Lorens Šenklend (levo), fudbaler Dandi Junajteda  (©Reuters)
Lorens Šenklend (levo), fudbaler Dandi Junajteda (©Reuters)

Klupski fudbal se opet igra u Škotskoj – počinje Liga kup

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.07.21. | 13:58

Prve dve utakmice u novoj sezoni igraju se u petak od 20.45 časova, na teren će Dandi Junajted i Hamilton, koji igraju protiv četvrtoligaša Kelti Hartsa i Edinburg Sitija

Nisu Škoti izdržali dugo bez fudbala. Jedna su od prvih država u Evropi, gde se prvenstvo igra od leta do leta, da otvaraju novu sezonu. Doduše, još ne nacionalnim šampionatima, za sada samo utakmicama Liga kupa. Novo, 76. izdanje tog takmičenja, počinje u petak utakmicama koje su na programu od 20.45.

Na teren će premijerligaš, Dandi Junajted, koji gostuje četvrtoligašu Kelti Hartsu. U isto vreme će i novi drugoligaš Hamilton, takođe odmeriti snage sa četvrtoligašem, Edinburg Sitijem.

Izabrane vesti

Hamilton je prošle sezone bio najlošiji u Premijer ligi Škotske i tako se preselio u niži rang. Ipak, ekipa nije pretrpela previše promena, od važnijih igrača su otišli Marios Ogboe i Ros Kalahan, kojima su istekli ugovori. Došao je zato Metju Šilds, 20-godišnji levi bek iz Glazgov Rendžersa.

20.45: (3,80) Edinburg Siti (3,60) Hamilton (1,85)

S obzirom na sve to, veliki je favorit protiv Edinburg Sitija, koji je prošlu sezonu završio na drugoj poziciji u četvrtom rangu. Oni su igrali prošle godine u januaru, u Kupu Škotske, a tada je Hamilton trijumfovao sa 5:0. Pre toga su se sastali i u Liga kupu 2016. godine, a tada je Hamilton u škotskoj prestonici slavio sa 4:2.

Što se tiče Dandi Junajteda, čini se da on ima još jači tim nego prošle sezone, kada je bio deveti u Premijer ligi. Angažovao je iz Blekburna dugogodišnjeg štopera reprezentacije Škotske, Čarlija Malgrua. Ovaj levonogi 35-godišnjak je tokom karijere igrao još za Vigan, Seltik i Vulverhempton.

U Dandi je ovog leta došao i golman selekcije Severne Irske, Trevor Karson, koji je prošle sezone branio za Madervel. Reč je o 33-godišnjem čuvaru mreže koji je karijeru počeo u Sanderlendu, a kasnije je branio za Brentford, Hal i Portsmut.

Dandi i Kelti Harts su igrali samo jednom u novijoj istoriji, u oktobru prošle godine. Tada su se takođe sastali u Liga kupu, a prvoligaš je slavio sa 1:0.

20.45: (8,00) Kelti Harts (5,30) Dandi Junajted (1,30)

Što se tiče ove sezone Liga kupa Škotske, ukupno 45 klubova će se boriti za trofej koji je trenutno u vlasništvu Sent Džonstona. Od toga njih 40 će da igra u osam grupa, sa po pet ekipa, dok će pet timova da se plasira direktno u osminu finala. U grupi B su pored Dandi Junajteda i Kelti Hartsa još Arbroat, Ist Fajf i Elgin Siti. U grupi E se takmiče Hamilton, Edinburg Siti, Falkirk, Ajr i Albion Rovers.

Takmičenja po grupama su pošteđeni predstavnici Škotske na međunarodnoj sceni. To su Glazgov Rendžers i Seltik u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Sent Džonston u Ligi Evrope i Hibernijan i Aberdin u Ligi konferencije.

U osminu finala će prvoplasirani timovi iz svih grupa, kao i tri najbolaj drugoplasirana. Grupa se igra sa jednim krugom, odnosno četiri kola, a o konačnom poretku se u slučaju istog broja bodova gledaju gol-razlika, broj postignutih pogodaka, kao i broj golova u gostima.

Najuspešniji klub u Liga kupu je Glazgov Rendžers sa 27 titula, a prate ga Seltik sa 19, Aberdin sa šest i Harts sa četiri trofeja. Po tri puta su osvajači bili Hibernijan, Dandi i Ist Fajf, dva puta je trofej otišao u ruke Dandi Junajteda, a po jednom Kilmarnoku, Madervelu, Patrik Tistlu, Sent Džonstonu, Livingstonu, Rejtu i Ros Kautniju.

LIGA KUP ŠKOTSKE – 1. KOLO

Petak

Grupa B

20.45: (8,00) Kelti Harts (5,30) Dandi Junajted (1,30)

Grupa E

20.45: (3,80) Edinburg Siti (3,60) Hamilton (1,85)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Škotski FA kupLiga kupDandi JunajtedHamilton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara