Fudbaleri Vidada i Berkana (©Reuters, ©AFP)
Fudbaleri Vidada i Berkana (©Reuters, ©AFP)

Ko je najjači u Africi?

Vreme čitanja: 2min | sub. 10.09.22. | 14:26

Meč Superkupa Crnog kontinenta između marokanskih klubova Vidad Kazablanke i Berkana na programu je u subotu od 21.00

Jedna od najinteresantnijih utakmica koje afrički fudbal može da ponudi na programu je ove subote od 21.00 časova. U Rabatu će se sastati Vidad Kazablanka i Berkan, u duelu za trofej Superkupa Afrike.

Marokanski timovi su prošle sezone bili dominantni na Crnom kontinentu, Vidad je osvojio Ligu šampiona, u onom kontroverznom finalu je savladao Al Ahli iz Kaira, dok je Berkan bio najbolji u Kupu konfederacije, afričkoj verziji Lige Evrope.

Izabrane vesti

Vidad je prekinuo seriju Al Ahlija od dve uzastopne osvojene Lige šampiona. Iskoristio je pomalo čudnu odluku CAF da se finale elitnog takmičenja umesto u Kamerunu ipak odigra u Kazablanci, napunuo je tribine svojim navijačima i došao do najvrednijeg trofeja po treći put u istoriji.

Sada će probati da učini isto i u Superkupu Afrike, pošto su poslednja dva osvajali upravo Egipćani. Prošle godine je u maju savladao tamo upravo Berkan, koji je osvojio Kup konfederacije i 2020. godine. Minule sezone Berkan je savladao Orlando Pajratse, pa je dobio novu šansu da osvoji Superkup.

21.00: (2,15) Vidad Kazablanka (3,00) Berkan (3,50)

Vidadu je ovo četvrti put da igra ovo takmičenje, osvojio ga je 2018, dok je 1993. izgubio od Afrika Sportsa, a 2003. od Zamaleka. Inače, nijedna druga zemlja nije imala ovoliko različit ekipa koje su igrale Superkup kao Maroko, ukupno šest. Radža ga je osvojila dva puta, Magreb jednom, dok su ASFAR i Fat Union poput Berkana gubili.

Najuspešniji tim u Superkupu Afrike je i dalje Al Ahli, sa osam trofeja, a prate ga Zamalek sa četiri i TP Mazembe iz Dominikanske Republike sa tri.

Ovo će da bude treći susret Vidada i Berkana u 2022. godini. Krajem juna je u prvenstvu tim iz Kazablanke kao gost savladao Berkan sa 1:0, a tim trijumfom je overio titulu ispred Radže. Međutim, nije morao Berkan dugo da čeka na osvetu, krajem jula su igrali finale Kupa Maroka, gde je on trijumfovao posle penala. Prethodno za 120 minuta igre nije viđen nijedan gol.

Sastali su se potom krajem avgusta Vidad i Berkan još jednom, u prijateljskom meču. Osvajač Kupa konfederacije je slavio sa 2:0. Više od dva gola nije viđeno na poslednjih pet susreta Vidada i Berkana.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

SUPERKUP AFRIKE – FINALE

Subota

21.00: (2,15) Vidad Kazablanka (3,00) Berkan (3,50)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Superkup AfrikeVidad KazablankaBerkane

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara