Kjelini (© Reuters)
Kjelini (© Reuters)

Kjelini se setio Superlige kad Juventusu visi Liga šampiona: Stigli smo do tačke bez povratka

Vreme čitanja: 2min | sre. 10.11.21. | 20:35

„Trenutna situacija je neodrživa“, smatra iskusni defanzivac

Svaka čast na odanosti, karijeri, trofejima i trajanju, ali Đorđo Kjelini se poslednjim gestom žestoko zamerio ljubiteljima fudbala. Bez obzira ko za koga navija.

Kapiten Juventusa i lider reprezentacije Italije javno je podržao ideju Superlige. Da, onog takmičenja koje je suštinski propalo i pre nego što je počelo, a čiji plamen čuvaju još samo Real, Barselona i baš Juventus.

Izabrane vesti

Prvi čovek Stare dame Andrea Anjeli je očigledno dugo radio na ovoj ideji, kao što je i tvrdio predsednik UEFA, Aleksandar Čeferin kad se proletos saznalo za plan 12 odmetnika.

Razgovarao sam o tome poslednjih godina s predsednikom... Budućnost fudbala sve više ide ka evropskom pristupu u odnosu na nacionalne lige. Uz svo poštovanje, fudbaler Juventusa želi da igra te utakmice. Sportisti našeg nivoa, ali i navijači, žele da vide više utakmica na evropskom nivou. Stigli smo do tačke bez povratka“, kategoričan je Kjelini.

I to baš sad? Kad njegov klub zaostaje 14 poena za liderom Serije A, Napolijem, a od mesta koje na kraju sezone vodi u Ligu šampiona udaljen je četiri koraka. S obzirom kako se muči ekipa Maksimilijana Alegrija, niko ne sme ruku u vatru da stavi da će crno-beli iz Torina obezbeditit plasman u evropsku elitu. Ako ne bi uspeli, gubici bi se povećali na nekoliko desetina miliona evra, a automatski bi klub morao da proda neke od zvezda, skreše plate postojećem kadru...

Kao diplomiranom ekonomisti, jasno je da bi Juve bio u finansijskim problemima sličnim onim od pre 15 godina kad je zbog afere Kalčopili izbačen u Seriju B.

„Institucije, klubovi i igrači moraju da se sastanu i reformišu kalendar i stvore nova takmičenja kako bi ponovo pokrenuli ovaj sport, koji je i dalje najlepši na svetu, ali može da se unapredi. U Sjedinjenim Američkim Državama su majstori za ovakve stvari, napravili su Superlige u svakom sportu“.

Dosad su o Superligi pričali uglavnom rukovodioci i treneri. Kjelini je jedan od retkih fudbalera koji je zauzeo stav. Štaviše, zalaže se za redizajn formata u prvenstvu Italije, što jasno govori o namerama da se posveti internacionalnom, a ne domaćem takmičenju.

„U Seriji A bi trebalo da imamo 18 timova. Mogli bismo čak i da se vratimo na 16, ali mislim da je 18 pravi broj kako bismo ponovo podigli konkurentnost i dali više prostora utakmicama na evropskom nivou. Svet ide napred i ne smemo isključiti promene. Mislim da je od suštinskog značaja pronaći ljude koji mogu zajedno da razgovaraju o tome kako unaprediti fudbal. Trenutno nema dijaloga i ide se ka neodrživoj situaciji za sve nas. To čak i navijači mogu da osete“, smatra Kjelini.


tagovi

Đorđo KjeliniJuventusSerija AEvropska Superligasuperliga Evrope

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara