FOTO: AFP
FOTO: AFP

Kao Lilijan Tiram protiv Hrvatske: Bek Željezničara čekao na gol godinama, sada dao dva večitom rivalu (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 03.03.24. | 21:37

Desni bek Marin Galić rešio sarajevski derbi, Kataklizma Bordo-bijelih

Više od 25 godina legendardni Lilijan Tiram predstavlja sinonim za igrača koji je izabrao idealan trenutak da se praktično jedini put u karijeri upiše u strelce. Legendarni defanzivac Monaka, Parme, Juventusa i Barselone odigrao je 68 utakmica za reprezentaciju Francuske, a jedina dva postigao je baš kad je bilo najvažnije - usred polufinala Svetskog prvenstva protiv Hrvatske 1998. godine.

Tog julskog dana na Sen Deniju Galski petlovi napravili su uvod u ono što će se dogiti protiv grogiranih Brazilaca par dana kasnije, a nešto slično viđeno je i u 151. sarajevskom derbiju. Desni bek Željezničara Marin Galić nije dao gol na 68 utakmica odigranih za Željezničar u prethodne dve i po godine, a sada je na Grbavici spakovao Sarajevu dva komada i ključno doprineo nanošenju debakla ekipi slovenačkog stratega Simona Rožmana; 3:0 (1:0).

Izabrane vesti

Ne ide dobro prestoničkim velikanima ove sezone, nijedan nije kandidat za titulu, a iako je Sarejevo u očajnoj formi, okršaj sa omraženim rivalom dočekao je očajnim nizom od tri uzastopna poraza. Koliko je po Bordo tim ovako ubedljiv rezultat blamantan, dovoljno govori podatak da je jedan od članova ekipe i Venecuelanac Adalberto Penjaranda. Nekadašnja velika nada familije Poco i igrač Udinezea, Votforda i Granade dospeo je prošlog leta do Sarajeva, a sada je dotakao najnižu tačku u karijeri u 27. godini. Na 14 utakmica u Premijer ligi još nije dao gol.

Pravi tragičar bio je makedonski golman Dejan Ilijev. U 12. minutu primio je gol direktno iz slobodnog udarca sa 30 metara, tako što je očajno procenio let lopte posle udarca Amera Hiroša u 12. minutu. U poslednjim trenucima utakmice stigao je 28-godišnji čuvar mreže iz Strumice i da dobije crveni karton u dubokoj nadoknadi.

Pravu ekstazu među Manijake uneo je pomenuti Marin Galić u 58. minut. Zapalila se Grbavica na krilima ogromne energije bivšeg igrača Intera iz Zaprešića i poljskog Sosnovijeca. Samo desetak minuta kasnije još jednom se upisao u strelce i tako potpuno šokirao Horde zla.

Možda ovaj trijumf neće krucijalno uticati na boljitak Željezničara po pitanju pozicije na tabeli, ali je dominacija nad najljućim protivnikom dobra kompenzacija za generalno neuspešnu sezonu (makar kratkoročno posmatrano).

BOSNA I HERCEGOVINA - 21. KOLO

Željezničar - Sarajevo 3:0 (1:0)

/Hiroš 12, Galić 58, 69/



tagovi

FK ŽeljezničarFK SarajevoBosna i Hercegovina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara