Batak, Milinković, Lazetić i Lešnjak, Foto: MN Press
Batak, Milinković, Lazetić i Lešnjak, Foto: MN Press

Ko može da zakomplikuje šampionsku trku: Samo Milinković i Lešnjak znaju kako zaustaviti večite

Vreme čitanja: 4min | ned. 17.04.22. | 11:35

Čak četiri od šest stratega koji predvode klubove u plej-ofu nema ni bod protiv Crvene zvezde

Skromno izdanje večitih rivala u 167. derbiju i duel okončan mirnih mreža uticali su da Crvena zvezda i Partizan šampionsku trku nastave sa istom razlikom sa kojom su i ušli u plej-of. Branilac titule poslednjih šest kola Superlige Srbije dočekaće sa dva boda prednosti, uz bolji učinak u međusobnim duelima što je primarni faktor u slučaju da timovi završe sa istim brojem bodova, a rasplet u trci za tron zavisiće od ishoda izazova večitih rivala protiv Čukaričkog, TSC-a, Radničkog, Voždovca, Vojvodine i Napretka.

Pomenuti timovi u dosadašnjem delu sezone uspeli su da otkinu dva boda Crvenoj zvezdi (Vojvodina je remijem 0:0 na početku sezone branioca titule već na prvom koraku stavila u podređeni položaj), dok su Partizan predstojeći protivnici spotakli dva puta (Čukarički i Napredak su odigrali nerešeno sa crno-belima u poslednjih mesec dana trke uoči plej-ofa), međutim kuriozitet je da nijedan od aktuelnih trenera članova plej-ofa nije u tekućoj sezoni bio na kormilu prilikom pomenutih utakmica.

Izabrane vesti

Iako u takmičarskoj godini koja je u toku nisu uspeli da pomrse konce najboljim klubovima superlige, pojedini treneri narednih rivala Crvene zvezde i Partizana umeli su da pokvare planove crveno i crno-belima.

Strateg sa najbogatijom istorijom duela sa večitim rivalima je Zoran Milinković, šef stručnog štaba Napretka. Predvodeći Rad, Voždovac, OFK Beograd, Spartak i Vojvodinu, Milinković je 11 puta izlazio na megdan Crvenoj zvezdi i po dva puta beležio remije i pobede.

Prvi put, crveno-bele je spotakao sa Vojvodinom 4. decembra 2010. godine kada je u okviru 15. kola Superlige iz Ljutice Bogdana odneo bod (2:2), a dve godine kasnije Milinković je sa OFK Beogradom bio koban po crveno-bele u oba takmičenja. Posle pobede (1:0) u prvenstvu, iskusni trener savladao je rivala i u četvrtfinalu Kupa Srbije (3:1). Konačno, Milinković je protiv Zvezde ostao neporažen i u jesenjem delu sezone 2014-2015. predvodeći Voždovac (2:2). Uz pomenute utakmice, Milinković je crveno-belima uzeo i bod sa Partizanom (0:0) leta 2015. godine, dok je nekoliko meseci kasnije, u novom večitom derbiju pretrpeo poraz (3:1).

Protiv Partizana, sadašnji šef stručnog štaba Napretka takođe je četiri puta izlazio neporažen, ali iz 13 duela prvi put je planove crno-belima pokvario sa Spartakom (1:1) jeseni 2009. godine, dok je na klupi Vojvodine u sezoni 2010-2011. oba puta odneo ceo plen protiv tima iz Humske. Usledio je niz poraza koji je prekinuo sa Voždovcem izborivši bod na strani (3:3) u utakmici odigranoj u februaru 2015. godine.

Uz Milinkovića, jedini trener među članovima plej-ofa koji je okusio slast pobede protiv oba tima sa Topčiderskog brda je Milan Lešnjak. Nedavno promovisani strateg Čukaričkog, u prvom mandatu na klupi Brđana, tokom 2016. godine uspeo je da zabeleži pobede i protv Crvene zvezde (2:1) i protiv Partizana (2:1). Ipak, Lešnjak je umeo protiv gradskih rivala i da prospe bodove te je sa Napretkom poražen od crveno-belih (0:1), dok je protiv crno-belih dva puta ostajao praznih šaka predvodeći Čukarički (1:2 i 0:1).

Kada su u pitanju preostala četvorica stratega još nijedan ne može da se pohvali remijem ili pobedom protiv Crvene zvezde, te je Žarko Lazetić pretrpeo svih pet poraza, kao i Radoslav Batak i Dragan Radojičić, dok je Aleksandar Linta dva puta izlazio na megdan crveno-belima i isto toliko puta ostajao praznih šaka.

Linta je Voždovac predvodio i jednom protiv Partizana, u novembru prošle godine, ali je u tom duelu poražen 0:3. Za razliku od straega Zmajeva, treneri Vojvodine, TSC-a i Radničkog iz Niša uspevali su da osete slast osvajanja bodova protiv crno-belih.

Aleksandar Linta, Foto: MN PressAleksandar Linta, Foto: MN Press

Dragan Radojičić je u sedam utakmica protiv kluba iz Humske ostvario po jedan trijumf i remui, uz pet poraza. Strateg novosadskog kluba upravo na klupi aktuelno tima, decembra 2008. godine stigao je do boda (0:0), dok je u narednom susretu, februara 2016, tada kao trener OFK Beograda, osvojio ceo plen (2:1). U narednih pet utakmica, na kormilu Proletera, Rada i Novog Pazara, Radojičić je protiv Partizana ostajao praznih šaka.

Konačno, Žarko Lazetić i Radoslav Batak po bod iz pet susreta sa crno-belima osvojili su u prvim susretima sa Partizanom. Lazetić je remi izborio jeseni 2020. godine (1:1) u Gornjem Milanovcu, dok je Batak otežao posao protivniku remijem (1:1) u prvom od dva susreta polufinala Kupa Srbije u sezoni 2016-2017. Ipak, u revanšu, kao i u naredna tri duela, mladi trener je poražen od rivala iz Humske.

UČINAK TRENERA KLUBOVA U PLEJ-OFU PROTIV CRVENE ZVEZDE I PARTIZANA

Zoran Milinković

Crvena zvezda 2 2 7

Partizan 2 2 9

Milan Lesnjak

Crvena zvezda 1 0 1

Partizan 1 0 2

Dragan Radojičić

Crvena zvezda 0 0 5

Partizan 1 1 5

Žarko Lazetić

Crvena zvezda 0 0 5

Partizan 0 1 4

Radoslav Batak

Crvena zvezda 0 0 5

Partizan 0 1 4

Aleksandar Linta

Crvena zvezda 0 0 2

Partizan 0 0 1


tagovi

Žarko LazetićMilan LešnjakZoran MilinkovićFK PartizanFK Crvena zvezdaAleksandar Linta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara