Navijači Rasinga (©AFP)
Navijači Rasinga (©AFP)

Ključan meč za Ubedu i Rasing - poraz znači razlaz

Vreme čitanja: 6min | ned. 03.10.21. | 23:05

Argentina 1: Akademci dočekuju Estudijantes iz La Plate u sklopu 14. runde šampionata

Teško da bilo koji okršaj u datom kolu može da zaseni najveći fudbalski događaj u Argentini. Sukob između River Plejta i Boke Juniors je onaj koji definiše ne samo Buenos Ajres, već čitavu državu. Po mnogima to nije samo običan rivalitet. To je utakmica koja predstavlja nacionalni događaj, koji izaziva nenadmašan nivo pažnje. Ipak, u sklopu 14. kola argentinske Profesionalne lige, još jedan duel izdvaja se težinom suprotstavljenih imena, tradicijom i velikim brojem trofeja sa obe strane. Rasing, jedan od pet velikana ovdašnjeg fudbala, noćas (01.15) na svom El Silindru, čije će tribine ponovo ispuniti pristalice plavo-belih boja posle 20 meseci odsustva zbog pandemije Kovida-19, dočekuje Estudijantes, sastav kojeg već više od pola veka bije glas nipodoštavanja, naročito od onih "odabranih", kao velikana koji to nije.

Iako je Rasing usred potrage za novim trenerom, istina je da je trenutni strateg Klaudio Ubeda, kojeg dosadašnji rezultati nisu proslavili i zbog kojih se čini da je njegov boravak na El Silindru okončan, iz nedelje u nedelju uporno opstaje na poziciji šefa stručnog štaba. Čelnici kluba iz plavog dela Aveljanede i igrači razgovarali su o trenutnoj situaciji u timu i treneru. Na sastanku su se sve strane složile da podrže trenutnog vršioca dužnosti kormilara i nastave dalje u pokušaju da izvuku Akademiju iz krize i zauzmu što je mogući bolji položaj do kraja sezone. Ipak, rukovodstvo paralelno nastavlja potragu za novim trenerom, a ovim potezom čini se da kupuje vreme i samo odlaže neminovno. Za sada se kao glavni kandidati da naslede Ubedu povezuju Aleksandro Medina i Havijer Maskerano, mimo nekih imena koja su se pojavila poslednjih dana, poput Giljermea Barosa Skelota.

Izabrane vesti

01.15: (2,65) Rasing Klub (2,95) Estudijantes (2,95)

Rasing zauzima 11. poziciju u šampionatu sa 18 osvojenih bodova. Na prvi pogled i ne tako udaljen od trenutnog lidera Taljeresa iz Kordobe sa 29 bodova, na tačno polovini šampionata. Međutim, izgleda da je La Akademija izgubila korak sa vodećim ekipama, ali i ono najvažnije, izgubila je pobednički ritam, te je na prethodnih sedam uzastopnih utakmica bez pobede, uz dva poraza, pet remija, a doživela je i eliminaciju protiv Godoj Kruza u Kupu Argentine. To su samo neke od situacija koje su naterale na ozbiljno razmišljanje vodeće ljude u klubu, da u narednom periodu objave Ubedinog naslednika. U svakom slučaju, rezultati su nedopustivo loši za klub takvog renomea, i ne zaboravimo to da Rasing ima ulogu branioca titule. Ubeda će morati brzo da pronađe put do pobede ako želi da se zadrži na klupi Akademaca barem do decembra. S obzirom na to, duel protiv Estudijantesa biće ključan kako za klub, tako i za aktuelnog stratega.

Trener je za noćašnji duel najavio brojne varijacije i šeme kako bi poboljšao slabe performanse koje su dovele tim do niza od sedam utakmica bez pobede. Među varijantama, ističu se start kapitena Lisandra Lopeza i Nerija Domingeza, plus debi mladog Gastona Vijere, 19-godišnjeg krila. Osim toga, biće i taktičkih promena, pa će Rasing ovoga puta nastupiti u formaciji 4-1-3-2 koja se poslednji put koristila u remiju protiv San Lorenca.

Lisandro Lopez i Neri Domingez tokom nedelje su trenirali zajedno sa ostalim saigračima i biće na raspolaganju Ubedi za ovaj susret. Lopez i Domingez su se oporavili od preopterećenja mišića, što ih je izostavilo iz ekipe proteklog vikenda u porazu od Argentinos Juniorsa 2:0 u gostima. U slučaju da se vrate u startnu postavu, kako je najavljeno, Lisandro Lopez bi zamenio Ignasija Pjatija, dok bi Domingez ušao na mesto Maurisija Martineza u centralnoj odbrani, pored Leonarda Sigalija. Paragvajski vezista Matijas Rohas radio je u teretani i na terenu kako bi nastavio da se oporavlja od povrede tetive leve noge zadobijene 22. septembra protiv Godoj Kruza u osmini finala Kupa Argentine. Levi bek Eugenio Mena je u međuvremenu obavljao zadatke na fizioterapiji zbog cepanja mišića desne butine koju je pretrpeo u porazu od Argentinosa i koja će ga udaljiti od igrališta oko tri nedelje.

-------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

-------------------------

Jedna od dobrih vesti ove nedelje je smanjenje sankcije Encu Sopetiju, koji je zaradio direktan crveni karton na susretu protiv Taljeresa, a na molbu Rasinga, AFA je sa dva meča suspenzije spustila na jedan, koji je već odslužio u porazu od Argentinos Juniorsa. Napadaču je na ovaj način omogućen nastup i pojaviće se kao starter u noćašnjem okršaju, koji će pratiti Lisandra Lopeza u ofanzivi Akademaca. Tamo gde takođe ima promena je u poslednjoj liniji, zbog povreda Maurisija Martineza i Eugenija Mene. Njihova mesta zauzeće Hoakin Noviljo i Fernando Prado.

Što se tiče Studentarije iz La Plate, posle remija protiv Platensea i slobodnog vikenda, sastav koji predvodi Rikardo Zjelinski nalazi se na 4. mestu u šampionatu sa 24 osvojena boda, samo pet manje od Taljeresa koji zauzima čelnu poziciju. Eventualni trijumf, u zavisnosti od ishoda Superklasika, Estudijantes bi mogao da dovede do drugog mesta u generalnom plasmanu. Na poslednjih pet gostovanja tim iz La Plate je zabeležio tri pobede, jedan remi i poraz od trenutnog lidera prvenstva. Sa druge strane, Estudijantes je neporažen na protekla četiri susreta uz dva trijumfa i isto toliko remija.

Što se tiče sastava gostujuće ekipe, Studenti bi mogli da imaju više od jedne promene. Fernando Zukui će ponovo startovati posle izdržane suspenzije zbog nagomilavanja žutih kartona. Međutim, Rikardo Zjelinski ima i druge mogućnosti na toj poziciji kao što su Huan Manuel Sančez Minjo i Leandro Dijaz, koji bi takođe mogli da se nađu u početnih 11. A kao još jedna od mogućih izmena, spominje se i zamena Davida Ajale za Dejana Verona, još jednog mladog igrača koji predstavlja treću generaciju ove čuvene fudbalske porodice. Ostatak ekipe stoji na raspolaganju stručnom štabu i ne bi trebalo da pretrpi ozbiljnije izmene.

Estudijantesovi susreti sa timovima velike petorke oduvek su privlačili veliku pažnju fudbalske javnosti. Kroz istoriju argentinskog fudbala Studenti iz La Plate bili su prvi klub koji je osvajanjem šampionskog pehara 1967. godine prekinuo dominaciju velike petorke, pokrenuvši tako trend koji se nastavio narednih godina osvajanjem titula Veleza i Čakarita Juniorsa. Polemika oko tog šestog člana koji bi se uvrstio u zvaničnu grupu "Grande" klubova u Argentini traje više od 80 godina. Bilo je tu raznih kandidata, od Urakana, Rosario Sentrala, Njuelsa, ali najglasniji zagovarači bili su Velez i Estudijantes. Iz tog razloga, a na neki način i iz omalovažavanja, navijači velike petorke, koji u ovoj zemlji čine gotovo 90 odsto populacije, prozvali su ih "Velikanima koji to nisu".

Istorija direktnih susreta izeđu Rasinga i Estudijantesa počela je da se ispisuje neposredno posle početka argentinskog nacionalnog prvenstva 1931. godine, tada prvi put kao profesionalne lige. Do danas ova dva kluba međusobno su odmeravali snage 208 puta, u kojima Akademci iz Aveljanede imaju prednost sa 83 trijumfa, naspram Studenata koji su ostvarili 73 pobede, dok je 52 puta susret završen bez pobednika. Na poslednjih deset okršaja, Rasing je ostvario četiri pobede, dok je Estudijantes bio upola efikasan od svog rivala, uz četiri remija. Ipak, Studenti su poslednji put rivala sa El Silindra uspeli da savladaju 2016. godine i to na svom terenu, dok u gostima nisu slavili još od 2012.

ARGENTINA 1 – 14. KOLO

Petak

Aldosivi - Union 1:2 (1:1)

Subota

Lanus - Sentral Kordoba 2:1 (1:1)

Godoj Kruz - Njuels 2:2 (0:2)

Platense - Patronato 0:0

Urakan - Arsenal 1:0 (1:0)

Atletiko Tukuman - San Lorenco 0:0

Nedelja

Velez - Independijente 3:3 (1:2)

Himnasija - Sarmijento /u toku/

Rosario - Argentinos Juniors /u toku/

River Plejt - Boka Juniors /u toku/

Ponedeljak

01.15: (2,65) Rasing Klub (2,95) Estudijantes (2,95)

23.00: (3,00) Defensa i Hustisija (3,00) Taljeres Kordoba (2,55)

Utorak

01.15: (2,50) Kolon (3,10) Banfild (3,00)

***Kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ



tagovi

Argentina 1Rasing KlubEstudijantes La Plata

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara