Aleksandar Keržakov (MN Press)
Aleksandar Keržakov (MN Press)

Keržakov: Pristup radu bolji u Rusiji nego u Srbiji, svuda transparenti podsećaju na bratstvo

Vreme čitanja: 4min | pon. 01.04.24. | 14:32

Doskorašnji trener Spartaka otkrio i da u Subotici budžet nije bio u skladu sa očekivanjima

Stigao je Aleksandar Keržakov prethodnog leta na mesto trenera subotičkog Spartaka sa epitetom jednog od najpoznatijih igrača koji su radili u Srbiji. Legendarni napadač Zenita proveo je pet meseci na klupi Golubova, presedeo 15 utakmica i već otišao, kako to uobičajeno i biva u Superligi Srbije.

Iako je još u novembru napustio klub sa severa zemlje, Keržakov i dalje živi u Srbiji, a za ruske medije pričao je o brojnim razlikama između ruske Premijer lige i najvišeg ranga srpskog fudbala.

Izabrane vesti

"Generalno, u svemu postoji ogromna razlika. Najviše u udaljenosti. Ovde se na utakmice ide autobusom, a ne avionom. Malo je lakše za oporavak. Infrastruktura, profesionalizam i sam pristup radu u Rusiji su višestruko bolji, kao i kvalitet fudbalera. Rusko prvenstvo je mnogo jače".

Iako se nije dugo zadržao na klupi Subotičana, ne kaje se što je mesece proveo u Spartaku.

"Dobro iskustvo. Mislim da smo uspeli da uradimo veoma dobar posao. Tim je bio sastavljen na osnovu budžetskih mogućnosti kluba. Odmah je rečeno da se neće kupovati - da će biti samo fudbalera koji mogu da dođu besplatno. Kada govorimo o kvalitetu igračkog kadra, onda moramo da naznačimo da je skoro ceo tim bio sačinjen od igrača koji su nastupali za poslednjih osam timova na tabeli iz prošle sezone ili za klubove koji su ispali. Za nas su igrali jedan ili dva igrača iz prvih osam timova prošle sezone. Spartak je osvojio10-12 bodova više nego posle istog broja kola prošle sezone, tako da je posao dobro obavljen. Promenili smo plan igre i postigli dobre rezultate. U trenutku mog otkaza bili smo na dva boda od prvih osam", zadovoljan je nekadašnji napadač Zenita, Sevilje, moskovskog Dinama i Ciriha.

Zanimalo je ruske novinare da li su očekivanja uprave odgovarala stvarnim mogućnostima kluba?

"Objektivno gledano, svi timovi iznad nas imaju budžet koji je neuporediv sa našim. Naš platni spisak je bio mršav u poređenju sa timovima ispod nas. Činjenica je da uprava kluba ima ambicije, to je istina. Da li su uporedive sa budžetom? Ne. Sa takvim inputom teško je ispuniti sve postavljene zadatke: biti među osam najboljih, raditi na prodaji mladih fudbalera, a da pritom ne dođemo do kvalitetnih i iskusnih igrača, pored kojih mladi mogu da uče i rastu. Po mom mišljenju, ovo je nemoguć zadatak sa takvim komponentama".

Prija Keržakovu život u Srbiji, ostao je uprkos tome što nema angažman.

"Ništa nismo menjali. Naš sin ide ovde u školu. Odlučili smo da ga nikuda ne vučemo. Uskoro će završiti četvrti razred.

Primećuje Keržakov da je u Srbiji odnos prema Rusiji drugačiji.

" U zemljama u kojima sam živeo i igrao nikada nisam osećao nikakvu pristrasnost, ali u Srbiji je odnos prema Rusiji malo drugačiji nego u drugim zemljama. To je vidljivo ne samo u komunikaciji sa ljudima. Na primer, ogroman broj transparenata podseća da su Rusija i Srbija ujedinjene, podsećaju na bratstvo".

Ističe 42-godišnji strateg još neke prednosti.

"Ovde je lakše razumeti jezik. Uglavnom sam bio fokusiran na posao. Sada sam maksimalno zaokupljen fudbalom. Ne osećam nikakve probleme u svakodnevnom životu. Jedna od prednosti koju mogu da istaknem je udaljenost. Možete se lako kretati po zemlji automobilom i gledati fudbal u različitim gradovima.

Javnost je zaintrigirao nedavni otkaz Vladimira Ivića na klupi Krasnodara .

" To me je iznenadilo, ali svi znaju kako se u Krasnodaru pristupa izboru trenera. Svima je poznat pristup vlasnika kluba, kakav fudbal on propoveda. Nešto u tom pogledu nije zadovoljilo Sergeja Galickog. U pitanju je bio neki unutrašnji sukob, a ne stvari na terenu".

Ne misli Keržakov da će se Krasnodarove šampionske ambicije raspasti.

"Nemojte misliti da će se tako nešto dogoditi. Život ide dalje. Svi fudbaleri su profesionalci, svi imaju ugovore i ambicije. Svi žele da pobede i pokažu se. Plus što je došao Murad Musaev, koji je upoznat sa celim sistemom Krasnodara. Musaev je veoma dobar specijalista. To je dokazao i u Krasnodaru i u Sabahu. Ne mislim da će biti opadanja za bikove."

Ispratio je prjateljsku utakmicu Rusije i Srbije pre desetak dana.

" Nisam sve gledao. Mogu da kažem da je reprezentacija Rusije konačno uspela da igra sa timom visokog statusa koji će se takmičiti na Euru 2024. Naši momci su prikazali dobru i kvalitetnu igru. Jedino negativno je što mi se čini da je reprezentacija Srbije igrala sa igračem manje 70 minuta. Time ne umanjujem dobru igru Rusije. Na tok susreta uticalo je brzo isključenje i penal. Teško je bilo šta očekivati od Srbije u prijateljskoj utakmici kada igra tako dugo sa deset igrača. Da su mi pre početka utakmice rekli da će biti takav rezultat, bio bih iznenađen".

Keržakov nema nedoumice oko toga ko mu je uzor među trenerima.

"U pogledu profesionalizma, pristupa treningu i pripremnom procesu - Lučano Spaleti . On me je trenirao u Zenitu. Trener kojeg sam imao kao zreo fudbaler, od koga sam svesno mogao da sagledam šta se dešava u trenerskom poslu. Bilo je mnogo priča sa njim. Mnogo toga je rečeno i napisano. Najvažnija stvar koja ga karakteriše kao veoma dobrog trenera su rezultati posle karijere u Zenitu. Evo šampion je sa Napolijem, a sada selektor reprezentacije Italije. Nema potrebe za pričama – samo treba pogledati činjenice, titule i klubove u kojima je radio.", završava Keržakov.


tagovi

Spartak SuboticaAleksander Keržakov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara