Karim Benzema (Reuters)
Karim Benzema (Reuters)

Karimologija! U ime svih koje su jela ona dva čudovišta

Vreme čitanja: 8min | čet. 10.03.22. | 17:54

Mnogi iz dva veličanstvena tima su nepravedno živeli u senkama Lea Mesija i Kristijana Ronalda

Ako Svevišnji voli fudbal onda mora da navija za Real. U sredu je poslao anđele da budu čuvari Madriđana u prvom poluvremenu revanša sa Pari Sen Žermenom, u drugom kroz Karima Benzemu otelotvorio Svetog Duha, sposobnog da francuskog predstavnika, kao oličenje Antihirsta svetskog loptanja, protera iz Lige šampiona.

Mnogi su zato skloni da posle bogovske partije uskliknu:

Izabrane vesti

„Bog fudbala zove se Benzema“.

Možda euforično, možda neukusno, možda u neskladu sa crkvenim dogmama, ali – tačno! U ovom trenutku niko ne utiče na igre i rezultate kao Karim na Realove. Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi su u silaznoj putanji, mladi lavovi Erling Haland i Kilijan Mbape više nisu kandidati za evropski trofej, Robert Levandovski je jednako važan za Bajern, s tim da se čini kako velikan iz Minhena ponekad može bez Poljaka, ali Karlo Ančeloti ne može bez svog špica.

Karimologija!

Fudbalski recital magičnog Francuza je planetu sinoć bacio na zadnjicu. Jeste i Leva veče ranije dao tri gola, ali to nisu uporedivi het-trikovi. Poljak je kažnjavao decu iz Salcburga, pogađao penale, otvorilo mu se deset šansi za gol, ali… U onakvom trenutku i meču, onako poginuti, vući svoj tim kada diše na škrge i sravniti sa zemljom najskuplji projekat u istoriji fudbala, zaslužuje posebno poglavlje u almanasima svetskog fudbala. Dok je Real u prvom poluvremenu bio na konopcima, jedini je pretio, pokušavao, šutirao, udarao štikle, zvao saigrače u presing… I baš iz tog ludačkog presinga je namirisao Donarumu i pokrenuo lavinu.

“Baš me briga što igra za Real! Kakav je to fudbaler“, seirio je na Instagramu uvek brutalno iskreni Dani Alves.

Javila su se i dva titana defanzive. Po mnogima najbolji štoper svih vremena, Franko Barezi je napisao:

“Svetska klasa!”

A nekadašnji rival Karles Pujol se pridružio Alvesu u manirima zdravog sportskog rivalstva.

“Fenomenalan”!

Zaslužio je to dobri Karim. O, i te kako je zaslužio! U ime svih onih potcenjenih velemajstora fudbala koji su skromno služili dvema aždajama prethodnih deceniju i po.

Dve mitske generacije Barselone i Reala su najbolje godine dale Mesiju i Ronaldu da ruše, gaze, jedu sve pred sobom. Sve lovorike i nagrade su išle samo njima. Delovalo je pre nekih deset godina da dvojica velikana zaista mogu sve sami. Toliko su bili dominantni da su fudbal pretvorili u rat svetova u kojem je sve bilo lično.

Vreme je najbolji sudija. Oni jesu najbolji fudbaleri u ovom veku. Ali pitanje je do koje granice su odskočili.

Niti bi bilo tih generacija bez Mesija i Ronalda, niti bi se o njima dvojici pričalo da ne beše tih genijalnih ađutanata uz bok. Da li bi Mesi bio to što jeste da ne beše Pujola, Pikea, Danija Alvesa, Busketsa, Ćavija, Inijeste? Gde bi bilo Ronaldovo mesto bilo u sazvežđu bez Ramosa, Marsela, Krosa, Modrića, Di Marije, Bejla i nadasve Karima Benzeme?

Bez i najmanje namere da nekome nešto oduzmemo i čačnemo u osinjak istorijskih polemika, ali vreme je, zaista, mnogo toga otkrilo. Od Ćavijevog silaska sa glavne fudbalske pozornice, Mesi je za sedam godina samo jednom prošao u polufinale Lige šampiona. Ronaldo je bez Benzeme, Modrića, Krosa tri puta zaredom ispadao od Ajaksa, Liona i Porta i samo jednom došao do četvrtfinala. A ne deluje ni da će sa nesrećnim Junajtedom dalje od toga…

Da li je Benzema najbolji među “ostalima” koji nisu “njih dvojica”, stvar je ukusa. Genijalnost Modrića i Ćavija, elegancija Inijeste i Krosa, lidertsvo Ramosa i Pikea… Sve su to začini bez kojih dve velike generacije ne bi tako divno zamirisale fudbalsko planetom.

Benzema je tu bio i više od začina. Često glavno jelo sa nedovoljno zvezdica u završnoj oceni. Ne idu u kolonu sa golovima i asistencijama baš sve majstorije Francuza. Kao naprimer kada je Real 2017. protiv Čolovih pretorijanaca visio posle samo 15 minuta revanša i rizikovao da izgubi tri gola prednosti iz prvog meča. Onda je genijalni Benzema izmislio gol kojim je tuširao naložene Kolčonjerose. Napali su ga trojica Simeoneovih najžešćih batinaša Godin, Hosema Himenez i Savić. Ta trojica bi sačuvali i nevinost Pamele Anderson. A on ih je izvrteo na ringišpilu kao niko nikad. Ako je nekad nečiji dribling podsetio na Ronalda, to je bio ovaj.

Benzema nikad nije krio da mu je Brazilac Ronaldo uzor i na sve polemike “Mesi ili Ronaldo”, odgovarao je Ronaldo. Brazilac. Ta kontrola lopte, ta magija sakrivanja… Zaista liči ponekad. To je imao samo Ronaldo na čijim snimcima je Karim odrastao i kopirao na ulicama Bron-Terajona. Ukucajte na guglu to predgrađe Liona i prvo što će vam internet mozak ponuditi će biti termin “opasan”. Predgrađe na obodima Liona u koje ne idu ni metro linije je 60-ih godina naseljeno imigrantima iz arapskih zemalja. Socijalni stanovi, zidovi kao od papira, radnička klasa i mnooogo kriminala.

Karim je bio šesto od devetoro dece u porodici, a najveća sreća mu je bila što je starija sestra bila udata za žestokog i moćnog tipa iz kraja kojeg su se svi plašili. Benzemi nisu bili potrebni telohranitelji sa takvom zaleđinom i mogao je bezbrižno da igra fudbal na ulici i ponavlja Ronaldove driblinge.

Sa deset godina ga je spazio Lion i tamo će mu se kasnije prodružiti još jedan ekstremno talentovani dečak sa ulice. Hatem Ben Arfa nije bio Benzemine sreće da bezbrižno prođe kroz detinjstvo. On je bio socijalni slučaj iz kojeg ulica nikad nije izašla. Šteta...

Imao je i Karim bubice, bio ga je glas nestašnog dečka. Kao i celu tu čuvenu ’87 generaciju nenormalno talentovanih “ludaka” (Benzema, Ben Arfa, Menez i Nasri) od koje se očekivalo da zgaze svetski fudbal magijom koju su imali u nogama. Nažalost, ne i u glavama… Samo je on opstao u vrhu. Ostali su sažvakani.

Kada je cela Evropa već saznala za Benzemin talenat, počeo je i lov na njegov potpis. U to vreme je u Barsinoj svlačionici besneo rat između Etoa i Gvardiole i klub je već tražio novog centarfora. Svi izveštaju skauta su rekli: Benzema! Složili su se i čelnici, i Gvardiola, katalonska štampa je zagrmela sa Benzemom na naslovnicama i njegovim rečima.

Naravno da bih voleo da igram za Barselonu”.

Dogovoreno je obeštećenje od 30.000.000 evra sa Lionom, sve je bilo gotovo i onda je neko u klubu rešio da malo zagrebe i pročešlja Benzemino poreklo, detinjstvo, okruženje… Sve to lepo piše u Gvardiolinoj autobiografiji. Zavladao je strah da bi Barsa mogla da dobije novog “lošeg momka”, poput Nikole Anelke i odustala je.

Real nije.

Florentino Perez je doleteo u famozno predgrađe, isprljao skupe cipele, ali je pridobio igrača i porodicu, a Lionu ponudio 5.000.000 više od Barse i završio posao za tili čas.

Tog momenta počinje Benzemin život u senci. Tog leta je Perez napravio fudbalski zemljotres sa Galaktikosima 2. Svi reflektori su obasjali sletanje supertandema Kristijano Ronaldo – Rikardo Kaka. Benzema je došao kao klinac koji će učiti od legende Raula i eventualno ga naslediti. Ako ne prođe, Real će da dovede novog špica. Nikakav problem…

Na predstavljanju Benzeme se pojavio legendarni Alfredo Di Stefano kojeg je je Francuz sinoć prstigao na večnoj listi.

Bilo je tu svega na početku. Kazne za prebrzu vožnju, seks afere sa maloletnicama, kasnije i onaj veliki skandal sa Valbuenom, prozivki saigrača iz reprezentacije… Kako je vreme prolazilo momak sa ulice je sve lakše nosio kraljevsko odelo i utapao se u elitni madridizam.

Uvek u senci Ronalda i u službi tima. Nikad klasičan “centarfor” alav na golove. Bilo je to i nemoguće dok je Ronaldo bio tu. Igrati uz samozaljubljenog Portugalca devet godina je pre svega trebalo psihički izdržati i naći načina za uživanje u nekim drugim stvarima.

Broj asistencija po sezonama je rastao: 6, 9, 19, 21… To se baš ne viđa kod današnjih “devetki”. Rasan centarfor ne vidi saigrača, već samo gol. Majstor fudbala vidi oboje.

Već u trećoj sezoni je probio granicu od 30 golova. I opet je to sve bilo nedovoljno da mu se oda priznanje kakvo zaslužuje. Ronaldo je bio iznad. Sezonu kad je Portugalac odlučio da napusti Real, Benzema je završio sa 12 golova na 47 utakmica. Najgori učlinak od dolaska u Real! Malo je reći da je u Madridu vladala panika ko će da nadomesti golove.

Mnogi su se tada kladili na Bejla, Azara, očekivali maksimalno sazrevanje Iska i Asensija, a uveliko se po medijima tragalo i za novim napadačem, jer su Benzemu mnogi prežalili. Karimov odgovor po broju golova po sezonama od odlaska Ronalda je bio: 30, 27, 30… U ovoj je već došao do 30 i oboriće lični rekord od 32 gola u sezoni.

“Nijednog trenutka nisam sumnjao u Benzemu. Dugo je bio u senci Kristijana Ronalda, ali posle odlaska Portugalca sve više nas iznenađuje. U Argentini se najviše priča i piše o Mesiju i Mbapeu, samo zvezda je Bezema“, poručio je poznati Argentinac Esteban Kambijaso.

U međuvremenu je vodio Real do titule prvaka Španije koja nije zanemarljiva, jer je Kraljevski klub sa Ronaldom osvojio samo dve za devet godina. U Ligi šampiona se Kraljevići bez Ronalda nisu nikad opet popeli na tron, ali su dogurali dalje od njegovog Juventusa i prošle sezone igrali polufinale.

“Kompletan fudbaler. Zna sve. Kod njega sve izgleda tako jednostavno, a timski duh je zaprepašćujući. Dok ga gledate čini vam se da i vi isto možete. Jedina je razlika što je on čista fudbalska inteligencija. Ušao je u potpuno novu dimenziju otkako je Kristijano otišao. Porastao je, preuzeo odgovornost na svoja pleća”, o Benzemi je rekao Arsen Venger.

Benzema je preuzeo ulogu lidera bez problema. Ne samo da mu kraljevsko odelo stoji kao saliveno, već mu od sinoć sija i kruna na glavi. Bila je to noć koja će masnim slovima ostati zapisana u podebelu istorijsku čitanku najvećeg kluba na svetu.

Kada se zimus delila Zlatna lopta, većinsko mišljenje je bilo da je Robert Levandovski pokraden. Daleko je kraj godine kada će se deliti nova. Jedan od jačih argumenata bi mogla da bude veče kada je Francuz bacio pod noge jedan od najskupljih timova u istoriji fudbala.

“Ti si najbolja devetka u istoriji francuskog fudbala. Brate, hvala ti. Ponosan sam što si se vratio u reprezentaciju. Uvek ću voleti ovog centarfora“, javio se i pričljivi Patris Evra.

Nema mu se šta dodati…


tagovi

Karim Benzema

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara