Ilić, Ljajić, Manojlović (©Starsport)
Ilić, Ljajić, Manojlović (©Starsport)

Kalkulacije pred plej-aut: Borba za meč više kod kuće i prednost koja na kraju može biti ključna

Vreme čitanja: 5min | uto. 09.04.24. | 16:42

Šta kome treba za što bolji plasman pred 30. kolo Mozzart Bet Superlige, koji presuđuje na kraju doigravanja u slučaju istog broja bodova

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Za razliku od plej-ofa, gde se kolo pre kraja osnovnog dela prvenstva u Mozzart Bet Superligi već zna ko će ući kao prvi (Crvena zvezda), ko kao drugi (Partizan), a ko kao treći (TSC); da ćemo večiti derbi gledati u prvom kolu doigravanja, baš kao i duel Mladosti i Napretka; da će upravo u Lučanima i Kruševcu Crvena zvezda imati dva od svoja tri gostovanja u plej-ofu; mnogo je više nepoznatih pred 30. kolo kada je u pitanju plej-aut i ono što u njemu sledi.

Izabrane vesti

Poznati su, naravno, svi učesnici, jasno je da Radnik ulazi kao poslednji na tabeli i već optisan u borbi za opstanak, a Železničar iz Pančeva gotovo izvesno sa 15. pozicije, jer to bi jednino moglo da se promeni ako bi u nedelju pobedio Crvenu zvezdu na Marakani, a IMT bio poražen u Lučanima, što je u rangu naučne fantastike. Sve ostale trenutne pozicije podložne su promenama uoči završne runde ovog dela šampionata.

Novi Pazar je svakako najveće razočaranje sezone, ekipa puna atraktivnih imena koja je skliznula sa deobe četvrte pozicije na polusezoni i ostala ispod crte plej-ofa kolo pre kraja, ali će najverovatnije upravo odatle i ući u doigravanje donjeg doma. Postoji samo jedna opcija po kojoj bi Pazarci mogli da padnu na deseto mesto pred početak plej-auta – da u ponedeljak na svom terenu izgube od niškog Radničkog sa najmanje dva gola razlike.

Jesenas je Novi Pazar slavio na Čairu sa 1:0, ima bolju gol-razliku, tako da je jedini način na koji bi Radnički mogao da se popne na deveto mesto da prvi put u istoriji svojih superligaških gostovanja na stadionu kraj Jošanice ostvari trijumf (prošle sezone je tamo osvojio svoj prvi superligaški bod, nakon sedam uzastopnih poraza). Ali, ono što je u ovom momentu daleko bitnije za Nišlije – kakav god da bude rasplet u 30. kolu, oni su obezbedili najamnje 12. mesto, a to znači utakmicu više na domaćem terenu u plej-autu. 

Da li će osnovni deo lige završiti kao deveti, deseti, 11. ili 12, u najvećoj meri odlučuju sami, ali će, posebno ako loše prođu u Novom Pazaru, zavisiti i od rezultata svojih konkurenata. Pobeda golom razlike, Radničkom garantuje ostanak na desetoj poziciji, gde će Nišlije završiti i ako uzmu bod, a duel Spartaka i Javora se završi bez pobednika.

Ako Radnički izgubi u Pazaru, postoji samo jedan scenario po kojem ostaje na desetoj poziciji: da u Subotici bude nerešeno, da Voždovac ne pobedi Kragujevčane, a da IMT pobedi u Lučanima. U tom slučaju, napravio bi se krug od četiri ekipe sa po 32 boda, u kojem bi Nišlije bile najuspešnije.

Ali, poraz u Novom Pazaru najverovatnije bi, ipak, doveo do pada na tabeli, najmaje za jednu, a najviše za dve pozicije. Ekipu sa Čaira će preteći pobednik okršaja u Subotici, odnosno Javor ukoliko na severu Bačke bude nerešeno, a mogao bi i Voždovac, ukoliko protiv kragujevačkog Radničkog ostvari prvu pobedu ovog proleća, ali ne i IMT, sve i kad bi slavio u Lučanima, jer Radnički ima bolji međusobni skor od Traktorista, koje je pobedio oba puta ove sezone.

Javor je protiv komšijske Mladosti ostvario minimalnu, ali kapitalnu pobedu, kojom se uzdigao čak do 11. pozicije, a mogao bi da se popne i jedan stepenik više, ukoliko pobedi u Subotici u poslednjem kolu (a Novi Pazar ne izgubi od Nišlija), pa čak i ako bude nerešeno, niški Radnički izgubi u Novom Pazaru, kragujevački ne izgubi na Krovu od Voždovca, a ni IMT ne slavi u Lučanima – ne toliko nerealan scenario, iako uključuje mnogo faktora. To bi, dakle, bio najpovoljniji epilog za Ivanjičane, a najgori po njih podrazumeva pad čak na 14. poziciju, u slučaju poraza u Subotici i pobeda Voždovca i IMT-a.  

Spartak - sa novim trenerom, a u seriji od četiri prvenstvena poraza - baš kao i Javor, ako dobije taj duel, može da pretekne Nišlije na koti deset. U slučaju remija, postoji samo jedna kombinacija da napreduje do 11. mesta, ako bi ostao u krugu sa Javorom i IMT-om gde je najbolji, ali ne bi mogao ispod 13. pozicije, dok u slučaju poraza mora da se nada da ni Voždovac ni IMT neće slaviti u svojim mečevima, kako bi ostao 12. i imao meč više na domaćem terenu u plej-autu. U suprotnom može da sklizne čak do 14. mesta.

I Voždovac ima širok dijapazon mogućnosti. Da pobedom nad kragujevačkim pretekne čak i niški Radnički na 10. poziciji, ukoliko Nišlije izgube u Pazaru, a meč u Subotici se završi remijem, do toga da padne na 14. mesto, ne prekine li prolećni “post”, a IMT pobedi u Lučanima. Jednim bodom u duelu sa Kragujevčanima, Zmajevi ne mogu da napreduju na tabeli, jer imaju lošiji međusobni skor i od Javora i od Spartaka.

Najzad, najjasniju računicu ima IMT, koji može napred samo pobedom u Lučanima. Jedan osvojeni bod ne znači mu ništa u tom smislu čak i da Voždovac izgubi od Radničkog iz Kragujevca, jer od dva tima koja ove sezone dočekuju rivale na krovu Tržnog centra “Stadion”, bolji međusobni skor ima onaj koji je tu izvorni domaćin. Opet, postoji jedna kombinacija po kojoj IMT, čak ni u slučaju pobede u Lučanima, ne bi mrdnuo sa 13. pozicije pred plej-aut. Da oba Radnička izgube, od Novog Pazara, odnosno Voždovca, a da se meč u Subotici završi nerešenim rezultatom. Tada bi se napravio krug od četiri tima (Radnički Niš, Javor, Spartak, IMT) sa po 32 boda, u kojem Traktoristi stoje najlošije.

Šema rasporeda u plej-autu unapred je poznata, ali mnogo važnije od toga ko će protiv koga, kada i gde igrati je nešto što ponavljamo po ko zna koji put na ovim stranicama – ukoliko timovi nakon 37. kola imaju isti broj bodova, odlučuje bolji plasman nakon osnovnog dela prvenstva. E zbog toga ovoliko pisanije, za to se bore svi ovi klubovi u narednoj rundi Mozzart Bet Superlige – za komparativnu prednost koja na kraju, kada se podvuku obe crte (za baraž i direktno ispadanje iz lige) može biti čak i presudna.

PLEJ-AUT:

31. kolo (20/21. april): 9-14, 10-13, 11-16, 12-15.

32. kolo (27/28. april): 16-9, 13-12, 14-10, 15-11.

33. kolo (1. maj): 9-13, 12-16, 10-15, 11-14.

34. kolo (8. maj): 12-9, 10-11, 14-15, 13-16.

35. kolo (12. maj): 9-10, 11-12, 13-14, 15-16.

36. kolo (18. maj): 15-9, 11-13, 16-10, 12-14.

37. kolo (26. maj): 9-11, 13-15, 10-12, 14-16. 



tagovi

Mozzart Bet SuperligaFK Novi PazarRadnički NišJavorSpartak Suboticafk voždovacIMTŽelezničar PančevoRadnik Surdulica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara