Nikolas Fernandes i Hose Sand (©AFP)
Nikolas Fernandes i Hose Sand (©AFP)

Ko će biti korak bliže Libertadoresu – Defensa ili Lanus

Vreme čitanja: 4min | ned. 09.07.23. | 23:05

Argentina 1: Jedan od derbija 24. kola igra se noćas (01.30) na stadionu Norberto Tito Tomageljo

Prvi put od finala Kopa Sudamerikane 2020. godine, susret između Defense i Justisije i Lanusa imaće značajniji ulog od puke borbe za nova tri boda. Kako to obično biva u argentinskom prvenstvu kada se približava krajnjoj istanci, umesto da se stvari kristalizuju, tek tada nastaju prave komplikacije.

Rezultati i dešavanja u poslednjih nekoliko kola, pored toga što su sprečile River Plejt da se pre samog završetka šampionata proglasi prvakom, dodatno su zamrsile situaciju oko pozicija na tabeli koje naredne sezone vode u neka od kontinentalnih takmičenja. Tako je noćašnji (01.30) duel na stadionu Norberto Tito Tomageljo između Jastrebova i Granatea, poneo epitet jednog od derbija 24. kola Profesionalne lige, u direktnoj borbi za mesto u narednom izdanju Kopa Libertadores.

Izabrane vesti

Posle uspešno obavljenog posla u Kopa Sudamerikani, gde se kvalifikovao u narednu fazu takmičenja i to kao prvi iz Grupe F, tim koji predvodi Hulio Vakari želi treću uzastopnu pobedu u nacionalnom prvenstvu. S druge strane, Lanus je poklekao u predhodnom kolu izgubivši minimalnim rezultatom od Velesa na svom terenu. Tim koji predvodi Frank Dario Kudelka je i dalje na četvrtom mestu na tabeli i bori se za plasman u najeminentnije klupsko takmičenja na kontinentu.

Ako Defensa i Husticia nastavi sa ovako dobrim partijama, mogla bi i ove sezone da završi Profesionalnu ligu na najvišim pozicijama. Trenutno ima 39 bodova i nalazi se na petom mestu na tabeli, samo tri boda manje od San Lorenca na trećoj poziciji, koja ujedno i zatvara zonu pristupa na elitnu kontinentalnu scenu. Međutim, takođe se takmiči i u Kopa Sudamerikani, gde ima dodatne napore, s toga je i trenutni učinak vredan svake pohvale.

Tim Hulija Vakarija u ovaj duel ulazi bez izostanaka zbog povrede ili suspenzije i dolazi veoma motivisan da pokuša da ostvari treću uzastopnu pobedu, koja bi mu omogućila da zadrži uspon u I pomogla u pokušaju da uđe u zonu pristupa sledećem izdanju Kopa Libertadores .

U prošlom kolu, ekipa Defense pokazala je svu svoju snagu kao gost, pobedivši Arsenal Sarandi rezultatom 2:1 u veoma izjednačenom meču. U poslednjih pet okršaja u svim takmičenjima, zabeležene su tri pobede, nijedan remi i dva poraza. Tokom ovog perioda savladao je Miljonarios, Tigre i Arsenal de Sarandi, pored poraza od River Platea i Argentinos Juniorsa. Igrajući kod kuće, na stadionu Norberto Tito Tomagheljo, sastav iz Florensio Varele zabeležio je nedavnu kampanju od sedam pobeda, dva remija i samo jedan poraz u poslednjih deset odigranih utakmica.

S druge strane, Lanus je bio neporažen sedam utakmica, ali je u predhodnom kolu i to na svom terenu pretrpeo poraz, od ove sezone zaista slabašnog Veles Sarsfilda. Ipak, El Granate vodi kampanju sličnu trenutnom protivniku u Argentinskoj profesionalnoj ligi, sa 40 osvojenih bodova i nalazi se na četvrtom mestu na tabeli. Razlika je u tome što se tim Franka Kudelke angažuje samo u nacionalnim takmičenjima. U Kupu Argentine debitovao je pobedom protiv niželigaša Sol de Majo, i već je prošao u narednu fazu nadmetanja.

Nedavna nepobedivost dostigla je niz od sedam mečeva, a Lanusov dobar trenutak završen je porazom od Velesa Sarsfilda minimalnim rezultatom, čime se doveo u veoma delikatnu situaciju gde mu je neophodna pobeda ovog vikenda kako bi ostao prikovan za zonu pristupa Libertadores, znajući da bi svaki novi kiks mogao da ih skupo košta u ovom finalnoj fazi takmičenja.

U poslednjih pet utakmica, zabeležili su dve pobede, dva remija i jedan poraz. Savladali su Taljeres iz Kordobe i Platense, remizirali sa Bokom Juniors i takođe sa Union Santa Feom, pored toga što su izgubili od već pomebutog Velez Sarsfilda. Kao gost, ekipa Lanusa je zabeležila nedavnu kampanju od samo jedne pobede, čak šest remija i tri poraza u poslednjih deset odigranih mečeva.

Činjenica da sada nema obaveza na međunarodnoj sceni ,da igra pred svojim navijačima i da je dodatno motivisana zbog serije od tri vezane pobede, Defensi i Hustisiji se pruža izvanredna šansa da ovu seznu završe na visokoj trećoj poziciji. Sa druge strane, gostuje joj uzdrmana ekipa Lanusa koja je doživela neuspeh u s poslednjoj utakmici na svom terenu, čime joj je prekinut niz od sedam mečeva bez poraza.

ARGENTINA 1 – 24. KOLO

Subota

Himnasija La Plata – Independijente 1:1 (0:0)

/Domingez 90+5 – Martinez 54/

Sentral Kordoba – Njuel s Old Bojs 2:0 (1:0)

/Goni 26, Gamba 86/

Estudijantes – Rasing Klub 0:0

Nedelja

San Lorenco - River Plejt 0:0

Instituto - Tigre u toku

Platense - Sarmijento u toku

Velez - Godoj Kruz u toku

Ponedeljak

01.30: (1,75) Banfild (3,45) Arsenal Sarandi (5,20)

19.00: (3,45) Barakas Sentral (3,15) Argentinos Juniors (2,25)

21.30: (2,40) Kolon Santa Fe (3,10) Belgrano (3,20)

Utorak

00.30: (1,90) Boka Juniors (3,35) Urakan (4,40)

02.30: (1,58) Taljeres Kordoba (3,80) Union Santa Fe (6,50)

23.45: (2,10) Rosario Sentral (3,30) Sentral Kordoba (3,70)

***Kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaArgentina 1ArgentinaLanusDefensa i Hustisija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara