Ko nastavlja trku sa Bajernom?

Vreme čitanja: 3min | sub. 09.01.21. | 11:41

RB Lajpcig ili Dortmund? I, može li Leverkuzen da se vrati u igru, a Šalke da najzad pobedi i pobegne od negativnog rekorda? Mnogo pitanja pred današnje mečeve u Bundesligi

Sve ukazuje da će biti derbi „prste da poližeš“... Ulog je veliki, odlučuju RB Lajpcig i Borusija iz Dortmunda ko ima veće šanse da nastavi trku sa Bajernom i Leverkuzenom. Bikovi su čak i u prilici da zauzmu tron posle sinoćnjeg poraza Bavaraca u Menhengladbahu. Napadi su jači deo oba tima, minulih godina izgradili su veliko rivalstvo i na osnovu tog takmičarskog naboja očekuje se spektakl na Red bul areni (18.30).

Sastav Julijana Nagelsmana je za vikend jedva, ali zasluženo dobio u Štutgartu i ostao na drugom mestu tabele. Seriju nepobedivosti na nemačkim terenima ujedno je produžio na devet utakmica, na poslednjih pet je stabilizovao odbranu (bez primljenog gola) i samopouzdanje mu je na visokom nivou. Na sve to, igra uverljivo kao domaćin, uglavnom dobija utakmice. Na šest od minulih sedam u Bundesligi uzeo po tri boda. Ali, Milioneri su mu kost u grlu.

Izabrane vesti

Baš je Borusija iz Dortmunda poslednji tim koji je slavio u Donjoj Saksonji kad je reč o prvenstvenim susretima. Tog 20. juna, u pobedi 2:0, strelac oba gola bio je Erling Haland. Norvežanin se posle jednomesečne pauze zbog povrede vratio na teren u trijumfu nad Volfzburgom (2:0) i gladan je golova.

Dodatna vrednost za goste je u činjenici da je konačno proradio Džejdon Sančo, na poslednja dva susreta, u DFB kupu protiv Braunšvajga i ligi sa Vukovima, zabeležio je po pogodak i asistenciju. A kad su Haland i Sančo raspoloženi teško da ih bilo koja odbrana može zaustaviti. Uostalom, Haland je ove sezone dao 17 golova na 15 utakmica u svim takmičenjima.

Lajpcigov napad nije tako efikasan, sa 20 pogodaka u 14 rundi najslabiji je od pet prvoplasiranih bundesligaških ekipa, međutim, ove sezone kod kuće je omanuo samo protiv Kelna (0:0).

Nagelsman ima daleko više glavobolje usled povređenih igrača. Ne može da računa na Soboslaja, Nkunkua, Lajmera, Konatea, Klajverta, Henriksa i Hartmana, dok je Kampl neizvestan. Sa druge strane, ekipa koju predvodi Edin Terzić ne može da se osloni na Azara i Šmelcera, dok su tinejdžerske senzacije Jusufa Mukoko i Džud Belingem dobili udarce i još nije poznato da li će konkurisati za tim.

Zanimjivo bi trebalo da bude i u okršaju Leverkuzena i Verdera (15.30). Domaći tim je treći i u tekućoj godini Bundeslige potvrđuje sve veće performanse u odnosu na prethodne godine. Sastav Petera Boša malo je posustao u prethodna dva kola, ali sada je u situaciji da uhvati priključak posle neupeha Bajerna.

Tim iz Bremena je, s druge strane, nastavio tamo gde je stao prošle godine, kada se borio za opstanak. Brige o spasavanju očekuje ga i ove sezone. Naročito poslednjih nedelja Verder je dosta zakomplikovao situaciju, izgubivši četiri od prethodnih pet mečeva. Porazom su gosti ušli u novu kalendarsku godinu, kada im je kod kuće meru uzeo Union Berlina. Potvrđeno je da tim ima velikih poteškoća u ofanzivi, dao je samo 16 golova, a bez značajnijeg jačanja napred, teško da će doći do poboljšanja.

Leverkuzen, s druge strane, ne pati kada je frontalni deo u pitanju. Ekipa drži prosek od oko dva postignuta gola po meču. Farmaceuti su poslednji put savladali Verder sa 4:1.

Još jedan duela današnjeg programa Bundeslige koji privlači posebnu pažnju je okršaj Šalkea i Hofenhajma (15.30). Jednostavno, Rudari su u nestvarnoj seriji očajnih izdanja i baš danas bi mogli da izjednače negativni rekord takmičenja, koji je još pre više od pet decenija postavila berlinska Tasmanija. Do sada, tim iz Gelzenkirhena nije slavio na 30 uzastopnih prvenstvenih susreta, pa mu je omča blizu vrata.

Gosti imaju podužu listu povreda, neće moći da računaju na čak devet igrača. Među njima, srećom po Hof nije Andrej Kramarić, ali jesu Griliš, Nordvajt, Stafilidis, Gajger, Bičakčić... Pa, ostaje da vidimo da li će Šalke to uspeti da iskoriti.

BUNDESLIGA - 15. KOLO

Petak

Menhengladbah - Bajern 3:2 (2:2)

/Hofman 35, 45, Nojhaus 49 - Levandovski 20 penal, Gorecka 26/

Subota

15.30: (1,55) Leverkuzen (4,20) Verder (6,25)

15.30: (3,60) Majnc (3,60) Ajntraht (2,00)

15.30: (3,60) Šalke (3,60) Hofenhajm (2,00)

15.30: (2,80) Union Berlin (3,25) Volfzburg (2,55)

15.30: (2,10) Frajburg (3,35) Keln (3,60)

18.30: (2,45) RB Lajpcig (3,35) Dortmund (2,90)

Nedelja

15.30: (3,10) Augzburg (3,35) Štutgart (2,30)

18.00: (3,90) Bilefeld (3,40) Herta (2,00)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Borusija DortmundRed Bul LajpcigRB LajpcigVerder BremenVerderBajer LeverkuzenHofenhajmŠalkeBundesliga

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara