Mladi navijač Mađarske (©Reuters)
Mladi navijač Mađarske (©Reuters)

Klinci s tribina nosili Mađare do velike pobede nad Engleskom: Ulazak Risa Džejmsa skupo koštao goste (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 04.06.22. | 19:58

Mađarska nadigrala i pobedila Englesku u Ligi nacija - 1:0

Poznato je da fudbalska reprezentacija Mađarske ima vatrenu podršku s tribina, ali zbog ispada svojih navijača tokom prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva - čiji je Budimpešta bila jedan od domaćina - UEFA je kaznila Mađare odlukom da na Puškaš arenu u naredne tri utakmice mogu samo deca (uz pratnju odraslih). Za duel sa Engleskom u prvom kolu Lige nacija to nije bio problem za domaćine.

Oko 30.000 mališana, od ukupno 35.000 gledalaca, dočekalo je goste zvižducima zbog sada već uobičajenog klečanja koje praktikuju uoči meča, a potom nosilo je domaće fudbalere do velike pobede nad rivalom sa Ostrva. Prvi put posle ravno 60 godina Mađarska je savladala Englesku - 1:0 (0:0)! Apsolutno zasluženo, pošto su igrači u crvenim dresovima bili odlučniji, konkretniji i odigrali s mnogo više energije.

Izabrane vesti

Tek posle primljenog gola Englezi su probali da učine nešto više, ali vremena nije bilo. Pogodak Dominika Soboslaja iz penala u 64. minutu bio je jedini ove subote u Budimpešti.

Odlično je vezista Lajpciga šutirao sa bele tačke, iako je pročitao stranu u koju će ići lopta Džordan Pikford nije uspeo da odbrani šut Soboslaja, ali veliku zahvalnost za pogodak Mađari duguju Risu Džejmsu.

Samo dva minuta po ulasku u igru umesto Trenta Aleksandera-Arnolda, desni bek Čelsija loše je reagovao na dug pas prema Zoltu Nađu. Želeo je da primi loptu, ali je to loše učinio, a onda je i rukama oborio protivničkog igrača. Arbitar Artur Soares Dijas iz Portugala nije imao dilemu...

Borbeni Mađari, koji za razliku od protivnika neće posegnuti za izgovorom da je iza njih naporna sezona, mogli su desetak minuta pre kraja i da "overe" pobedu, ali je Andraš Šefer prebacio gol iz odlične šanse. Iako su u finišu dodali gas, Englezi nisu uspeli da nađu rešenje za disciplinovanu odbranu ekipe Marka Rosija, te su pretrpeli prvi poraz posle devet utakmica i finala Evropskog prvenstva sa Italijom pre godinu dana (11. jul 2021), kada su Azuri posle 1:1 bili uspešniji u izvođenju penala.

Očekivali su Ostrvljani lak zadatak, čak je u najavi utakmice Hari Kejn pričao da želi što pe da obori rekord Vejna Runija po broju golova u nacionalnom timu. Verovao je napadač Totenhema da je Budimpešta dobra prilika da smanji razliku za nekadašnjim golgeterom Mančester junajteda (trenutno je 53:49 u Runijevu korist), ali se prevario. Naišli su izabranici Gereta Sautgejta na tvrd orah i porazom započeli takmičenje u ovogodišnjoj Ligi nacija.

U Grupi 3 A divizije su još Italija i Nemačka, koji se od 20.45 sastaju u Bolonji.

Inače, uprkos porazu, susret sa Mađarskom pamtiće Lesterov Džejms Džastin i Vest Hemov Džerod Bouven, koji su dobili priliku da debituju za A reprezentaciju Engleske. Napadač Čekićara je odigrao ceo meč, dok je defanzivac Lisica posle prvog poluvremena mesto ustupio Bakaju Saki.

Naredni meč Engleska igra protiv Nemačke u Minhenu, a Mađarska protiv Italije u Čezeni. Obe utakmice su u utorak od 20.45.

LIGA NACIJA (A DIVIZIJA) – 1. KOLO

Grupa 3

Mađarska - Engleska 1:0 (0:0)

/Soboslaj 64 pen/

20.45: (3,15) Italija (3,40) Nemačka (2,40)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Ris DžejmsFudbalska reprezentacija MađarskeLiga nacijareprezentacija EngleskeDominik Soboslaj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara