David Luiz (©Reuters)
David Luiz (©Reuters)

Klop, Gvardiola i Lampard isterali svoje, Englezi vraćaju pet izmena

Vreme čitanja: 2min | uto. 15.12.20. | 23:10

Uvodi se izmena zbog potresa mozga

Stravičan sudar glavama Davida Luiza i Raula Himeneza tokom utakmice Arsenal - Vulverhempton ukazao je na potrebu da Premijer liga posegne za promenama. Govorilo se i ranije o mogućnosti da se uvede dodatna izmena, u slučaju potresa mozga fudbalera, da bi pandemija virusa korona pokvarila planove čelnika takmičenja. Uvođenje novog pravila je odloženo, ali činjenica da je Meksikanac pretrpeo frakturu lobanje, a brazilski štoper krvave glave igrao do kraja prvog poluvremena, naterala je nadležne da preispitaju stavove.

Izvršni odbor Međunarodnog odbora fudbalskih saveza (IFAB) predložio je promenu koja bi klubovima dozvolila privremenu zamenu igrača za kojeg se sumnja da je pretrpeo potres mozga. Ako bi se ustanovilo da je sposoban da se vrati, to bi mu bilo omogućeno, ali se razmatra i ideja da zamene ovog tipa budu definitivne. Ukoliko predlog bude usvojen, narednog meseca bi zamene zbog potresa mozga mogle da budu uvedene u Premijer ligi.

Izabrane vesti

"One bi oslobodile pritiska lekarsko osoblje i igrače. Sa tim dolazi želja da se ostane na terenu, igrači tvrde da će im biti bolje. Mogućnost da zamenimo nekog i potom ga vratimo bi bila od pomoći. Znam, bio sam i ja igrač i nisam želeo da napuštam teren ni po koju cenu", izjavio je trener Fulama i bivši engleski reprezentativac Skot Parker.

Osim toga, svih 20 klubova Premijer lige će na narednom sastanku ponovo razgovarati o pravilu o pet izmena, koje je važilo posle prekida minule sezone. Mogućnost da treneri izvrše pet izmena tokom meča uvedena je posle pauze zbog pandemije, kako bi se smanjio rizik od povreda, u većini evropskih liga to pravilo je usvojeno i za sezonu 2020/21, osim u Engleskoj. Treneri poput Jirgena Klopa, Frenka Lamparda i Pepa Gvardiole su se javno žalili zbog činjenice da samo na Ostrvu važi staro pravilo od tri izmene, a sad će se i zvanično diskutovati o proširenju na pet. Ako se usovji, pravilo bi trebalo da počne da se primenjuje od januara.

Statistika koju je izvukao FIFPro pokazala je da je u Engleskoj ove sezone zabeležen veći broj povreda nego u Primeri, Seriji A i Ligi 1, gde timovi mogu da naprave pet izmena tokom 90 minuta. Jasan znak da u zgusnutom rasporedu veći broj izmena daje priliku igračima da smanje opterećenja i odmore se . Glavni razlog zbog kojeg ono nije usvojeno na Ostrvu je što bi od pravila o većem broju izmena profitirali bogatiji klubovi, jer imaju veći broj kvalitetnih igrača na raspolaganju.


tagovi

Frenk LampardPep GvardiolaSkot ParkerJirgen KlopRaul HimenezDavid Luiz

Obaveštavaj me

Liverpul
Man. Siti
Čelsi
Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara