Nemanja Radonjić i Lazar Samardžić (Star sport)
Nemanja Radonjić i Lazar Samardžić (Star sport)

Ko bi od srpskih legionara mogao da napravi transfere? Radonjiću i Lukiću gori pod nogama

Vreme čitanja: 8min | ned. 07.01.24. | 09:05

Samardžić će biti najskuplji, a Matić najkontroverzniji transfer

Zahuktao se zimski prelazni rok, nekih velikih bombi (za sada) nema ali se očekuje da do kraja januara bude skupih i zanimljivih transfera. Pogotovo što je ovo sezona posle koje sledi EP u Nemačkoj i mnogim fudbalerima gori pod nogama da poprave formu i minutažu kako bi se našli na spiskovima svojih reprezentacija.

Što se srpskih internacionalaca tiče, prilično mali broj standardnih i potencijalnih reprezentativaca bi mogao da promeni sredinu. Reklo bi se nikad manja potražnja za srpskim fudbalerima u inostranstvu. Tek poneki da će napraviti korak napred u karijeri…

Izabrane vesti

Lazar Samardžić – On će biti najveći srpski transfer ove zime. Zajedno sa bonusima, visina transfera iz Udinezea u Napoli će iznositi oko 25.000.000 evra. Dakle, bolja zarada Zebri nego da su ga letos prodali u Inter kada je (skoro) sve bilo dogovoreno. Odavno Napoli juri Samardžića, a kako i ne bi kada im je dao dva evrogola na „Maradoni“. Sada je prešao na konkretne korake i sa Udinezeom postigao dogovor jer je ostao bez Elmasa, a na leto će i bez Zjeilnskog. Pregovori sa Samardžićem i zastupnicima traju, a kako je Napoli jedinstven u svetu fudbala po rigidnim zahtevima o „pravima na imidž“, mogli bo da se i oduže. Ipak, transfer ne bi trebalo da propadne kao u letošnjoj priči sa Interom. Za Samardžića je ovo korak napred. Veliki klub, dobra perspektiva za ulogu u timu, Liga šampiona...

Strahinja Pavlović – Nije baš planirano ali bi moglo da se desi. Ako neko pošalje ponudu koja se ne odbija. A u ovom trenutku nije poznato za koju sumu bi Red Bul prodao srpskog štopera. Ipak, relevantni izvori tvrde da je Pavlović velika želja Juventusovog trenera Maksa Alegrija koji ga vidi kao dugoročno rešenje u poslednjoj liniji sa trojicom. Zagrizao je i Brajton koji je sjajna sredina za mlade igrače, ali i defanzivce sa Pavlovićevim stilom igre. Roma i Fenerbahče uprkos interseovanju nemaju finansijske kapacitete da iznesu ovu priču. Iako je veća verovatnoća da se transfer desi na leto, nemojte se iznenaditi ako Šapčanin napravi veliki transfer do kraja zimske pijace.

Strahinja Pavlović (Reuters)Strahinja Pavlović (Reuters)

Dušan Vlahović Kao i u Pavlovićevom slučaju, nije isključeno da se desi. Veće su šanse da ostane u Juventusu ali zbog finansijske situacije u klubu iz Torina, ne treba poptuno otpisati veliki transfer ove zime. Nije da Juventus nema para, ali nema „čistih“ para. Vlahovićeva transfer amoritizacija i jedan od najvećih ugovora u Seriji A (koji je rastući iz sezone u sezonu!) ga čine ubedljivo najvećim godišnjim izdatkom za Juve. Novi korporativni menadžment u Juventusu kreše troškove, jasan je u stavu da nema igrača koji nisu na prodaju i primetan je trend oslanjanja na mlađe i jeftinije fudbalere. Takođe, priče o produžetku ugovora sa srpskim golgeterom su stale jesenas i nisu se aktivirale. Ideja da Vlahović produži ugovor za iste pare a da se dužina ugovora samo razvuče na koju godinu više ne ide baš u prilog srpskom napadaču i njegovim zastupnicima. A tu je i stil igre. Vlahovićev odnos sa Alegrijem je dobar, ali je evidentno da bi mu neki drugi trener i stil igre više prijali. Letos je Juve bio raspoložen za trampu sa Čelsijem za Lukakua i novac, ali Plavci nisu. Sada se opet aktivirao Arsenal kojem je očigledno potreban centarfor jer Gabrijel Žezus ne može da iznese teret šampionskih ambicija, a Arteta i Edu su veliki ljubitelji Dušanovih kvaliteta i hteli su ga još pre dve godine. Tada je izabrao Juventus, možda sada dođe do saradnje. Pod uslovom da Tobdžije pošalju minimum 60.000.000 evra u Pijemont.

Saša Lukić – Redovan na reprezentativnom spisku sve je neredovniji u ekipi Fulama. Poslednji put je starter bio pre dva i po meseca, a od tada dobija šansu na kašičicu ili ne uopšte ne ulazi. Sve je izvesnije da za Lukića više nema mesta u Fulamu. Marko Silva u Paljinji ima jednog najboljih zadnjih veznih Premijer lige, a na istoj poziciji se najavljuju dolasci Andrea iz Fluminensea i Vifera iz Fajenorda. Lukićeva perpsektiva izgleda sve gore na Krejven Kotidžu. To bi mogao da iskoristi Napoli koji traži privremeno rešenje na poziciji zadnjeg veznog. Lukiću je Italija prijala dok je igrao u Torinu i lako bi se navikao na ambijent. Napolitanci su već ranije pogodili u Fulamu kada su pozajmili Franka Zamboa Angizu bez velike pompe i troška, a ispostavilo se da su dobili lidera veznog reda. On sada odlazi na Kup afričkih nacija, a Lukić bi mogao njegovim stopama i na njegovo mesto u vezi Napolija.

Erhan Mašović – Potcenjen kod nas, ali cenjen u Nemačkoj. Pazarac je odigrao skoro svaki meč za Bohum u minuloj polusezoni i bio jedan od igrača sa najvećom minutažom. Iako je u septembru produžio ugovor, spekuliše se da bi u januaru mogao da ode u neki jači klub. Bilo je tračeva o Borusiji Dortmund, ali nisu potvrđeni ni sa jedne relevantne medijske adrese u Nemačkoj. Svakako je štoper kojeg bi ozbiljniji klubovi od Bohuma rado videli u svojoj odrbani.

Vladan Kovačević – Nesuđeni srpski reprezentativac koji još čeka na debi za Orlove je odavno zreo za transfer u neki već klub od Rakova. Bio je najbolji golman i fudbaler poljskog šampionata, pokazao da je prerastao ligu, osetio Evropu i spreman je za jače izazove. Ranije su se Benfika, Leverkuzen, Glazgov Rendžersi i Monpelje pominjali kao zainteresovani. Videćemo ko je sada zagrizao. Nedavno dovođenje mladog golmana Muhameda Šahinovića iz Sarajeva govori da se u Rakovu polako spremaju za rastanak sa Kovačevićem. I da im seldi lepa zarada. Prema pisanju poljskih medija, oko 8.000.000 evra.

Milan Gajić – Korak po korak i izgradio je respektabilnu karijeru u Rusiji. Gajić je ove sezone igrač Armejaca sa najvećom minutažom. Promenili su mu poziciju, najčešće je igrao levog spoljnjeg u formaciji sa trojicom pozadi i učinak je više nego dobar: pet golova i dve asistencije u svim takmičenjima. Sve to nije prošlo neopaženo i iz Italije su stigle vesti da o Gajićevom dovođenju razmišlja Fiorentina i da je spremna da plati 4.000.000 evra. Problem je što Viola vidi Gajića na desnom boku umesto povređenog Dodoa i što bi to značilo promenu pozicije za Srbina koji igra u životnoj formi. Ugovor sa CSKA ga veže još godinu i po dana tako da su ova zima ili sledeće leto poslednja šansa da Rusi zarade na njemu s obzirom da je došao kao slobodan igrač iz Crvene zvezde.

Nemanja Matić – Koliko je letos bilo iznenađenje kada je Nemanja Matić napustio Romu i prešao u Ren, sada je još veće iznenađenje njegova želja da zatraži transfer iz Bretanje posle samo pola sezone. Francuski mediji kao razlog navode porodične stvari, odnosno nemogućnost da Matićeva deca u Renu pohađaju internacionalnu školu, što mu je bilo obećano letos. Srbin je zatražio transfer, Lion je prvi bacio udicu i čeka rasplet. U Renu ne žele da se odreknu iskusnog veziste koji im mnnogo znači ali nezadovoljan igrač u svlačionici nije baš poželjna situacija. Veća je verovatnoća da će Matić promeniti sredinu nego ostati u Renu.

Nemanja Matić i Rasmus Nikolajsen (AFP)Nemanja Matić i Rasmus Nikolajsen (AFP)

Nemanja Radonjić – Jedan od srpskih legionara kojem gori pod nogama da promeni klub i pronađe formu i minutažu. Pogotovo što je redovan na spisku reprezentacije i što će selektoru biti teško da opravda dalje pozive ako Radonjić ne bude igrao. Iako je sjajno ušao u sezonu u dresu Torina, posle toga je došlo do raskola na relaciji sa trenerom Jurićem i Radonjić je stavljen na transfer listu. Na sve su se nadovezale spekualcije da je promenio i menadžersku agenciju. Za brzonogo krilo se interesuju Monca i Salernitana u kojima bi imao veću minutažu i šansu da se vrati u formu. Pogotovo ako ulogu direktora u klubu iz Salerna preuzme Aleksandar Kolarov što se najavljuje prethodnih dana. Verovatno bi u pitanju bila pozajmica, s obzirom da ga ugovor sa Bikovima veže do leta 2025.

Andrej Ilić – Srpski napadač je strpljivo i pažljivo gradio karijeru na severu Evrope, prvo u Letoniji, a potom u Norveškoj i postao tražena roba. Iako je njegova Valerenga ispala iz lige, on je ostavio sjajan utisak i najverovatnije neće deliti sudbinu kluba u drugoligaškom rangu. Interesovanja i ponuda ima, a najuporniji je norveški šampion Bode. Takođe, klubovi iz Nemačke i Belgije su pokazali interesovanje za momka koji je prošao Partizanovu školu ali nikada nije dobio šansu u prvom timu kluba iz Humske. Ilić deluje kao kocka koju vredi baciti.

Boris Popović – Srbin rođen u Francuskoj je prošao školu Monaka i potom se preselio na u filijalu Kneževa u Belgiji. Postao je standardan u odbrani Serkl Briža i počeo da skreće pažnju većih klubova. Još letos je bio na radaru PSV Ajndhovena, Majnca i Kelna, a ovih dana belgijski mediji pišu da je Anderleht rešio da dovede Popovića i da za transfer plati oko 3.000.000 evra.

Njegoš Petrović – Jedan od igrača kojima na leto ističe ugovor sa Granadom je bivši Zvezdin vezista. Ali, velike su šanse da dete Rada napusti jug Španije i pre isteka ugovora. Dobio je zeleno svetlo da ove zime napusti klub, a prvi se kao zainteresovan javio drugoligaš Burgos. Petrović je prošle sezone igrao sa Granadom u Segundi, imao ozbiljnu minutažu i bio bi od velike pomoći Burgosu ako prihvati ponudu.

Luka Ilić – Iznenadili su se mnogi letos kada je ofanzivni vezista napustio TSC i vratio se u redove drugoligaša Troe, ali ispostavlja se da to i nije bio loš potez. U francuskoj filijali Siti Grupe se razvijao po planu iz centrale, igrao standardno u fizički zahtevinijoj ligi, napredovao i upisao četiri gola uz tri asistencije. Sada se stidljivo pominje da postoji interes italijanskih klubova za njega, pa da bi čak mogao i stopama mlađeg brata Ivana kojem je Verona lansirala karijeru.

Marko Lazetić – Dve godine posle prelaska u Milan iz Crvene zvezde, mladi napadač je i dalje na nultoj tački. Ni druga pozajmica zaredom ne donosi rezultate. Posle neuspešnog perioda u Altahu, iza njega je slaba sezona i u holandskom prvoligašu Fortuni Sitard. Upisao je svega 170 minuta ulazeći sa klupe u osam mečeva, nije se upisao u strelce i deluje da u holandskom klubu ne računaju ozbiljno na njega. U Milanu će opet morati da pronađu rešenje, a poslednjih dana se piše da je drugoligaš Leko zainteresovan da na sebe preuzme pozajmicu mladog reprezentativca Srbije.


tagovi

Lazar SamardžićDušan VlahovićStrahinja PavlovićErhan MašovićVladan KovačevićSaša LukićNemanja RadonjićLuka IlićNemanja MatićMilan GajićMarko LazetićBoris PopovićAndrej IlićNjegoš PetrovićZimski prelazni rok 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara