Kavasakijeva proslava titule (©AFP)
Kavasakijeva proslava titule (©AFP)

Kavasaki je kaznena ekspedicija: Šampion sa samo jednim porazom, zaveo strahovladu kao Bajern

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.11.21. | 10:34

Samuraji ne menjaju cara

U Nemačkoj je strahovladu zaveo Bajern, u Italiji i Francuskoj dugo su gospodarili Juventus i Pari Sen Žermen, a Zemlja izlazećeg sunca dobila je cara koji planira da uspostavi vladavinu nalik evropskim velikanima i bogatašima. Samuraji ne menjaju cara, kruna ostaje u istom vlasništvu, ovo je vreme Kavasakija i Toru Onikija.

Stvorio je Toru Oniki kaznenu ekspediciju od koje u Japanu svako zazire. Izdigao je Kavasaki Frontale iz proseka, stvorio šampionski tim kojem je u poslednjih pet godina samo Jokohama Marinos uspela da stane na put i na godinu dana ga svrgne s trona. Tri godine je Kavasaki bez premca, Džej ligom ponovo je protutnjao… Osvojio je japansko prvenstvo upisavši samo jedan poraz, a ne tako davno bio je drugoligaš, tim bez ijednog velikog trofeja. Sve do dolaska Toru Onikija na mesto šefa stručnog štaba.

Izabrane vesti

Fudbaleri Kavasakija slave gol (©AFP)Fudbaleri Kavasakija slave gol (©AFP)

Seo je na klupu 2017, bila je to godina velikog uspona Kavasakija. Prvi put se japanski Gremio popeo na presto, a u poslednje dve sezone počistio je konkurenciju. Igrači su odlazili i dolazili, ali ostao je sistem. Ostao je Kavasaki bez Kaorua Mitome, koji je letos postao igrač Brajtona u transferu vrednom 3.000.000 evra – do tada bio jedan od najefikasnijih sa osam postignutih golova – ali ni to nije pokolebalo tim Toru Onikija. Jednostavno stvorena je mašinerija u kojoj svaka karika može da se zameni, a da se to ne odrazi na klupske rezultate.

Napravljen je idealan balans – spoj domaćin igrača i Brazilaca, uz dva „uljeza“ iz Južne Koreje. Skockao je Toru Oniki tim po svom ukusu, a glavnu ulogu poverio je nekadašnjoj velikoj brazilskoj nadi, napadaču koji je projektovan za startnu devetku reprezentacije Selesaa – Leandra Damijaa. Euforija koja je vladala oko Leandra Damijaa dok je nosio dres Internasionala i redovno u Brazileirau tresao mreže, i stutus božanstva, vremenom su isparili, ali je novo rođenje doživeo u Kavasakiju. U klubu u kojem je prvi inostrani angažman imao Hulk.

Leandro Damijao (©AFP)Leandro Damijao (©AFP)

Za reprezentaciju Brazila, ispostaviće se, i tu projektovanu devetku na leđima nije bio, ali je za japansku Džej ligu tata-mata. Kao od šale je Leandro Damijao spakovao 17 golova – četiri više nego u protekloj sezoni – i podelio je titulu najboljeg strelca lige sa Dajzenom Maedom. Za tamošnje uslove strašan napadač, ali se Kavasaki nije oslanjao samo na Brazilca u napadu… Raspolaže bogatim arsenalom – dvojicom veterana koji uvek isporuče oko desetak golova. Rezervni napadač Ju Kobajaši je šestu godinu zaredom imao minimum 10 golova, dok je Akihiro Janega osam puta tresao mrežu u Džej ligi.

Nije mnogo nedostajalo Kavasakiju Frontale da ima besprekornu godinu, bez ijedne mrlje u šampionatu. Svezao je japanski car 25 utakmica bez poraza ove sezone, a onda je naleteo na Avispu. Ili bolje rečeno naleteo je na onaj dan. Prekinut je niz od 30 prvenstvenih utakmica na kojima je Kavasaki osvojio minum bod – većinu utakmica dobio – a od tada je nanizao još sedam pobeda i za kraj remizirao sa Uravom (1:1).

Dominacija je uspostavljena i ne nazire joj se kraj. Japanski car je u naponu snage, vladavina je tek počela.



tagovi

Kavasaki FrontaleLeandro DamijaoJokohama MarinosDžej ligaJapan 1Japan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara