Mirčea Lučesku i Roberto de Zerbi (©Shutterstock, ©Reuters)
Mirčea Lučesku i Roberto de Zerbi (©Shutterstock, ©Reuters)

Ko će do prvog trofeja u Ukrajini: De Zerbi čeka prvenac, Lučesku pretplaćen na krune

Vreme čitanja: 2min | sre. 22.09.21. | 14:38

Dva najveća kluba u zemlji odmeriće snage u Kijevu u Superkupu

Večeras je na programu veliki derbi ukrajinskog fudbala - popularni Klasične. Na Olimpijskom stadionu u Kijevu (20.00) sastaju se Šahtjor i Dinamo u borbi za trofej Superkupa. Po 193. put će odmeriti snage, a sa 82 trijumfa dosad je uspešniji bio klub iz glavnog grada.

Meč za prvi trofej u sezoni je prvobitno bio planiran da se odigra u julu pre početka šampionata Ukrajine, ali na zahtev Kijevljana, odložen ke zbog velikog broja reprezentativaca Ukrajine koji brane boje najpopularnijeg kluba u ovoj zemlji bivšeg SSSR-a.

Izabrane vesti

20.00: (2,85) Šahtjor (2,65) Dinamo Kijev (2,85)

Posle devet odigranih utakmica prvenstva, Dinamo ne zna za poraz. Upisao je sedam trijumfa, uz po remi u prvenstvu i u Ligi šampiona. Posle četiri godine u senci ljutog rivala, čini se da je predvođen bivšim trenerom Šahtjora Mirčeom Lučeskuom na dobrom putu da ponovo uspostavi dominaciju u Ukrajini.

S druge strane Šahtjor je zbog kvalifikacija za elitno takmičenje odigrao četiri utakmice više. Na ukupno 13 samo četiri puta nije slavio. Neprijatno je iznenadio u duelima sa Oleksandrijom u prvenstvu i Šerifom iz Tiraspolja u Ligi šampiona. Italijan Roberto De Zerbi nije dobro otpočeo mandat u Donjecku, ali će to morati da promeni u borbi za trofej. U timu iz Donjecka, koji je već nekoliko godina stacioniran u prestonici Kijevu, prema izveštajima ukrajinskih medija, nisu baš zadovoljni prvim mesecima na klupi italijanskog stručnjaka, prošle sezone trenera Sasuola.

Biće Italijan na velikom ispitu u svom prvom Klasične derbiju protiv čoveka koji je na njegovoj poziciji proveo 12 godina. Lučesku je osam puta osvajao trofej Superkupa, pa i prošle sezone sa Dinamom. Sedeo je na klupi Šahtjora i u prvoj borbi za pehar u istoriji takmičenja 2004. godine.

Prva zvezda Dinama je ukrajinski reprezentativac Viktor Cigankov. On je postigao šest golova ove sezone u ukrajinskom prvenstvu i prvi je strelac lige. Vitali Bujalski je pet puta zatresao mreže. Kod Šahtjora u prvom planu ove sezone je Lasina Traore sa pet golova.

Dosad su se veliki rivali susretali u 13 navrata u Superkupu. Dinamo je slavio osam puta, dok je Šahtjor podizao trofej u pet navrata. U sezoni za nama najuspešniji ukrajinski klubovi tri puta su odmerili snage, Dinamo je dva puta slavio. Od poslednjih 10 derbija, samo jedan je okončan remijem, dok sastav iz Donjecka ima pobedu više.

SUPERKUP UKRAJINE (JEDAN MEČ – KIJEV)

Sreda

20.00: (2,85) Šahtjor (2,65) Dinamo Kijev (2,85)

***kvote su podložne promenama


tagovi

UkrajinaDinamo KijevŠahtjor Donjeck

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara