Makazice Edinsona Kavanija (Reuters)
Makazice Edinsona Kavanija (Reuters)

Kavani: Prazan gol? Nema veze, ja ću makazicama; Urugvaj razneo Venecuelu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 02.02.22. | 01:56

Nebeskoplavi skočili na željenu četvrtu poziciju, ali ih u poslednje dve runde očekuju dueli sa direktnim konkurentima za plasman na mundijal, Peruom i Čileom

Ulazimo u polako u finiš južnoameričkih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru. Brazil i Argentina su zvanično već na mundijalu, a za još dva direktna i jedno mesto u baražu, objektivno se bori pet timova, među kojima je i Urugvaj. Nebeskoplavi su večeras preslišali fenjeraša Venecuelu, skočili na četvrtu poziciju i podigli atmosferu pred dve odlučujuće utakmice protiv direktnih rivala - 4:1.

Mogu Urugvajci da se raduju vrlo raznovrsnoj igri u napadu, ali i da razmišljaju kako će 24. marta protiv Perua i pet dana kasnije protiv Čilea svesti defanzivne greške i opuštanja na minimum. Jer, ako je Venecuela pronašla način da ih bar jednom kazni, to će učiniti i selekcije koje imaju realne šanse da se domognu mundijala. Da nije bilo serije od četiri poraza od sredine oktobra do polovine novembra prošle godine, Urugvaj bi možda već bio na spisku putnika za Katar, izabrao je teži put i koračajući njime, moraće da dokaže da je dostojan učešća na planetarnoj smotri.

Izabrane vesti

Urugvajce može da raduje činjenica da su se u listu strelaca upisala četvorica različitih fudbalera, kao i da su pogađala dva najbolja strelca u istoriji državnog tima - Luis Suarez i Edinson Kavani.

Prvi minut utakmice doneo je detalj koji sigurno obradovao navijače Totenhema. Njihov novi fudbaler Rodrigo Bentankur nije poznat kao fudbaler koji često postiže golove, ali je samo 50 sekundi od uvodnog sudijskog zvižduka savršeno pogodio s ivice šesnaesterca - bio je to njegov prvenac za Urugvaj i tek peti gol u seniorskoj karijeri na blizu 290 utakmica za klub i reprezentaciju.

Nebesko plavi su u nastavku poluvremena nastavili da pune mrežu poslednjeplasirane selekcije južoameričkih kvalifikacija. Jorjan de Araskaeta je unovčio poigravanje Fakunda Pelistrija koji je promešao odbranu Venecuele i u prašini ostavio trojicu čuvara. Smiraj prvog poluvremena doneo je i 54. gol Edinsona Kavanija u dresu sa državnim grbom. Lopta je posle velike gužve i uz dosta sreće poletela ka Matadoru, mreže je ostala prazna, a iako bi mnogi napadači možda pokušali da zadrade loptu pre nego li je pošalju u nebranjeni gol, Kavani je reagovao u maniru špiceva vrhunske klase kojoj i u 35. godini života nesumnjivo pripada - uhvatio je makazice i povisio na 3:0.

Prišao je Kavani Suarezu koji mu je bražao za 13 golova na večnoj listi, ali odgovorio je El Pistolero golom sa bele tačke u drugom poluvremenu. Bio je to Suarezu 28 gol u karijeri kada je reč o južnoameričkim kvalifikacijama - do večeras je bio izjednačen sa Lionelom Mesijem, a sada je rekorder.

Kavani je pomislio da je došao i do 55. pogotka, delovalo je da prilikom dodavanja bio u liniji sa protivničkim defanzivcem, ali je pomoćni sudija podigao zastavicu, a vrlo brzo je i iz VAR sobe potvrđeno da gol ne treba da bude priznat.

Dijego Alonso je potom napravio četiri izmene, ritam utakmice je pao, a Venecuela iskoristila poklon Hoze Marije Himeneza za počasni pogodak. Štoper Atletiko Madrida je promašio loptu, izgubio korak, a Džozef Martinez se prikrao sa leđa i pogodio iz prve.

Era posle odlaska legendarnog selektora Oskara Tabareza počela je odlično, pobedama protiv Paragvaja i Venecuele, ali narod Urugvaja od novog selektora očekuje da odvede nebeskoplave na mundijal.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL – JUŽNA AMERIKA (16. kolo)

Utorak:

Bolivija – Čile 2:3 (1:1)

/Enumbo 37, Moreno 88 - Sančez 14, 85, Nunjez 77/

Sreda:

Urugvaj - Venecuela 4:1 (3:0)

/Bentankur 1, De Araskaeta 23, Kavani 45+1, Suarez 53 - Martinez 65/

Argentina - Kolumbija 1:0 (1:0)

/Martinez 29/

Brazil - Paragvaj (u toku)

03.00: (2,50) Peru (3,00) Ekvador (3,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija Urugvajareprezentacija VenecueleEdinson KavaniRodrigo Bentankur

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara