Foto: Reuters, AFP
Foto: Reuters, AFP

Karager i Nevil pokrenuli debatu - Pet najboljih pojačanja u istoriji Premijer lige

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.02.21. | 17:56

Koji igrači čine vašu listu?

U još jednoj u nizu zanimljivih emisija na Skaj Sportsu, legende Mančester Junajteda i Liverpula, a sada stručni konsultanti pomenute televizije Džejmi Karager i Geri Nevil, nedavno su pokrenuli debatu o najboljim pojačanjima u istoriji Premijer lige. Tema o kojoj bismo mogli do sutra i o kojoj svako ima mišljenje, a i onda kada bismo doneli presudu, vagali bismo i preispitivali odluke. Jer otkako od 1992. godine postoji pod ovim imenom, u Premijer ligi su na transfere potrošene milijarde funti da bi danas bila to što jeste, najpopularnija i marketinški najmoćnija liga na svetu.

I izbor je zaista ogroman, međutim, Karager i Nevil su se usaglasili i izneli listu pet najvećih pojačanja u istoriji Premijer lige, na kojoj su se redom našli Alan Širer (transfer iz Sautemptona u Blekburn), Erik Kantona, Tjeri Anri, Vensan Kompani i Džejmi Vardi. Očekivano, njihov izbor naišao je na salvu komentara ljubitelja fudbala, koji se uglavnom pitaju kako se neko od igrača, u najčešćem broju slučajeva Kristijano Ronaldo ili Frenk Lampard, nije našao na listi.

Izabrane vesti

Karagerov i Nevilov izborKaragerov i Nevilov izbor

Bio je to povod za Dejli Mejl da u redakciji sprovede anketu na istu temu. Osmorica novinara pomenutog britanskog medija izneli su svoja mišljenja, a mi vam u nastavku izdvajamo petoricu fudbalera čija su se imena najčešće pojavljivala, pa krenimo redom.

Ngolo Kante (Kaen – Lester, 5.600.000 funti)

Neko od Lesterovih fudbalera iz nezaboravne sezone 2015/16 jednostavno je morao da se nađe na listi. Jedan od novinara Dejli Mejla stavio ga je na svoju listu pre Džejmija Vardija iz razloga što je Englez stigao iz Flitvuda kada je Lester bio u Čempionšipu, dok je Kante kao potpuni anonimus kupljen od Kaena pred početak istorijske sezone u kojoj se Lester mimo svih očekivanja popeo na tron engleskog fudbala. Godinu dana kasnije doneo je klubu višestruki profit odlaskom u Čelsi, gde je odmah potom osvojio još jednu titulu u Premijer ligi, što ga čini prvim fudbalerom – ne računajući golmane - koji je u dve uzastopne sezone osvajao prvenstvo sa dva različita kluba još od Erika Kantone 1992. i 1993. godine.

Foto: AFPFoto: AFP

Roj Kin (Notingem Forest – Mančester Junajted, 3.750.000 funti)

Najbolji kapiten u istoriji Premijer lige, a mnogi bi rekli i najbolji vezista takođe. Ser Aleks Ferguson ga je doveo iz Notingem Foresta, koji se borio za opstanak, oborivši rekord Premijer lige po količini novca izdvojenoj za transfer. Ispostavilo se kao sića. Kin je za dvanaest godina, koliko je proveo na Old Trafordu, osvojio sedam titula Premijer lige, od kojih četiri kao kapiten, kao i trofej Lige šampiona.

Vensan Kompani (Hamburg – Mančester Siti, 6.700.000 funti)

Bio je jedno od prvih pojačanja novih vlasnika kluba. Od svih tog leta 2008. drugo najjeftinije. A istrajao je više od svakog od njih (Robinjo, Žo, Najdžel de Jong, Kreg Belami...), punih 11 godina, i sa trakom oko ruke predvodio Građane do četiri titule u Premijer ligi. Ostaće upamćen po golovima u mančesterskom derbiju, ali verovatno najviše po onoj “raketi“ od pre dve sezone, kojom je Siti otključao Lester i na kraju završio sa bodom više od Liverpula u šampionskoj trci. Stigao je za 6.700.000 funti i bio jedan od ključnih ljudi koji su tim iz sredine tabele doveli do vrha ostrvskog fudbala, odnosno viziju arapskih vlasnika pretvorili u realnost.

Foto: AFPFoto: AFP

Tjeri Anri (Juventus – Arsenal, 10.500.000 funti)

Lista najvećih fudbalera Premijer lige nije potpuna bez njegovog imena. Danas zvuči neverovatno, ali je te 1999. dovođenje talentovanog, ali nekonstantnog krila, pride za tada ogromnu količinu novca, bilo okarakterisano kao Vengerova kocka. Za osam godina u Arsenalu, transformisao je igru londonskog tima, ne samo time što je postao najbolji strelac u istoriji kluba, već i samim načinom igre. Bio je jedan od ključnih igrača Vengerovih Nepobedivih, a čak je klubu doneo i profit kada je u 30. godini otišao Barselonu. Za sve učinjeno dobio je statuu ispred Emirata.

Erik Kantona (Lids Junajted – Mančester Junajted 1.200.000 funti)

Nevil ga je okarakterisao kao “najpametniji“ transfer u istoriji Premijer lige, zbog uticaja koji je imao na Mančester Junajted kao klub, ali i saigrače. Nije “potrajao“ ni izbliza koliko i Kin, ali je za pet sezona osvojio četiri titule Premijer lige, uključujući i dve duple krune. Koliko su samo besni bili navijači Lidsa što su ga samo deset meseci otkako je stigao iz Nima za 1.200.000 funti, pustili ljutitom rivalu za isti novac.

Najbliži da uđu na listu bili su Kristijano Ronaldo sa tri glasa, odnosno jednim manje od Kompanija, Kantea i Kina, te Rijad Marez, Frenk Lampard, Denis Irvin i Patrik Vijeira sa po dva. Očekivano, bilo je i nekih čudnih izbora poput Džordana Hendersona, Marka Olbrajtona, Pabla Zabalete, Šejmusa Kolmana...

Teško da ćete se sasvima složiti, pa onda, da čujemo vaš izbor?


tagovi

Roj KinErik KantonaVensan KompaniTjeri AnriNgolo Kante

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara