Ko je Mateo Garsija

Vreme čitanja: 8min | ned. 18.08.19. | 18:34

Kako je došao, kakva mu je karijera bila do sada i šta može da se očekuje od njega

Saga je završena. Mateo Garsija je novi igrač Crvene zvezde!

U jednoj od najzanimljivijih transfer epizoda Crvene zvezde u ovom veku, argentinsko krilo je prizemeljno na Marakanu kao kapitalno pojačanje. Kako to obično ide na ovim prostorima, euforija je prerasla u histeriju pa će pred Matea Garsiju biti postavljena ogromna i nerealna očekivanja, tradicionalno probirljive Zvezdine publike.

Izabrane vesti

Igraču za kojeg pre pet dana niko u Srbiji nije čuo (čast izuzecima), danas se pripisuju mitske sposobnosti i u najmanju ruku se očekuje da predribla trojicu igrača Janga Bojsa i postigne gol za plasman u Ligu šampiona.

Istina je negde na sredini. To što za Garsiju većina fudbalske Srbije nije čula, apsolutno ništa ne znači. Njegova kupovina definitivno ima više smisla i logike nego dovođenja nekih drugih zvučnijih imena iz prethodnih sezona poput Moučea, Kafua, Stojiljkovića... Ali isto tako je nerealno očekivati od mladog Argentinca da odmah zablista iako je došao kao pojačanje za ključni dvomeč protiv Jang Bojsa. Realna očekivanja su da Mateo Garsija može u budućnosti da postane jedan od najboljih stranaca u novijoj istoriji Zvezde i da po igračkim kvalitetima možda donese i više nego što je donosio Nemanja Radonjić čiji odlazak Zvezda nije uspela da nadoknadi u prethodnih godinu dana.

Prvo da se podsetimo kako je išla priča oko dolaska Garsije. Posle eliminacije Kopenhagena i obezbeđenih miliona od Evrope, Zvezda je krenula u realizaciju dovođenja kapitalnog pojačanja. Brojni igrači su skautirani i bili su želja za pojačanje na krilu. Od Ranđelovića iz Olimpijakosa, preko Darka Lazovića, Lea Natela iz APOEL-a, Mohe i Čavrića iz Slovana, do Varde iz PAOK-a. Rukovodstvo Zvezde se na kraju odlučilo za Garsiju. Koji u ovoj konkurenciji zaista deluje kao najbolje i najlogičnije rešenje. Zvezda je u dramatičnim pregovorima odnela pobedu na Olimpijakosom i angažovala Garsiju.

Da se podsetimo i detalja. Prema našim saznanjima, obeštećenje Las Palmasu iznosi 1.800.000 evra u tri rate. Španski i argentinski mediji pišu drugačije i obeštećenje da iznosi 2.200.000 evra od kojih 20 odsto od transfera ide Garsijinom bivšem klubu Institutu iz kojeg je došao na Kanare. Dalje, Garsija je potpisao ugovor na četiri godine sa godišnjom platom od 500.000 evra.

Utisak je da je Zvezda moždi mogla da prođe i sa jeftinijim troškovima obeštećenja. Pogotovo jer je Garsija ušao u poslednju godinu ugovora, Las Palmas nije računao na njega i znalo se da mora da ga proda. Španci nisu bili baš u nekoj dobro poziciji da postavljaju visoke uslove. Ali kada se Olimpijakos uključio u trku, situacija se promenila i Zvezda je morala da bude konkretna ili da odustane.

Što se Garsijnog ugovora tiče, utisak je da je Zvezda prošla dobro. Do pre dve ili tri godine su ugovori od 500.000 evra bili retkost i prava bomba u srpskom fudbalu. Ipak, cene u fudbalu su drastično skočile, novca je daleko više nego pre tri godine, pa se takav globalni trend delom preliva i na srpski fudbal. Inostrano, a iole kvalitetno pojačanje, se danas ne može naći za ugovor manji od 300.000-400.000 evra. Garsija čak neće biti ni najplaćeniji igrač u timu. Više od njega zarađuju Marin, Boaći, Tomane, a i u taboru večitog rivala postoje plaćeniji igrači. Dakle, Garsijin ugovor je u rangu kapitalnog pojačanja. Čak i manji kada se zna da je Zvezda plaćala beskorisnog Kafua oko 700.000 evra.

Potpis ugovora na četiri godine jasno govori koliko ozbiljne planove ima Zvezda sa Garsijom i koliko očekuje od njega. Kako na sportskom, tako i na finansijskom planu kada dođe vreme za prodaju. Projekcija je da Garsijina kasnija prodaja isplati sva uložena sredstva u njega. Saradnja na četiri godine govori i da će Zvezda biti mirna makar dve godine i da niko neće moći da je pritisne na prodaju Garsije ako to ona neće. Drugim rečima, Terzić će imati jak pregovarački kapacitet i jake adute u rukama kad bude razgovarao o prodaji Argentinca. Naravno, sve to pod uslovom da se on na Marakani razvije u igrača kakvog očekuju...

A zašto su velika očekivanja i ko je zapravo Mateo Garsija?

Pojavio se u Institutu iz Kordobe kao čudo od deteta i sa 17 godina zaigrao u drugoj ligi Argentine. I ispunio ocu životni san. Mario Garsija je običan čovek iz Kordobe čija najveća strast je navijanje za Instituto. Možda vam ime ovog kluba ne znači mnogo, ali ima značaj u istoriji argentinskog fudbala. Nije velikan, nema trofeje, ali ima tradiciju pravljena sjajnih igrača. U njemu su ponikli veliki Mario Kempes, legendarni Osvaldo Ardiljes, na kraju i aktuelni as Paulo Dibala. U njemu je ponikao i Mateo Garsija. San Marija Garsije se ustvari ispunio kada je odveo Matea na prvi trening. Gledao ga ja na treninzima i utakmicama, ali nije bio ona vrsta alavih i bolesno ambicionih roditelja.
Nikada me nije pritiskao... ’Srećno sine, volim i te i želim ti sve najbolje. Neka ovo bude tvoja najbolja utakmica’. To je jedino što mi je govorio pre mečeva“, pričao je kasnije Mateo Garsija kada je debitovao za prvi tim.

Tako je nastala fotografija koja je u argentinskim medijima stekla status kultne. Mario Garsija kako ljubi sliku sina u novinama pred meč Instituta. Fotografija je izabrana među 10 najboljih u argentinskom sportu u 2015. godini.

Pre toga je Mateo bio član argentinske selekcije do 15 godina, a dobijao je i pozive u reprezentaciju do 17 godina. Otkako je kao 17-godišnjak debitovao u prvom timu Instituta, više nije gubio status standardnog prvotimca. Smatran je najvećim talentom koji se pojavio u klubu od Paula Dibale.
„Imamo dečka sa posebnim kvalitetima. Drugačiji je od ostalih. Samo moramo polako sa njim“, govorio je trener Čulo Rivoira.

Posle dve sezone, stigla je prva ponuda. Las Palmas je u leto 2017. došao po Garsiju. Ponudili su 250.000 evra, ali su na kraju morali da plate 400.000 i 20 odsto od naredne prodaje. Kike Setjen je dao zeleno svetlo za njegov transfer. Doveden je kao krilo koje će vertikalnom igrom i brzinom praviti razliku po levom boku.

Garsija je postepeno dobijao šansu u Las Palmasu, u prvih 16 kola je dva puta bio starter i tri puta ušao sa klupe. Kasnije je igrao skoro stalno. Više kao džoker sa klupe nego kao starter. Ukupno je igrao 19 puta u Primeri, 11 puta ušao sa klupe i dao golove Deportivu i Espanjolu. Najviše je oduševio igrom u meču protiv Sportinga kada je po oceni španskih izveštača slomio brazilskog beka Daglasa kao igračku. U finišu sezone mu se ostvario san i da upozna Lea Mesija.
„Popričali smo 15 sekundi, znao je da sam Argentinac, ali nisam mogao da dobijem dres. Već ih je podelio šest, ja sam zakasnio“, pričao je kasnije Mateo Garsija.

Odigrao je i četiri meča u Kupu kralja, a posebno je impresionirao u meču protiv Atletika u Madridu kada je dao i namestio gol u pobedi od 3:2.

Ipak, dolaskom Manuela Markeza na mesto trenera Las Palmasa, Garsijina budućnost više nije bila na Kanarima. Markez ga je precrtao kako bi forsirao Ernana Toleda na mestu inostranog igrača. Garsijin veliki hendikep je bila situacija sa pasošem. Prilikom dolaska iz Instituta, postojala su obećanja da će uskoro dobiti italijanski pasoš i da se posle toga neće tretirati kao stranac, što bi Las Palmasu otvorilo prostor za igrača sa pasošem van EU. Dva mesta stranaca su bila zacementirana za Lemosa i Arauha, a treće je pripalo Toledu. Do dana današnjeg, Garsija nije dobio taj italijanski pasoš...

Otišao je na pozajmicu u drugoligaša Osasunu. Tamo je odigrao 12 mečeva, nije dao gol i posle šest meseci je otišao na pozajmicu u Alkorkon. Tu je već bio standardan. Za šest meseci je upisao 21 meč i dao dva gola. Očekivalo se da dobije novu šansu u Las Palmasu, ali se trener Manolo Himenez prošlog leta odučio za druge igrače na poziciji levog krila.

Reagovao je bivši Las Palmasov trener Pako Erera i doveo ga na pozajmicu u Aris. Las Palmas je ranije imao sjajna iskustva sa pozajmicama igrača u grčki fudbal što su najbolje pokazali primeri Arauha i Livaje. Ispostavilo se da je i Mateo Garsija procvetao u Grčkoj kod Erere.

Fenomenalno je Argentinac otvorio sezonu u limitiranoj ekipi Arisa sa tri gola i asistencijom na prvih pet mečeva. Već u oktobru su grčki i španski mediji pisali da su AEK i Olimpijakos ozbiljno bacili oko na Garsiju za ovo leto. U martu se Fenerbahče pominjao kao zainteresovani klub. A u aprilu je odjeknula prilično čudna vest. Lokalna Provinsija je napisala da je Mateo Garsija prodat za 3.000.000 evra?! Nije otkriveno kome, ali se spekulisalo da su u pitanju Olimpijakos, AEK ili PAOK. Aris je imao rok do kraja aprila da aktivira klauzulu za otkup ugovora po ceni od 6.000.000 evra, ali nije mogao toliko da plati i odustao je.

Garsija se posle sjajne sezone (11 golova i jedna asistencija na 32 meča) vratio u Las Palmas, ali tamo nisu računali na njega i stavljeno mu je do znanja da će biti prodat. Trener Pako Erera koji ga je doveo u Aris ga je sada hteo u Birmingemu. Derbi Kaunti i Svonsi su takođe bili zainteresovani, američki Di-Si Junajted, ali na kraju su u trci ostali Olimpijakos, PAOK i Crvena zvezda. Zvezda je prvo nudila 400.000 evra po sezoni za tri godine, Olimpijakos je nudio preko 600.000 evra godišnje. Ipak, Garsija je prvo došao u Beograd na pregovore i prihvatio Zvezdinu poboljšanu ponudu.   

Na Marakani mu je obećana bolja sportska perspektiva, veća minutaža i bitnija uloga u timu. Nije se vodio čisto finansijskim motivima i postao je četvrti Argentinac u istoriji Crvene zvezde. Prethodnici Barkos i Mouče su bili promašaji, Ibanjez je ostavio pozitivan utisak, a od Garsije se očekuje da ih debelo nadmaši.

Šta će Garsija doneti Zvezdinoj igri?
„Veoma je brz i jako dobar u situacijama jedan na jedan. Ali potrebno je da taktički napreduje. Pogotovo što se tiče kretanja. Ponekad se zaboravi na terenu i ne ispuni ono što trener traži od njega. Još je mlad i potrebno mu je da ljudi veruju u njega. Potrebno mu je da se oseti bitnim. Pako Erera je to znao i zato je pokušao da ga dovede u Birmingem. Ali taj famozni italijanski pasoš je opet bio problem. Nije ga još dobio. Imao je i ponude iz Amerike ali je iz fudbalskih razloga želeo da ostane u Evropi“, rekao je za MOZZART Sport, grčki novinar Todoris Vasilis koji je pratio Garsiju prošle sezone u Solunu.

Očigledno da su u Zvezdi ubedili Argentinca da im je potreban, da im je bitan i da će u Beogradu dobiti ono što ne bi na nekom drugom mestu. Prvu šansu će imati već u sredu u Švajcarskoj. Ako Vladan Milojević proceni da je Argentinac odmah spreman da uđe u vatru.

Kao drugo najskuplje pojačanje u istoriji Crvene zvezde, Mateo Garsija će biti pod većim mikroskopom nego bilo koji njegov saigrač. Ali za argentinski mentalitet to ne bi trebalo da bude prepreka.

Crvena zvezda je do sada imala fenomenalnu tradiciju sa pojačanjima iz Grčke. Počevši od trenera Milojevića, preko Bena do Marina. Ako Garsija bude na nivou dvojice pomenutih, biće to velika stvar za Crvenu zvezdu.

(FOTO: Shutterstock, Crvena zvezda, Instituto)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara