Fudbaleri Kluža (©Reuters)
Fudbaleri Kluža (©Reuters)

Kluž duguje više od 28.500.000 evra i samo Evropa ga drži u životu

Vreme čitanja: 4min | čet. 01.06.23. | 12:42

Osmostruki prvak Rumunije u četvrtak od 19.30 časova igra baraž za plasman u Ligu konferencije protiv Univerzitatee 1948 iz Krajove

U poslednjih 15 godina Kluž je čak osam puta bio prvak Rumunije, gledali smo ga dva puta u grupnoj fazi Lige šampiona, tri u Ligi Evrope i dvaput u Ligi konferencije, u kojoj je ove sezone dočekao proleće. Međutim, u modernom fudbalu ni to nije garant opstanka, pogotovo za klubove sa istoka Starog kontinenta. Zabrinjavajuće vesti stižu iz komšiluka, Kluž bi mogao da doživi ozbiljnu katastrofu, pa čak i da se ugasi, ukoliko ne izbori plasman na međunarodnu scenu. U prvenstvu je bio tek treći, zbog čega ovog četvrtka od 19.30 časova mora da igra baraž za plasman u Ligu konferencije protiv Univerzitatee Krajove 1948.

S obzirom na to su klubovi u Rumuniji privatizovani i svi su u obavezi da na kraju godine objave u javnost svoje finansijsko stanje, nije tajna da je Kluž u problemu. Prošlu godinu je završio sa dugom nešto većim od 28.500.000 evra.

Izabrane vesti

Uglavnom, to je novac koji je klubu pozajmio vlasnik Joan Varga (64), a koji će prema zakonu morati pre ili kasnije da mu bude vraćen. Problem je samo što nema odakle, jedini ozbiljniji prihod klub iz Transilvanije beleži kroz takmičenja UEFA. U poslednje dve sezone Kluž je igrao kvalifikacije za Ligu šampiona, ali je u oba navrata ispadao u najslabije (i najlošije plaćeno) takmičenje, nije mogao ni do Lige Evrope. Učešće u grupnoj fazi najmlađeg takmičenja UEFA donosi svega oko 3.000.000 evra, što je pola iznosa koji je rumunski prvak ove sezone potrošio na pojačanja.

Uprkos velikim ulaganjima, letos ga je iz elitnog takmičenja eliminisao jermenski Pjunik, a kasnije je preko Inter Eskaldesa, Šahtjora iz Soligorska, Maribora, praške Slavije, Sivasa i Balkanija Kluž ipak stigao do evropskog proleća i dvomeča sa Laciom. Italijani su bili uspešniji sa ukupnih 1:0, te su se plasirali u osminu finala Lige konferencije.

19.30: (1,53) Kluž (3,80) Univerzitatea Krajova 1948 (6,00)

Sada, posle nešto lošije odigranog prvenstva i zauzimanja tek treće pozicije, Klužu bi i Liga konferencije bila premija. Jer, na neku veću zaradu od prodaje igrača teško da može da računa. Poslednja dva velika transfera Kluž je napravio 2019. godine, kada je prodao Kevina Bolija u Kinu za 2.500.000 evra, odnosno 2021. odlaskom Mihaja Bordejanua u Saudijsku Arabiju za 1.200.000 evra. Rekordni transferi Alvara Pereire u Porto (6.500.000) i Lasine Traorea u Kuban (6.000.000) desili su se pre više od 10 godina i taj novac je odavno potrošen…

Pritom, Kluž nema baš mladu ekipu, prosek godina prvog tima je 27,3. Jedine kakve-takve zlatne koke su desni bek Kristijan Manea (25) i levo krilo Klaudiju Petrila (22). S tim da Manei ugovor ističe sledećeg leta, a Petrili za dve godine.

Kluž kako zna i ume mora da pobedi večeras Univerzitateu Krajovu 1948, najbolju ekipu iz plej-auta. Ove sezone je uspeo u tome sredinom novembra, kod kuće sa 3:1, ali je prethodno u julu istim rezultatom poražen u Krajovi. Dakle, nije baš da su gosti bez šanse.

Takođe, igrači Kluža već dva meseca nisu primila platu i to se i te kako odrazilo na rezultate. Od druge polovine aprila Kluž je odigrao sedam mečeva, ostvario je jednu pobedu, jedan remi i čak pet poraza. Ne samo da je ostao bez titule, već ga je i u polufinalu Kupa Rumunije preslišao novi osvajač tog takmičenja Sepsi sa 3:0.

Trener Kluža Dan Petresku (©Reuters)Trener Kluža Dan Petresku (©Reuters)

Fudbalerima se duguje mnogo više od dve plate, podsećaju rumunski mediji. GSP.ro piše da osmostruki prvak Rumunije ne bi dobio licencu za Evropu da fudbaleri nisu potpisali reprogram dugovanja za decembarsku i januarsku platu. Samo su poslednje uplate na privatne račune imali početkom aprila, ali se ne navodi koliki su to bili iznosi.

Gazda Varga je navodno obećao da će pred susret finala baraža probati da obezbedi dovoljno novca da se svim igračima isplate barem po jedna plata, kako bi oni u boljem raspoloženju dočekali ključnu utakmicu. Ipak, nije potvrđeno da li je to zaista učinjeno.

Rumunskim medijima čak ni nije bilo poznato u kolikoj je dubiozi tačno klub dok o tome nije progovorio nekadašnji fudbaler Sabin Ilije, kada su ga novinari, onako usput, pitali da li misli da će Dan Petresku da ostane trener Kluža pošto nije odbranio tron.

Pravo pitanje je da li će uopšte Kluž da nastavi da postoji. Koliko sam čuo, CFR ima ogromne probleme i teško će im biti da nastave“, kazao je Ilije i tako alarmirao rumunsku javnost.

Podigla se posle toga ogromna prašina, pa je i predsednik Kluža Kristi Balaj morao da se oglasi.

Naš finansijer je i dalje voljan da investira u klub i nastaviće to da radi. Cilj nam je da kroz godinu, dve ili tri budemo održiv klub i da gospodin Varga neće morati više da donosi svoj novac iz kuće. Mislim da je to već dovoljno puta uradio“, rekao je Balaj, a preneo Digi Sport.

Podsetimo, u sredu je GSP.ro pisao da bi, u slučaju da Petresku napusti klupu Kluža, na njegovo mesto mogao da dođe doskorašnji strateg Crvene zvezde Miloš Milojević.

Rumunija će na leto da ima četiri predstavnika u takmičenjima UEFA. Farul će igrati kvalifikacije za Ligu šampiona, FCSB i osvajač kupa Sepsi kvalifikacije za Ligu konferencije, a poslednja viza za to takmičenje biće dodeljena posle meča u Klužu.

RUMUNIJA 1 – FINALE BARAŽA ZA PLASMAN U LIGU KONFERENCIJE

Četvrtak

19.30: (1,53) Kluž (3,80) Univerzitatea Krajova 1948 (6,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

CFR KlužKlužUniverzitatea Krajova 1948Rumunija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara