©Starsport
©Starsport

Ko je TSC-u doneo Ligu šampiona? Desna strana iz Lučana, bivši vezista Zlatibora, oživljeni Luka Ilić i golman sa prvim seniorskim minutima

Vreme čitanja: 8min | pet. 02.06.23. | 17:06

Kompletan sadašnji roster koštao je čelnike kluba manje od pola miliona evra, ako se računa samo vrednost transfera.

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Bačke Topole)

Mnogo se pričalo o Topolčanima nakon prvog plasmana u Evropu pre tri godine. Ekipu su tada činili fudbaler koji su i doneli plasman u Mozzart Bet Superligu. Nekolicina njih je tada igrala prve minute u elitnom rangu sprskog fudbala. U moru odlazaka i dolazaka tokom narednih godina, ove sezone se iskristalisao tim koji je TSC-u doneo titulu vicešampiona Srbije, stigao do polufinala kupa i obezbedio plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona. Gotova sva pojačanja su opravdala taj epitet, bilo je i odlazaka, ali su klub i stručni štab uspeli da izvuku iz fudbalera maksimum i da svakome pronađu pravu poziciju.

Izabrane vesti

Impresivno je kada se pogleda kako je sklapan tim TSC-a. Nije bilo skupocenih stranaca, nije bilo preplaćenih igrača, fokus je bio na iskustvu, ali i potencijalu. Igrači su dovođeni po kalupu, kako bi se uklopili u planirani sistem igre. Za neke je delovalo da su im karijere u padu pa ih je ova sezona vratila u život. Samo par igrača je dovedeno uz plaćeno obeštećenje, svi ostali su stizali po isteku ugovora sa prethodnim klubom, eventualno na pozajmicu. Kada se uzme u obzir da je na početku sezone otišao Mihajlo Banjac u rekordnom transferu za klub (1,6 miliona evra plus bonusi) i da klub nije taj novac u potpunosti potrošio na dovođenje novih igrača, veličina uspeha je veća. U suštini, kompletan sadašnji roster koštao je čelnike kluba manje od pola miliona evra, ako se računa samo vrednost transfera.

Iskusni Nenad Filipović koji je godinama bio prvi izbor je preseljen na klupu, jer je mesto čuvara mreže bilo predviđeno za Nikolu Bursaća. Mladi golman se povredio dan pred premijeru protiv Čukaričkog, pa je tu igrom sudbine došao Veljko Ilić koji je ove sezone zabeležio prve minute u seniorskom fudbalu. On je pre dve godine stigao iz omladinskog pogona Crvene zvezde i sada se njegovo angažovanje ispostavilo kao pravi potez kluba iz Bačke Topole. Čak 15 puta je Ilićeva mreža ostala mirna u prvenstvu, odbranio je i dva penala. Nakon poziva u mladu reprezentaciju usledio je i vrhunac, pošto se našao na proširenom spisku selektora Dragana Stojkovića Piksija. Ove godine će napuniti tek 20 godina. Nemanja Jorgić, igrač sa najdužim stažom u klubu, presedeo je celu sezonu na klupi, posmatrajući odatle istorijski uspeh svog kluba. Pamte se i dalje njegovi nastupi u trećem i drugom rangu sprskog fudbala, a upisao je i preko sto nastupa za Topolčane.

U odbrani su od starosedelaca sezonu dočekali Nemanja Petrović i Goran Antonić. Nekadašnji levi bek Partizana je posle Humske otišao put Izraela i Portugala, da bi karijeru potom oživljavao u redovima Rada i Napretka. Sa Građevinarima je Petrović bio pretposlednji u ligi, globalna kriza izazvana virusom korona je sprečila ispadanje tima iz Beograda. Posle Kruševca, sada će sa TSC-om drugi put igrati u Evropi. Antonić je takođe duže vreme u klubu, igrač koji je ponikao u subotičkom Spartaku stigao je u tim iz Bačke Topole pre četiri godine iz Jermenije, posle osvojenog kupa sa Alaškertom. Malo kraće od pomenutih defanzivaca u timu su Josip Ćalušić i Aranđel Stojković. Hrvatski internacionalac je stigao iz Celja, sa kojim je bio prvak Slovenije i već igrao kvalifikacije za Ligu šampiona, karijeru su mu često ometale povrede i često je izostajao, ne i ove sezone gde je odigrao fenomenalno i bio deo druge najbolje odbrane lige.

Univerzalac Stojković je stigao iz Vojvodine sa kojom je osvojio kup Srbije i vrlo je bitan šraf u igri tima Žarka Lazetića. Prebačen na poziciju centralnog beka, ali može da pokrije i po bokovima i u veznom redu. Igrači sa najviše iskustva u zadnjoj liniji su svakako Dušan Cvetinović i Miloš Cvetković. Nekadašnji fudbaler Lansa je otkupljen u januaru od kragujevačkog Radničkog i dao je doprinos osvajanju titule vicešampiona. Bez obzira na godine visoki štoper je pokazao da i dalje može da se računa na njega, te da nije slučajno igrao u Francuskoj, Švajcarskoj, Norveškoj i Japanu. Cvetković je prošle sezone zajedno sa Sašom Jovanovićem igrao po desnoj strani u ekipi Mladosti iz Lučana, a svoju klasu je prikazao i u redovima TSC-a. Nakon Crvene zvezde, Napretka i Levskog iz Sofije, odigrao je možda i najbolju sezonu u svojoj karijeri desni bek u Bačkoj Topoli, a u januaru je napunio 33 godine.

Na kraju što se tiče odbrane, vredi pomenuti dolazak Nemanje Stojića, koga je Žarko Lazetić doveo iz svog nekadašnjeg tima u kojem je Stojić postao i kapiten. Nije mogao ni da sanja Stojić da će nakon ispadanja iz lige sa Metalcem stići do drugog mesta u Mozzart Bet Superligi i kvalifikacija za Ligu šampiona. Dobre partije su ga dovele i do nacionalnog dresa, upisao je nastup u prijateljskom meču protiv SAD, da bi potom bio i deo ekipe koja je savladala Litvaniju i Crnu Goru. Nisu bez razloga već stizale brojne ponuda za njega na adresu njegovog trenutnog kluba. Od mlađih igrača, tu je Vukašin Krstić, mladi centralni bek nije dobio značajniju minutažu, ali je pokazao potencijal i na njega će računati Lazetić i sledeće sezone. On je još jedna akvizicija iz omladinskog pogona Crvene zvezde.

Pokazao je u prvom kolu klasu Mihajlo Banjac, a potom se otisnuo put Rusije i Krasnodara u rekordnom transferu za klub. Vezni red je ostao najtanji deo terena i tu su najviše fudbalera doveli Topolčani. Kapiten Tomanović je ostao do polusezone pa je prešao u Železničar iz Pančeva kojem je doneo plasman u Mozzart Bet Superligu, a sem Ifeta Đakovca svi ostali su novajlije. Đakovac je došao pre dve godine iz Zlatibora, plaćen je svega 55.000 evra i odigrao je do sada najbolju sezonu u svojoj karijeri. Deset pogodaka u prvenstvu je svakako veliki uspeh za fudbalera koji često igra kao zadnji vezni. Iz Voždovca je prošlog leta stigao Ivan Milosavljević, nekadašnji polaznik Partizanove fudbalske škole. Par dobrih partija kreativnog veziste, koji je opravdao uložen novac. Nikola Kuveljić je došao na pozajmicu iz Visle Krakov, da bi pred kraj sezone TSC otkupio njegov ugovor za 150 hiljada evra. Kuveljić je odlične partije pružao u Javoru, i baš protiv tima iz Bačke Topole je postigao pogodak, pre odlaska u Poljsku. Kao zalog za budućnost su dovedeni i mladi Miljan Krpić, kojeg Lazetić voli da koristi kada ima potrebu da sačuva rezultat, kao i Mihajlo Milosavić, bivši fudbaler omladinaca Crvene zvezde. Milan Radin je pojačao vezni red u januaru ove godine, pamte ga ljubitelji fudbala po igrama u Partizanu i nastupima u Ligi Evrope, a pre TSC-a dve sezone je igrao u Gruziji, gde mu je saigrač bio i sadašnja zvezda Napolija Kvaratshelija.

Dugo se letos pričalo o njegovom dolasku, u pitanju je bila pozajmica, da bi na kraju igrač koji je bio i pod ugovorom sa Mančester sitijem stigao u Bačku Topolu. Luka Ilić je kao i nekolicina fudbalera tima odigrao sezonu života, bio motor ekipe i nosilac igre vicešampiona Srbije. Nakon pozajmica u Tventeu, NAC Bredi i Troi, u kojoj nije ni igrao, mnogi su otpisali nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde, koji je pomalo bio u senci svog rođenog brata i reprezentativca, Ivana. Oživeo je svoju karijeru Luka i stigao takođe do dresa Orlova, za njega se sada otimaju klubovi širom Evrope.

Zajedno sa Cvetkovićem iz Lučana je letos stigao i Saša Jovanović. Krilni napadač će sigurno po lepom pamtiti svoju prvu sezonu u TSC-u, nakon oporavka od povrede se ustalio u prvom timu, te je na kraju sezone upisao deset pogodaka, 14 asistencija i dva iznuđena penala. Bivši igrač Kordobe i Deportiva iz La Korunje je izgleda kao vino, što je stariji to je bolji. Takmičarsku godinu završava kao najbolje ocenjeni igrač Mozzart Bet Superlige. Često kritikovan i osporavan je bio Petar Ratkov, na kraju je mladi centarfor rođen 2003. godine završio kao treći najbolji strelac prvenstva (zajedno sa Nikolom Čumićem) sa 13 pogodaka. Niko nije znao za njega kada je sa 17 godina debitovao u seniorskom fudbalu, jer je pre Topolčana igrao za DIF iz Beograda. Ratkov je meta mnogih klubova i teško će ga zadržati ekipa TSC-a.

Kada je Martin Mirčevski došao u redove tima iz Bačke Topole, bio je najbolji strelac makedonskog prvenstva. Njegova je jedina nesreća što su svi koji igraju na njegovoj poziciji odigrali sezonu života. Bez obzira na manju minutažu, Mirčevski je postigao sedam pogodaka uz jedan het-trik, prvi u istoriji kluba u elitnom rangu takmičenja. Zbog dobrih partija u TSC-u je i debitovao u reprezentaciji Severne Makedonije.

Kao alternativa Ratkovu se našao stariji i iskusniji Stefan Vukić, koji je kao i Đakovac doveden iz ekipe Zlatibora iz Čajetine. Nije se raspucao ove sezone, za razliku od prethodne u kojoj je postigao 13 golova Vukić, ali je bio koristan u nekim mečevima. Nakon igranja u gotovo svim rangovima domaćeg fudbala, za Vukića sledi pravi izazov ukoliko ostane jer će imati priliku da se takmiči u elitnom takmičenju UEFA.

Juga Stanojeva nismo viđali često na terenu u nastavku sezone, ali je zbog veće minutaže u prvom delu uspeo da skupi dvocifren broj mečeva. Brzonogog napadača je omela povreda i zbog nje je duže izostajao sa terena. Nakon tri godine od kako je stigao iz Crvene zvezde, on će kako stoje stvari napustiti TSC i potražiti novi klub.

Vredni pomena jer su dali svoj doprinos, makar i minimalan, su i fudbaleri koji su retko viđeni na terenu. Slobodan Stanojlović je posle pogotka u prvom kolu otišao na pozajmicu u Novi Pazar, Bubakari Dukure se vratio u Javor, Nikolas Špalek je pokazao da nije više u formi kao kada je igrao Seriju A pa je brže bolje otišao u MTK u januaru. Nikola Čolić je takođe igrao na kašičicu, ali ne treba da očajava jer mu je tek dvadeset godina. Seke Adrian koji je stigao u januaru iz Diošđera, takođe nije opravdao očekivanja, zabeležio je četiri ulaska sa klupe. Nemanja Krsmanović je odigrao minut fudbala, da bi se tokom zimskih priprema povredio i udaljio sa terena do kraja sezone.

TSC SEZONA 2022/2023, drugo mesto u MOZZART BET SUPERLIGI:

Golmani: Veljko Ilić, Nenad Filipović, Nemanja Jorgić

Odbrana: Miloš Cvetković, Aranđel Stojković, Josip Ćalušić, Goran Antonić, Nemanja Stojić, Vukašin Krstić, Nemanja Petrović, Nemanja Krsmanović, Dušan Cvetinović;

Vezni red: Nikola Kuveljić, Milan Radin, Saša Tomanović (do februara 2023.), Miljan Krpić, Ifet Đakovac, Luka Ilić, Mihajlo Milosavić, Jug Stanojev;

Napad: Saša Jovanović, Petar Ratkov, Stefan Vukić, Martin Mirčevski, Nikola Čolić, Adrian Seke, Slobodan Stanojlović (do avgusta 2022.), Nikolas Špalek (do januara 2023.)


tagovi

Žarko LazetićMiloš CvetkovićLuka IlićSaša JovanovićPetar Ratkov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara