FOTO: Reuters (Štefen Baumgart)
FOTO: Reuters (Štefen Baumgart)

Kelnu će trebati čudo za opstanak: U istom danu smenio trenera i saznao bolnu odluku CAS-a

Vreme čitanja: 2min | čet. 21.12.23. | 17:54

Tavorenje u zoni ispadanja pašće Jarčevima utoliko teže zbog činjenice da u zimskom prelaznom roku neće moći da angažuju pojačanja

Crni dani nadvili su se nad Rajnom-Vestfalijom. Tmurna jesen kompletirana je porazom od direktnog konkurenta za opstanak Union Berlina (2:0) u poslednjoj utakmici prvog dela sezone. Zimsku pauzu fudbaleri Kelna okončali su na pretposlednjoj 17. poziciji u Bundesligi, a ceh loših rezultata platio je trener Štefen Baumgart. Ekscentrični stručnjak poznat po izreci da je "utakmica gotova kada sudija odsvira kraj, a ja prestanem da vičem" smenjen je nakon dve i po godine provedene na klupi Kelna.

Ne samo da će Keln u prazničnim danima morati da traga za novim šefom stručnog štaba, već će im spokoj narušiti i informacija od Sportskog arbitražnog suda u Lozani da im tokom januarskog prelaznog roka neće biti dozvoljeno dovođenje novih igrača, a sve zbog nepravilnosti prilikom dolaska tada 16-godišnjeg Jake Čubera Potočnika iz Ljubljanske Olimpije pre dve godine.

Izabrane vesti

Od početka sezone Jarčevi su pobedili na samo dve od 17 utakmica, a učinak od svega deset bodova nije bio dovoljan da Baumgart zadrži posao. Čovek kom je nošenje kačketa na mečevima zaštitni znak, predvodio je klub od leta 2021, a prva sezona bila mu je ujedno i najbolja. Osvajanje sedme pozicije u najvišem rangu nemačkog fudbala i plasman u grupnu fazu Lige konferencije učinile su ga miljeniko publike na Rajn Energi stadionu, a upravo mu je podarila poverenje dotle da mu je prethodnog proleća ugovor produžen do 2025. godine. Ispostavilo se da je on raskinut svega sedam meseci po potpisivanju, a bar za sada kjučevi tima piće predati Baumgartovom pomoćniku Andreu Pavlaku.

Navijačima Kelna pogled na tabelu nimalo ne prija, mada je olakšavajuća okolnost da je bezbedna zona udaljena tek tri boda. Mnogo više brine činjenica da pojačanja neće biti, a aktuelni igrački kadar deluje prilično tanko, uz utisak da je tek nekoliko igrača kadra za igranje u Bundesligi. Nemački mediji posebno su kritični prema igrama kapitena Florijana Kainca i austrijskog napadača Dejana Ljubičića. Ipak, jasno je posle odluke CAS, da na bolje od toga neće moći da računaju. Sudski spor između Kelna i Olimpije iz Ljubljane nastao je januara 2022. godine kada je momak rođen 2005. godine Jaka Čuber Potočnik prešao u Keln bez obeštećenja. Olimpija se žalila u Lozani i na igrača i na Keln, a ispostavilo se da je Potočnik na nedozvoljeni način prekršio ugovor sa Olimpijom i da ga je zbog toga Keln dobio besplatno. S druge strane, sud obrazlaže Kelnovu krivicu podsticanjem igrača na kršenje ugovora.



tagovi

KelnBundesligaŠtefen Baumgart

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara