FOTO: Vissel Kobe
FOTO: Vissel Kobe

Kobe je obećani klub za španske virtuoze: Mata prvi put napustio Evropu i obuo Inijestine kopačke

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.09.23. | 11:16

U bivšem reprezentativcu Španije i igraču Valensije, Čelsija i Mančester Junajteda japanski prvoligaš pronašao direktnu zamenu za legendarnog vezistu Barselone.

U danima kada je Saudijska Arabija najpopularnija destinacija za gotovo svakog veterana, svetski i evropski šampion sa Crvenom furijom odlučio je da svoj poslednji unosni ugovor u karijeri odradi u Japanu, i to baš u klubu za koji je do pre dvadesetak dana nastupao njegov slavni sunarodnik Andres Inijesta. Huan Mata (35) potpisao je ugovor s Visel Kobeom, po kom će na Dalekom istoku ostati do kraja 2025. godine. Njemu je po završetku prethodne sezone istekao ugovor sa Galatasarajem, pa je sada kao slobodan igrač ozvaničen u klubu pred kojim je u narednim mesecima tesna borba za prvu šampionsku titulu i istoriji.

Vagao je nekada jedan od najtalentovanijih evropskih fudbalera bogate ponude azijskih klubova u prethodna dva meseca, ali su presudnu ulogu u izboru novog kluba Huana Mate odigrali njegovi bivši reprezentativni drugovi Andres Inijesta i David Vilja. Sjajne utiske o kompletnoj Džej ligi i Kobeu kao klubu, preneo je sjajni dvojac Huani Mati, a on nakon konsultacija s njima nije imao ni najmanjih nedoumica oko toga da li bi trebalo da potpiše za prošlogodišnjeg četvrtfinalistu azijske Lige šampiona. Jedan od najboljih veznih igrača u istoriji fudbala Inijesta proveo je čak pet godina u Kobeu, pre nego što se početkom avgusta otisnuo u Ujedinjene Arapske Emirate. Osvojio je španski majstor s popularnim Kravama, kako glasi nadimak kluba, Carski kup 2019. i stigao do polufinala Lige šampiona godinu dana kasnije, što je najznačajniji međunarodni uspeh u dosadašnjoj istoriji kluba. S druge strane, Vilja je baš ovde odigrao svoju poslednju sezonu u karijeri 2019/20, i to prilčno korektno, jer je dao 13 golova na 28 utakmica.

Izabrane vesti

Matin ogroman potencijal primećen je još davne 2006. godine, kada je pokazao obilje talenta na Evropskom prvenstvu za igrače do 19 godina, koji je Španija i osvojila. Rano je u Valensiji dobio priliku, učio u to vreme od prekaljenih veznih igrača poput Davida Albelede i Rubena Barahe i napredovao velikom brzinom. Već sa 22 godine bio je deo najmoćnije generacije španske reprezentacije koja se 2010. u Južnoj Africi popela na krov sveta. Dve godine kasnije činio je okosnicu ekipe koja je 2012. na Evropskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj odbranila titulu evropskog šampiona, a paralelno je napravio i prvi veliki transfer u karijeri, kada je iz Valensije prešao u Čelsi.

Predvođen Robertom Di Mateom s klupe, Čelsi je osvojio Ligu šampiona u Matinoj prvoj sezoni na Stamford Bridžu, a baš onda kada se očekivalo da njegova karijera doživi vrhunac, usledio je prelazak u Mančester Junajted 2014. godine i postepeni pad u karijeri. Za osam godina na Old Trafordu, Mata je tek sporadično pokazivao ono što može i utisak je da ostao nedorečen na klupskom planu. Šansu da verovatni poslednji uživaju u momentima majstorstva španskog virtuoza poslednji će po svemu sudeći imati fanovi u Japanu.

A nije da tamo Mata neće imati za šta da igra. Devet kola pre završetka aktuelne sezone u Džej ligi, Kobe zauzima drugo mesto sa samo jednim bodom manje od lidera Johohame F. Marinos, uz utakmicu manje. Šansu da debituje za Kobe, Mata će verovatno imati nakon reprezentativne pauze kada njegov tim gostuje Hirošimi 16. septembra.




tagovi

Huan MataVisel KobeDžej liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara