemo i kakvi bi nam scenariji u ostalim utakmicama odgovarali ukoliko, primera radi, ne uspemo da slavimo.

Izabrane vesti

Doduše, situacija je dosta komplikovana...

Prvo što treba da se zna jeste da u slučaju poraza gubimo praktično svaku šansu za drugi šešir. Ni u varijanti osvajanja jednog boda izgledi nisu bogzna kakvi, ali bi postojali. Prvi preduslov bio bi da Švedska tuče Sloveniju i pošalje je na poslednje mesto na tabeli, jer u tom slučaju naš saldo za generalnu tabelu Lige nacija raste, pošto se brišu rezultati protiv poslednjeg u grupi.

Ukoliko su Šveđani četvrti, briše nam se šest bodova (dve pobede protiv njih imamo); ukoliko Slovenci preuzmu fenjer, brišu nam se četiri boda (sa njima imamo pobedu i remi). Razlika je evidentna. S bodom u Oslu i Slovenijom na četvrtom mestu Srbija može do sedam bodova za konačni renking, čime bi se izjednačila sa Finskom na 21. poziciji, što je poslednje mesto koje vodi u drugi šešir.

(Prvih deset selekcija je u prvom, drugih deset u drugom, Nemce izostavljamo jer kao domaćini imaju zagarantovan plasman na završni turnir)

E sad, remi kao remi nije dovoljan da bismo preskočili Finsku, pošto imamo slabiju gol-razliku. Finska je na 7:4, Orlovi na 5:2 (kad se odbiju golovi protiv Slovenije). To praktično znači da smo bolji samo u slučaju efikasnog remija. Najmanje 3:3.

Tek pod ovim uslovima - ako odigramo nerešeno sa Norveškom - mogli bismo i sutradan da se nadamo drugom šeširu. Tada bismo pogled morali da okrenemo ka Grupi 1, gde se sastaju Ukrajina - Škotska i Republika Irska - Jermenija. Ovde su pretnja Ukrajinci. Oni takođe mogu do sedam bodova ako dobiju Škote, ali njihova je gol-razlika dosta slabija (2:4). Tako bi im bila potrebna veoma ubedljiva pobeda da bi imali bolji učinak od nas.

Ono što bi drastično izmenilo situaciju jeste trijumf Jermenije u Dablinu, jer bi u tom slučaju Irska pala na četvrto mesto, a to bi značilo da Ukrajinci idu na devet bodova (profitirali zbog dva trijumfa protiv Jermena). I tako preskaču Srbiju. Sve pod uslovom da dobiju Škote, naravno...

Pobeda Jermenije znači da i Škoti napreduju, čime Srbija gubi sve šanse za drugi šešir.

Ovo su samo neke od varijanti. Nakon večerašnjih rezultata imaćemo značajno jasniju sliku.

A zašto je bitno biti u drugom šeširu u kvalifikacijama za EURO nije potrebno posebno trošiti reči. Dovoljno je reći da bismo kao potencijalne rivale izbegli selekcije poput Francuske, Engleske, Švajcarske...


tagovi

EURO 2024Liga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara