(©Reuters, Shutterstock, MOZZART Sport)
(©Reuters, Shutterstock, MOZZART Sport)

Ko igra za Norvešku i koliko su opasni? Prvi put večeras lansiraju poker asova koji su čekali 20 godina

Vreme čitanja: 7min | čet. 08.10.20. | 11:53

Tandem napadača je kombinovano dao 77 golova prošle sezone

Poslednje veliko takmičenje na kojem je učestvovala reprezentacija Norveške, bilo je EP u Holandiji i Belgiji pre 20 godina. Bilo je to i poslednje evropsko prvenstvo na kojem je učestvovala naša reprezentacija. Bili smo zajedno u grupi.

Jugoslavija je na neverovatan način prošla dalje pošto joj je francuski razbojnik Žil Vesije ukrao pobedu nad Španijom u poslednjem kolu i u jednom trenutku je delovalo da su Plavi ispali. Ipak, Norveška nije savladala Sloveniju i oba tima su završila sa istim brojem bodova. Ali Jugoslavija je imala bolji međusobni skor zahvaljujući onoj doktorskoj partiji Dragana Stojkovića Piksija koji je protivniku sakrio loptu i golu Sava Miloševića. Norvežani za koje su igrali Tore Andre Flo, Ole Gunar Solskjer, Stefan Iversen i još neki dobri igrači nisu useli da savladaju Slovence 21. jula u Arnemu i bio je to njihov poslednji meč na nekom velikom takmičenju.

Izabrane vesti

Tačno mesec dana posle tog kobnog meča za Norvežane je u Lidsu rođen Erling Braut Haland. Ili kako se već izgovara to njegovo ime i prezime… Otac Alf Ingi je taman bio prešao iz Lidsa u Mančester Siti za 2.500.000 funti i došao je kao veliko pojačanje. Nedugo potom će mu Roj Kin okončati karijeru divljačkim uništavanjem kolena. Niko nije mogao ni da pretpostavi da će se baš ona Halandova beba čekati da poraste kako bi Norveška konačno otišla na neko veliko takmičenje.

I izrasla je u najboljeg mladog centarfora Evrope.

Haland (©AFP)Haland (©AFP)

Sve oči Norveške će večeras biti uprte u Terminatora iz Borusije Dortmund. Naš selektor Tumbaković je čak poručio da očekuje božju pomoć u zaustavljanju Halanda što nam baš i ne uliva mir i spokoj ako se naš stručni štab bavio molitvama umesto skautingom. Iz našeg tabora su mnogo pažnje posvetili Halandu prethodnih dana. Čak i previše jer su mladom i “napaljenom” momku samo dali još više gasa pred najvažniji meč u njegovoj reprezentativnoj karijeri.

Haland je takav tip. Što više pažnje i pritiska ima, on igra sve bolje. Kada se zimus očekivalo da prelaskom iz Salcburga u Dortmund “naiđe na tvrdo” kao nezreli klinac, on je potpuno eksplodirao. I pokazao da može da igra na najvišem nivou. Kombinovano u Salcburgu i Dortmundu, Haland je prošle godine dao 44 gola na 40 mečeva u svim takmičenjima. I ovu sezonu je počeo sa pet komada na pet mečeva. Niko više nema dilemu da je Haland uz Mbapea buduća superzvezda evropskog fudbala i verovatno najbolja klasična “devetka” kada Levandovski siđe sa scene. Takvih igrača je nekad bilo više, a danas su prava retkost. Pogotovo ovako mladi kao što je Haland.

Plavokosi razbijač ipak nije jedini adut Norveške. Tu su još trojica sa velikim potencijalom. Imali su po godinu ili dve kada je Norveška ispala od Jugoslavije.

Norvežani će večeras prvi put u reprezentaciji lansirati poker mladih asova na kojima se bazira sadašnjost i budućnost njihovog fudbala. Pored Halanda, to su još ofanzivni vezista/krilo Martin Edegard (21) iz Real Madrida, zadnji vezni Sander Berge (22) iz Šefild Junajtreda i štoper Kristofer Ajer (22) iz Seltika. Njih četvorica nikada pre nisu počeli u startnoj postavi norveškog A tima, ali jesu u mlađim reprezentativnim selekcijama.

Berge, Ajer i Edegard (©AFP)Berge, Ajer i Edegard (©AFP)

Od malih nogu su u Norveškoj prepoznali ogroman potencijal u ovim momcima. Nekadašnji Bajernov i Čelsijev igrač Erland Jonsen ih je trenirao u U15 selekciji.

“Berge, Haland i Ajer su imali period kada su naglo izrasli. Po 10 centimetara za pola godine. Tada je trebalo strpljenja sa njima. Neke stavri koje su do tada dobro radili, sa novom konstitucijom su zaboravili. Od izuzetno talentovanih su došli do beznadežnih slučajeva. Edegard je bio najnapredniji kada im je bilo po 17. Za njega smo znali da će uspeti, ali za ostalu trojicu nismo bili sigurni jer su mnogo varirali zbog naglog rasta”, kaže Jonsen.

Čime su vas kasnije najviše iznenadaili?

Brzinom. Razvili su brzinu u svemu što rade. Od razmišljanja, analiziranja, signala na terenu do generalnih fudbalskih elemenata koje rade brže nego kada su bili u Norveškoj”.

Martin Edegard je u norveškom šampionatu debitovao sa 15 godina i 118 dana i postao rekorder. Nekoliko nedelja kasnije je debitovao i za A selekciju Noirveške. Od tada je počela potera velikih klubova za njim da bi ga sa 16 godina kupio Real Madrid. Mnogima je ta priča tada delova prepumpana i preterana. Primeri Halilovića u Barseloni ili Mastura u Milanu su bili dovoljno upozorenje da talentovana deca ne postaju uvek i veliki igrači. Pogotovo kada ih slava rano udari u glavu.

Edegard je bio drugačija priča. Sve je išlo prirodno. Real ga nije gušio već ga je pustio da se razvija na pozajmicama u Herenvenu, Viteseu i Real Sosijedadu. Sa svake od njih se vraćao, bolji, jači i iskusniji pa je Zinedin Zidan ovog leta rešio da mu nisu potrebna kupljena pojačanja i vratio je Norvežanina u prvi tim Reala da se bori i pojača konkurenciju.

Od Edegardove lucidnosti i vizije će da zavisi i koliko upotrebljiih lopti će da dobiju Haland i Selot u špicu. Vezista Reala je najkreativniji igrač norveškog tima i ako Orlovi njega neutrališu, biće na dobrom putu.

Martin Edegard (©AFP)Martin Edegard (©AFP)

Dva meseca posle Edegarda, u norveškom fudbalu je debitovao Kristofer Ajer. Sa 16 godina je poneo kapitensku traku Starta u prvenstvu i postavio rekord kao najmlađi kapiten u istoriji tamošnjeg fudbala. Igrao je zadnjeg veznog, a mreže je tresao kao napadač. Sa 18 godina je otišao na probu u Seltik i ostao tamo za smešnih 650.000 funti. Prvu sezonu je proveo na pozajmici u Kilmarnoku i pokazao ogroman potencijal. Brendan Rodžers ga je vratio i po nagovoru asistenta Kola Turea ga prekomandovao na poziciju štopera na kojoj je nezamenjiv već tri i po godine. Ovog leta je Milan hteo da ga dovede, ali nije ponudio traženih 20.000.000 evra i plavokosi štoper je ostao u Glazgovu. Odbrana današnje Norveške ne uliva previše poverenja i zato sve njihove nade počivaju na Ajeru.

Godinu dana pre Edegarda i Ajera, u norveškom fudbalu je debitovao zadnji vezni Sander Berge. Zaigrao je za drugoligaša Asker sa 15 godina. Odmah ga je uzela Volerenga u kojoj je igrao dve sezone pre nego što ga je namirisala čuvena skauting služba Genka koja je ranije otkrila De Brujnea, Milinković Savića, Kulibalija… Tri i po godine je Berge bio standardan u Genku da bi prošle zime za 24.000.000 evra prešao u Šefild Junajted kao najskuplje pojačanje u istoriji kluba.

Poslednji iz pokera mladih asova koji je debitovao u norveškom fudbalu je bio najmlađi i najtalentovaniji – Haland. Nije imao ni 16 godina kada je zaigrao za drugoligaša Brine. Išao je na probu u Hofenhajm da bi ga u Molde sa 16 godina doveo Ole Gunar Solskjer i lansirao ga u prvi tim. Mnogi veliki klubovi su ga želeli iz Moldea, ali ga je kaparisao red Bul Salsburg. Otac Alf Ingi kao bivši fudbaler je dobro znao kakva je Salcburg sredina za razvoj mladih igrača. Sve ostalo kasnije je istorija…

Poker maldih plavušana će večeras biti žila kucavica norveškog tima protiv Srbije. Ali ima tu još dobrih igrača. Pre svih Aleksander Serlot koji je u sneci Halanda ali je prošle sezone oduševio u Trabzonu. Kao tinejdžer je debitovao za Rozenborg ali se nije izborio za mesto, pa ga je karijera dalje vodila preko Boda i Gorningena do Midtjilanda u kojem je zasijao. Kristal Palas je u januaru 2018. rešio da iskešira 9.000.000 evra za ne toliko poznatog Norvežanina i promašio je. Serlot se nije sanašao na Selhurst Parku pa je ubrzo pozajmljen Gentu i prošlog leta prodat Trabzonu gde je mimo svih očekivanja odigrao ludačku sezonu. Postigao je 33 gola i zabeležio 11 asistencija na 49 mečeva pa nije bilo šanse da ga Trabzon duže zadrži. Lajpcig je platio 20.000.000 evra i doveo Serlota kao zamenu za Tima Vernera.

Serlot i Haland (©AFP)Serlot i Haland (©AFP)

Kombinovano, Haland i Serlot su prošle sezone dali 77 golova. Retko koja reprezentacija ima dvojicu napadača koji su imali takve sezone iza sebe. Zato će njih dvojica sigurno da počnu u tandemu večeras. Iza njih je kao plejmejker siguran Edegard koji će igrati desno. Berge će biti osigurač ispred odbrane. Iskusni Fulamov Stefan Johansen će kao kapiten popuniti treće mesto u veznom redu, a jedina je dilema ko će biti četvrti. Henriksen iz Rozenborga, Norman iz Rostova ili eventualno Eljunusi iz Seltika na levo krilo.

Odbrana je najslabiji deo tima. Ajer je tu jedini pouzdan igrač. Uz njega će u tandemu igrati Rozenborgov veteran Tore Reiginusen, a na desnom beku je siguran Omar Elabdelaui kojeg smo jesenas gledali u dresu Olimpijakosa protiv Zvezde, a nedavno ga je kupio Galatasaraj. Pozicija levog beka je rak rana Norveške pošto standardni izbor Alesami nema klub od isteka ugovora sa Blekbernom, a alternativa Meling iz Nima ne uliva mnogo poverenja. Na golu je siguran Jarstajn iz Herte.

Na klupi od ozbiljnih opcija imaju napadača Džošuu Kinga iz Bornmuta i novu nadu Jensa Petera Haugea koji je nedavno prešao u Milan iz Boda pošto je u međusobnom duelu kvalifikacija za Ligu Evrope raspametio odbranu i čelnike Rosonera pa su ga odmah kupili. On bi mogao da bude tajno oružje Norveške u drugom poluvremenu.

Na papiru, Norveška trenutno ne deluje kao bauk. I definitivno joj fali iskustva. Ali isto tako smo možda svedoci zlatne generacije u nastajanju za koju bi svet večeras mogao prvi put da čuje. Gomila norveških igrača je tek na početku karijera i preti ozbiljnim potencijalom. 



tagovi

reprezentacija NorveškeErling HalandSander BergeMartin EdegorKristofer AjerAleksander Serlot

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara