Naser Al Kelaifi (Reuters)
Naser Al Kelaifi (Reuters)

Katarci kupili petinu Brage: Po istoj ceni kao ceo PSŽ!

Vreme čitanja: 2min | pon. 10.10.22. | 10:18

Širi se arapska fudbalska imperija

Bogati Arapi malo po malo uzimaju sve veći deo evropskog fudbalskog kolača. Najnoviji klub u koji je ušao arapski kapital je portugalska Braga.

Katarski investicioni fond pod kontrolom kraljevske porodice Al Tani je danas saopštio da je kupio 21,67 odsto vlasničkog udela u klubu sa Munisipala, a francuski i portugalski mediji otkrivaju da su Arapi za to platili oko 80.000.000 evra. Da podsetimo, kupovina celog vlasničkog paketa Pari Sen Žermena pre 11 godina ih je koštala oko 80.000.000 evra, a od tada su u klub iz Pariza uložili preko dve milijarde evra.

Izabrane vesti

Osim velike trojke (Benfika, Porto, Sporting) čija cena je previsoka, većina preostalih portugalskih klubova se u poslednje vreme našla na meti stranih investitora. Nešto slično se dešava manjim klubovima u Belgiji i Holandiji. Sva tri tržišta važe kao jedna od najatraktivnijih što se tiče razvoja talenata i mladih igrača.

Na ideju o ulasku arapskog kapitala u Bragu je došao Luiš Kampoš, koji je letos postao prvi operativac Pari Sen Žermena. Direktor poznat po sjajnoj skauting mreži i njuhu za mlade igrače je insistirao da klubu iz Pariza treba „satelistki“ klub u kojem će razvijati mlade igrače ili slati na pozajmicu prvotimce za koje nema mesta na Parku prinčeva.

Kampoš je Portugalac koji sjajno poznaje prilike u tamošnjem fudbalu i vrlo dobro zna koliko je Braga dobra sredina za razvoj igrača. Prvo se pominjala opcija ulaska u Vitoriju Gimaraes ali je na kraju PSŽ kupio vlasništvo u Bragi. Pre toga su Katarci letos za skroman iznos kupili i belgijskog prvoligaša Eupen, pokrili mu dugove u visini od 4.000.000 evra i imaju nameru da u njemu razvijaju katarske fudbalere i približe ih evropskom fudbalu.

I dok PSŽ u Bragi u Eupenu ima dva partnerska kluba koji će mu na neki način služiti kao filijale, katarski ljuti rivali iz Ujedinjenih Arapskih Emirata su odavno razradili ovaj sistem i kroz Siti grupu napravili mrežu malih klubova koji služe kao ispomoć glavnom klubu Mančester Sitiju. Siti grupa je vlasnik Njujork Sitija u Americi, Montevideo Torkea u Urugvaju, Melburn Sitija u Australiji, Troe u Francuskoj, Palerma u Italiji, Đirone u Španiji, Lomela u Belgiji, Mumbaj Sitija u Indiji, a ima i vlasnički udeo u kineskom Sičuanu i japanskoj Jokohami.

Poslednji iz petromonarhija koji su ušli u evropski fudbal su Saudijci. Oni su prvo kupili špansku Almeriju, a potom i engleski Njukasl. Očekuje se da i oni uskoro krenu stopama rivala iz Dohe i Abu Dabiju i da počnu sa kupovinama satelitskih klubova po ostalim evropskim zemljama.


tagovi

Katar Investment AutoritiNaser Al Kelaifi

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara