Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Klub u vlasništvu srpskog biznismena krenuo sa 380 ultrasa po plasman u polufinale Kupa Francuske

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.02.24. | 14:45

Drugoligaš Valensijan, čiji je vlasnik Dragan Šolak, gostuje trećeligašu Ruanu u meču četvrtfinalu

Ruan ili Valensijan će prvi put posle nekoliko decenija ući u polufinale Kupa Francuske, pošto se u sredu sukobljavaju na stadionu Robert Diošon u Normandiji (21.00). Domaći Crveni đavoli eliminisali su Monako u osmini finala, napredujući iz tog susreta posle izvođenja penala, dok su gosti tesno savladali Sen Prist sa 2:1.

Bila je to ozbiljna trka amatera iz Ruana u Kupu ove sezone, pošto se našao među poslednjih osam prvi put u ovom veku. Njegov proboj do četvrtfinala turnira bio je pun drame i neočekivanih rezultata. Tim iz Normandije izbacio je učesnike Lige 1 na penale, Tuluz i Monako.

Izabrane vesti

Iako se ofanzivna taktika pokazala uspešnom za Đavole u ovom takmičenju, u poslednje vreme nije donela mnogo pozitivnih rezultata. Ruan je pobedio u samo jednom od poslednjih pet mečeva u trećoj ligi, što je dovelo do toga da ima devet bodova manje od pozicije koja vodi u Ligu 2.

Prošlo je više od 80 godina otkako je ova ekipa ušla u polufinale Kupa, izgubivši u toj fazi u aprilu 1940. od Pariza sa 8:4, dok je poražena u poslednjih pet utakmica u četvrtfinalu Kupa Francuske.

21.00: (2,45) Ruan (3,10) Valensijan (3,15)

U međuvremenu, ligaška kampanja Valensijana je očajna, i trenutno je na dnu tabele drugo ranga sa 15 bodova manje od zone spasa. Jedan od retkih pozitivnih rezultata ove sezone bio je nastup crveno-belih u najmasovnijem takmičenju u zemlji, pošto se našao među osam najboljih prvi put od sezone 2011/2012. Od kada je ušao u polufinale u sezoni 1969/70, Valensijan je pet puta eliminisan u četvrtfinalnoj fazi, poslednji put protiv Rena 2012. sa 3:1.

Od prošlog leta Valensijan je u vlasništvu Sport Republik grupe, čiji je vodeći finansijer Srbin Dragan Šolak.

"Valensijan je veliki fudbalski klub sa mnogo potencijala. Ima bogatu istoriju, veliku bazu vernih navijača, odličan stadion i objekte za trening i jednu od najboljih francuskih akademija. Valensijan nije samo atraktivan klub, već će se dobro uklopiti i u našu grupu. Uzbuđeni smo što sada možemo da počnemo da radimo i primenimo naše strategije kako bismo ostvarili puni potencijal kluba", rekao je izvršni direktor i suosnivač Sport Republika, Rasmus Ankersen prošlog jula.

Stvari se, ipak, u timu iz grada na reci Šeldi ne odvijaju kako su se u grupi nadali, mada su i preostala dva kluba tima pod patronatom Dragana Šolaka - Sautempton i Geztepe - drugoligaši. Engleski i turski klub su na odličnom putu da se vrate u najjače nacionalne rangove, dok je Valensijan nadomak ispadanja u treći razred. Mada, plasman u završnicu Kupa ne može da se ne istakne kao veliki podvig.

Klub iz Valensijana najavio je dolazak u Ruan sa sedam autobusa, popunjenih navijačima, na okršaj zakazan za ovu sredu. Biće ih tačno 707, uključujući 380 ultrasa, prebrojali su nadležni. Upotreba pirotehnike je zabranjena, a Ruan je kažnjen sa 20.000 evra u meču sa Monakom pošto su njegove pristalice koristile dimne bombe i baklje.

Biće zapaljivo. Tu nema dileme. Ne igra se svaki dan za mesto u polufinalu Kupa Francuske...

KUP FRANCUSKE - ČETVRTFINALE

Utorak

Olimpik Lion - Strazbur 0:0 penalima: 4:3

Sreda

21.00: (2,45) Ruan (3,10) Valensijan (3,15)

Četvrtak

20.45: (13,0) Le Pij (6,50) Ren (1,22)

Sreda, 13. mart

21.10: Pari Sen Žermen - Nica

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kup FrancuskeRuanValensijan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara