Dario Kaseres i Gonzalo Maroni (©Reuters)
Dario Kaseres i Gonzalo Maroni (©Reuters)

Ko će na megdan Estudijantesu za trofej?

Vreme čitanja: 4min | čet. 23.11.23. | 23:05

Kup Argentine: Defensa i Hustisija i San Lorenco noćas (01.10) u La Plati igraju polufinale

Kup Argentine, istorijski i statistički gledano, takmičenje je sa najvećim brojem učesnika, a isto tako, to je nadmetanje koje je najmanje puta odigrano u zemlji Gaučosa. Gotovo neverovatno zvuči da je ovogodišnje izdanje tek njegovo 13. od 1969. godine kada je prvi put organizovano. Kontiuirano se održava tek poslednjih 12 godina, tačnije od sezone 2011/2012, sa izuzetkom u 2020 godini zbog pandemije korona virusa.

U trenutnom izdanju, predhodne noći odigran je prvi polufinalni duel, čime smo dobili i prvog finalistu. Estudijantes iz La Plate uspeo je da posle preokreta savlada Boku Juniors rezultatom 3:2 i tako se nađe u svom prvom finalu u ovom takmičenju. Noćas je na programu i drugo polufinale, a njegovi akteri su već dobro poznati protivnici Defensa i Hustisija i San Lorenco, kojima će ovo biti treći susret u Kupu Argentine. Ono što može da se zaključi iz predhodna dva okršaja 2014. i 2021. godine, je to da su Jastrebovi iz Florensio Varele bili dželati Gavranovima iz Almagra, eliminisavši ih oba puta iz takmičenja.

Izabrane vesti

Ni jedan od ovih timova nikada nije zaigrao u finalu, i nema sumnje da će dati sve od sebe da dođu do svog prvog trofeja u ovom takmičenju, ali i plasmana na sledeće izdanje Kopa Libertadores. Noćas (01.10) za polje poprišta bitke izabran je stadion Huan Karmelo Zeriljo u La Plati, inače dom Himnasije.

01.10: (2,90) Defensa i Hustisija (2,90) San Lorenco (2,55)

Defensa i Hustisija na ovaj duel stiže u strašnom lošem trenutku, imajući niz od pet mečeva bez pobede. U nacionalnoj ligi u pomenutom periodu zabeležila je tri neuspeha, isto toliko remija, pa možemo to da ocenimo kao šest mečeva bez pozitivnog rezultata, pošto su do polufinala Kupa Argentine uspeli da se plasiraju izvođenjem jedanaesteraca. U četvrtfinalu su suočila sa drugoligaškim sastavom Čako For Ever, a u regularnom delu susreta, rezultat je bio nerešen 1:1.

Bila je to utakmica u kojoj Defensa nije uspela da dominira nad krhkijim protivnikom. Tim Hulija Vakarija nije imao veliki ofanzivni volumen, a još manje bio je svrsishodan, jer su broj ofanzivnih akcija i posed lopte bili izbalansirani.

Bilo kako bilo, Defensa je, uprkos gledano slabijim protivnicima, imala nešto komplikovaniji put da dođe do ove faze takmičenja. Počela je tako što je pobedila Ituzaingo rezultatom 3:2, zatim su prebrodili i Sentro Espanol sa 1:0, a u osmina finala i četvrtfinale su dobijeni na penale protiv Estudijantesa iz Rio Kvarta, odnosno već pomenutog Čako For Evera. Noćašnji okršaj sa San Lorencom biće prvi u ovom izdanju kupa u kome će snage odmeriti sa prvoligašem.

S druge strane, San Lorenco je uspeo da slavi u poslednjem meču odigranom u Liga kupu, i to upravo protiv Defense i Hustisije, ali je pre toga imao tri remija zaredom i četiri meča bez pobede. Tim se takođe dosta namučio kroz plasman do polufinala, kada se u četvrtfinalu sastao sa San Martinom iz San Huana, članom druge lige, i pobedio minimalnom razlikom. Jedini pogodak na meču postigao je Federiko Điroti iz penala, u završnici prvog poluvremena.

Ipak, izabranici Rubena Darija Insue nisu primili nijedan gol u četiri utakmice koje su odigrali u ovom izdanju Kupa. Svoj put započeli su udobnom pobedom od 3:0 protiv Sarmijenta iz Resistensije, zatim su posle 0:0 u regularnom delu susreta slavili pri boljem izvođenju penala protiv Platensea. Kasnije je eliminisan i Belgrano, pobedom od 1:0 i konačno u četvrtfinalu savladan je i San Martin, takođe minimalnim rezultatom.

Trener San Lorenca finalizira detalje kako bi sastavio tim u potrazi za prvim finalom Kupa Argentine, a pred ovim značajnim mečom, Ruben Dario Insua ima dve nedoumice u timu koji će činiti startnih jedanaestorica. Najvažnija varijanta koju bi trener San Lorenca mogao da napravi bila bi u napadu, a Adam Bareira će se čekati do poslednjeg minuta jer je samo noć ranije, ofanzivac bio u sastavu reprezentacije Paragvaja protiv Kolumbije u južnoameričkim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2026. godine. U isto vreme, Ivan Leguizamon je takođe pozvan u nacionalni tim Guarani naroda, i kao Bareiro, biće prijavljen za meč protiv Defense i Hustisije. U slučaju da jedan od dvojice napadača ne može da startuje, njegovo mesto će zauzeti Federiko Điroti.

Druga nedoumica koju Insua ima je u veznom redu, jer se trener nalazi između zadržavanja Gonzala Maronija u startnom timu ili njegove zamene Manuela Insauraldea, koji je imao zapažene nastupe u poslednje dve utakmice ulaskom sa klupe za rezerve, ali dugo nije bio u startnih jedanaest. Karlos Sančez, jedan od defanzivaca San Lorenca, takođe će početi meč protiv Defense na poziciji libera umesto Gastona Kampija.

Ova dva tima u ovogodišnjem izdanju Liga kupa imaju veoma lošu kampanju iza sebe. Sa preostalim kolom koje je na programu idućeg vikenda i bez šanse za plasman u završnicu druge faze, San Lorenco je tokom prethodnih 13 kola postigao samo devet golova, dok je Defensa i Husticija postigla ukupno 12 golova. Dakle, reč je o timovima koji imaju velikih poteškoća u samoj kreaciji igre. U trenutnoj takmičarskoj godini susreli su se dva puta, a pored nedavne pobede San Lorensa u Liga kupu, viđen je i remija bez golova u Profesionalnoj ligi .

KUP ARGENTINE - POLUFINALE (JEDAN MEČ, NEUTRALNI TEREN)

Četvrtak

Boka Juniors - Estudijantes 2:3 (2:1)

/Merentijel 29, 43 - Kariljo 3, Boseli 46, Figal 64ag/

Petak

01.10: (2,90) Defensa i Hustisija (2,90) San Lorenco (2,55)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kup ArgentineJužna AmerikaDefensa i HustisijaSan Lorenco

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara