Poražavajući učinak na evropskoj sceni (©Starsport, ©Reuters)
Poražavajući učinak na evropskoj sceni (©Starsport, ©Reuters)

Katastrofalna jesen srpskog fudbala: Jedna pobeda u 28 mečeva na evro-sceni

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.12.23. | 08:48

Svi naši predstavnici završili takmičenje

Od istorijske sezone do istorijskog potopa. Za manje od šest meseci.

Na početku je takmičarska godina zaista bila za istoriju srpskog fudbala, jer je prvi put pet klubova išlo na međunarodnu scenu, imali smo direktno mesto u Ligi šampiona i obezbeđene još dve grupne faze u ostalim kupovima. Na prvi pogled, savršen scenario.

Izabrane vesti

A, sve se na kraju ispostavilo kao verna kopija – Titanika. Najveći brod svih vremena, tog doba, potonuo je na svom prvom putovanju. Tako je i srpski fudbal doživeo sudar sa ledenim bregom i doživeo potpuni potop u periodu od jula do decembra.

Govorom brojki: Crvena zvezda, TSC, Čukarički, Partizan i Vojvodina su odigrali 28 mečeva na evropskoj sceni ove jeseni i ostvari JEDNU pobedu. I to je upisao Partizan nad Sabahom u Humskoj – 2:0. Ostvarena su samo dva remija i čak 25 poraza. Uz gol-razliku 21:75.

Srbija je u sezonu ušla kao 11. zemlja na UEFA rang-listi, a doživela je zastrašujući pad, trenutno je na 19. poziciji, a tu se vrlo verovatno neće zaustaviti. Jer, dok boje ove zemlje više nema ko da brani - svih pet klubova je završilo takmičenje, po tome smo jedini u TOP 20 na Uefinoj listi - Grci i Ukrajinci već su nas pretekli. Sada prete Poljaci i Hrvati, nisu istina tako blizu, mada još mogu da se uzdaju u Dinamo i Legiju u baražu Lige konferencije. Teško ove sezone.

Verovatno ćemo dakle ostati na 19. poziciji, ali slaba je to uteha kada znamo da smo za šest meseci strmoglavili za osam stepenika. Samo je Belorusija pala više, za devet mesta.

Logična posledica svega što smo videli ove jesini. Srbija je sezonu 2023/2024 završila sa osvojenih 1,400 bodova što je naš najgori učinak u 21. veku. Prethodni gori bio je onaj iz sezone 1997/1998. Sećaju se stariji. Partizan je tada ispraćen petardom iz Zagreba i ponižen u sudaru sa Kroacijom, današnjim Dinamom. Zvezdu je izbacio Žerminal Ekeren, Vojvodina je ispala od Vikinga.

Ove sezone?

Crvena zvezda je u Ligu šampiona ušla bez kvalifikacija i u grupi je osvojila samo jedan bod, što je rezultat ispod očekivanja. TSC nije uspeo da prođe kvalifikacije za Ligu šampiona, pa se našao u Ligi Evrope, prvi put u istoriji u grupnoj fazi nekog kupa. Uspeo je da osvoji bod i da bude u igri za prolaz na proleće sve do poslednjeg meča, sinoć sa Olimpijakosom, koji je završen teškim porazom (2:5).

Čukarički je potpuno razočarao sa svih osam poraza i užasnom gol-razlikom, bio je među tri najgora učesnika Lige konferencije. Partizan je najviše podbacio od svih, iako je jedini upisao taj trijumf. Sa Evropom se izljubio još letos kada je doživeo debakl od Nordsjelanda.

Vojvodina je toliko davno ispala sa međunarodne scene da se teško i setiti nekog detalja iz dvomeča sa APOEL-om.

Koliko je sve veselo izgledalo tamo u junu i julu, kada su se čekali žrebovi za evrokupove, toliko sada sve izgleda sivo, kao spaljena zemlja. Taman da sa zebnjom čekamo sledeću jesen, kada će ponovo pet klubova ići u Evropu. Samo da se ova sezone ne ponovi. Jer samo su Lihtenštajn, San Marino, Gibraltar i Estonija ove sezone osvojili manje bodova od nas. I od tih 1,400 bodova, više od pola, 0,800, dobili smo samo na osnovu direktnog plamana prvaka u Ligu šampiona.

Kako bilo, za sledeću sezonu ostajemo sa pet klubova s tim da skoro sigurno nećemo imati direktnog učesnika u grupnoj fazi Lige šampiona, jer se uslov za ta poslednja mesta promenio i ne bira se više na osnovu nacionalnog, već klupskog koeficijenta. Ali već od sezone 2025/2026 – opet na četiri kluba.

Po trenutnom stanju izgleda da ćemo biti između 16. i 22. pozicije na Uefa listi što znači: prvak u Ligi šampiona, kreće od drugog kola kvalifikacija; drugi tim u Ligi Evrope, počinje već u prvom kolu kvalifikacija; treći i četvrti su u Ligi konferencije, preskaču taj jedan korak i takmičenje počinju od drugog kola kvalifikacija. Pa nek dođu posle do grupe…

CRVENA ZVEZDA

Mančester Siti  1:3, 2:3

RB Lajpcig           1:2, 1:3

Jang Bojs            2:2, 0:2

6             0             1             5             7:15       1

TSC

Braga    1:4, 0:3

Vest Hem           0:1, 1:3

Olimpijakos       2:2, 2:5

Frajburg              1:3, 0:5

8             0             1             6             7:26       1

ČUKARIČKI

Olimpijakos       0:3, 1:3

Ferencvaroš      1:2, 1:3

Fjorentina          0:1, 0:6

Genk                                    0:2, 0:2

8             0             0             8             3:22       0

PARTIZAN

Sabah                   2:0, 0:2

Nordsjeland      0:1, 0:5

4             1             0             3             2:8         3

VOJVODINA

APOEL  1:2, 1:2

2             0             0             2             2:4         0

UKUPNO

28          1             2             25          21:75    5


tagovi

uefa koeficijentFK Crvena zvezdaFK PartizanFK VojvodinaČukaričkiTSC Bačka Topola

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara